featured

Üretici  ‘Serasına’ valilik desteği..

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edirne’de seracılıkla üretilen ürünlerin artması amacıyla, üreticiye yüzde 75 hibeli sera naylonu dağıtımı yapıldı.

Üreticiye “Örtü Altı Üretim Alanlarının Revizyonu” Projesi kapsamında yüzde 75 hibeli sera naylonu dağıtımı yapıldı.

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, kurum müdürleri, muhtarlar, tarım il müdürlüğü personeli ve çok sayıda üretici katıldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Edirne Valisi Kırbıyık, törende yaptığı konuşmada, Edirne’nin bir tarih kenti, eğitim kenti ve turizm kenti olduğunu ifade ederek, “Ama temel vasfı bana soracak olursanız tarım şehri. Zaten bunu her alandaki verilerimizle de destekliyor ve ortaya koyabiliyoruz” dedi.

Ayçiçeği üretiminde Türkiye’nin üçüncü sırasında olduğunu ifade eden Vali Kırbıyık sözlerini şöyle sürdürdü:“Buğday üretiminde miktar olarak artış olmakla birlikte Türkiye’de geçtiğimiz yılın verilerinde yedinci sırada. Kanola üretiminde yine son derece iyi bir konumda ya birinci ve ikinci sırayı yıllar itibariyle yer değiştiriyor. Ama hep kullanmaktan gurur duyduğumuz bir veri de şu, tarımsal hasıla bakımından yani kişi başına üretilen tarımsal gelir bakımından TÜİK verilerine göre Türkiye’de ikinci sırada bulunan bir ilden bahsediyoruz. Yani vatandaşlarımızın temel geçim kaynağı bakımından en öncelikli alanın tarım sektörü olduğu, tarım alanı olduğu  her açıdan baktığımızı aşacağım. Biz Edirne Valiliği olarak yine Özel İdare imkanları da dahil olmak üzere tarımın gelişmesi için her türlü çabayı, her türlü projeyi ortaya koyup desteklemek