featured

Dünya Mimarlar Günü Kutlandı..

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TMMOB Mimarlar Odası Edirne İl Temsilciliği Dünya Mimarlar Günü sebebiyle Mimar Sinan Heykeli önüne çelenk bırakarak bir basın açıklamasında bulundu. Ekim ayının ilk Pazartesi günü kutlanan Dünya Mimarlık günün bu yıl ki temasının Architecture for Resilient Communities/Dirençli Topluluklar için Mimarlık” olduğu belirtildi. Son dönemde yaşayana deprem ve doğal afetler sebebiyle birçok binanın yenilenmesi gerektiğini belirten TMMOB Mimarlar Odası Edirne İl Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Cenk Ergüden, mimarlar odası olarak her platformda katkı sunmaya hazır olduklarını ifade etti.

TMMOB Mimarlar Odası Edirne İl Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Cenk Ergüden “LIA’nın (International Union of Architects) önderliğinde 1985 yılından itibaren her yıl Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Habitat Günü’ne paralel olarak Ekim ayının ilk Pazartesi günü tüm dünyada kutlanan Dünya Mimarlık Günü’nün 2023 teması “Architecture for Resilient Communities/Dirençli Topluluklar için Mimarlık” olarak belirlendi. 2023 Dünya Habitat Günü’nün “Dirençli Kentsel Ekonomiler: Büyümenin ve İyileşmenin İtici Güçleri Olarak Şehirler” teması paralelinde UIA Konseyi, bu yılki Dünya Mimarlık Günü için “Dirençli Topluluklar için Mimarlık” temasını seçti. Bu temayla UIA, hem mimarlığın yaşanabilir bir topluluk yaşamı yaratma kapasitesi ve sorumluluğuna özel bir vurgu yapmayı hem de tüm ülkelerde kentsel ve kırsal alanlar arasındaki ilişkiye dair uluslararası bir tartışma başlatmayı amaçlıyor. Dünyanın her yerindeki kontrolsüz kentsel yayılma sosyal ve ekonomik dengeyi tehdit ediyor İklim krizleri, küresel salgın ve birçok ülkedeki siyasi çalkantılar, toplulukları tehdit eden, yoksul ve dezavantajlı grupları büyük ölçüde etkileyen sosyal, ekonomik ve çevresel eşitsizlikleri de ortaya çıkardı. Dünya günümüzün iklimsel ve sosyal zorluklarına en iyi şekilde nasıl yanıt verileceği konusunda zor bir görevle karşı karşıya. Bu durum, kentlerin düzenlenmesi, çevreye ve topluma saygılı mimarinin üretilmesi için geleneksel planlama araçlarının etkinliği ve yeterliliği konusunu da gündeme getirmektedir. Dünya Mimarlık Günü’nde UIA, üye ülkelerini, bu konudaki tartışmayı sürdürmeye, mimarların yenilikçi çözümler geliştirmesine ve dirençli topluluklar için yaşanabilir binalar ve kamusal alanlar tasarlamasına olanak tanıyan, kentsel planlama kavramlarını ve politikalarını teşvik etmeye davet ediyor. Kentleşmeyi “insanileştirmek”, kültürel mirasa saygı göstermek, doğa ve biyoçeşitlilikle ilişkiyi yeniden kurmak da 2023 Dünya Mimarlık Günü temasının amaçları arasında yer alıyor. Dirençli topluluklar için mimarlık kavramını anlamaya çalışırsak: Topluluklar insanlardır ve insanlar da toplulukları yaratır. Mimarlar gelecek Için inşa ederek ve kalıcı topluluklar yaratarak milyonlarca, hatta milyarlarca Kişinin hayatını olumlu yönde etkileyebilir”dedi.

“MİMARLAR YAPMAKTA OLDUKLARI İLERİ SÜRDÜRÜLEBİLİR VE YENİLİKÇİ KILMAK İÇİN MÜCSDLEE ETMELİ”

Ergüden “Dirençli topluluklar, zorluklara rağmen gelişen ve geleceğin zorluklarıyla baş edebilecek donanıma sahip topluluklardır. Bu açıdan değerlendirildiğinde toplumumuzun donanımlı hale getirilmesi önemli bir uğraş alanı olarak öne çıkmaktadır. Küresel topluluklar büyük bir aciliyetle harekete geçtiğini ve dünyanın değişen iklimine uyum sağlama çabası içinde olduğunu görmekteyiz. İnsanların en yaygın yaşam alanı olan yapılı çevrelerimiz, dünyanın ekosistemleri ve iklimleriyle sürdürülebilir ve yenileyici bir şekilde etkileşime girmelidir. İnsanları ve toplulukları, özellikle de en savunmasız olanları beslemelidir. Ekosistemin çöküşü küresel düzeyde art arda devam ederken tepkimizin ne olacağı konusuna, kimin, neden, nasıl ve hangi ölçekte uyum sağlayabileceği sorularına da güçlü cevaplar vermek durumundayız. Kaynaklar giderek azalıyor ve mimarların bu konuyu ele alması gerekiyor. Mimarlık, yeni malzemeler kullanarak ve çok daha büyük ölçekte geri dönüşüm yaparak kaynaklara yaklaşımını değiştirebilir. Sağlıklı yaşam sağlıklı ortamlarda gerçekleşir ve mimarlar dikkatli planlama, inşaat ve değerlendirme yoluyla halk sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Yaşamak için daha sağlıklı yerlere olan ihtiyacı öngörmek ve buna uyum sağlamak, daha sürdürülebilir bir geleceğe ulaşmanın yollarından biridir. Sürdürülebilir bir dünya, tüm insanlar için yer ve düşüncenin olduğu bir dünyadır. Mimarlar kapsayıcılığı göz önünde bulundurarak tasarım yapmalı ve genel olarak dünya üzerinde yaşayan birçok farklı insanın ihtiyaçlarını anlamaya özen göstermeli özel olarak ise yapmakta olduğu işleri daha sürdürülebilir ve yenilikçi kılmak için mücadele etmelidir. Yakın geçmişte dünyada etkili olan ve ülkemizin de yaşadığı küresel bir problem olan pandeminin, yerel yansımaları da oldu. Buna, bir de deprem sebebiyle yaşananlar eklendi. Önümüzdeki süreçte, yeni tarzda kentlerin oluşmasının kaçınılmazlığı bir kez daha ortaya çıktı. Bu anlamda sağlıklı bir süreç için bütünsel bir bakış açısı oluşturulmasının önemi büyüktür”diye konuştu.

“DEPRME VE DOĞAL AFETLERDEN DOLAYI BİRÇOK BİNA YENİLENMELİ”

Oluşturulacak platformlarda zarar gören binaların yenilenmesi için her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını dile getiren Cenk Ergüden “Mimarlar odasının pandemi ve depremler sırasında ülke genelinde aktif olduğunu ve yerinde yapılan incelemelere dayalı ciddi tespit ve değerlendirme raporları yayınladığını hatırlatmak isterim. Evrensel düzeyde kültür mirası değeri taşıyan eserlerin bütünlüğünün korunarak sahip olduğu estetik ve sanatsal özelliklerinin yaşatılması, özgün nitelikleriyle gelecek nesillere aktarılması için; mimarlık, koruma, arkeoloji, tarih ve mühendislik gibi mesleki uzmanlık gerektiren pek çok alanda çalışmalar yürütülmesi gerekmektedir. Günümüz koşullarında yaşadığımız depremler gibi olacağını bildiğimiz halde büyük kayıplara neden olan trajik olayları yaşamamıza rağmen günümüz yüksek bilgi ve teknolojilerinin yaygın uygulamaya geçirilememesi yapı üretimindeki organizasyon ve denetim sorunlarının devam etmesi, meslek odalarının kanun ve yönetmeliklerin hazırlık süreçleri dışında bırakılması, kanuni düzenlemelerin ihtiyaçları karşılama açısından yetersizliği, mimarlık ve mühendislik meslek alanlarındaki uzmanlıktan gerektiği şekilde yararlanılamaması gibi konular maalesef halen çözüme kavuşturulamamıştır. Sadece gösterişli ya da sağlam yapılar yapmak yeterli değildir. Bütüncül baktığımızda; işlevsellik, estetik ve dayanıklılık bir arada olmalıdır. Son dönemde birçok ülkede, deprem anında can güvenliğini artıracak, hatta yıkım anında bina içinde güvenli bölümlerin oluşmasına ilişkin senaryolar üzerinde duruluyor. Örneğin, binadaki duvarların olası bir yıkım anında nereye doğru ya da nasıl yıkılabileceği bile, bir planlama konusudur. Tüm bunlar, mimari yönden değişimi de beraberinde getirebilir. Son dönemde yaşadığımız depremler ve doğal afetlerden sonra birçok binanın yenilenmesi gerektiği bir kez daha görüldü. Yerel yönetimler, ortak aklı temel alan Tasarım Komisyonları kurabilir. Birçok kurum gibi üniversiteler de bu sürece katılabilir merkezi yönetiminde bu anlayışı ışığında yapılacak çalışmaları güçlü şekilde desteklemesi gerekmektedir. Bu bağlamda Mimarlar Odası olarak gereken her platformda ve her türlü katkıyı sunmaya hazır olduğumuzu değerli kamuoyumuzla paylaşıyoruz.”diye noktaladı.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dünya Mimarlar Günü Kutlandı..

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!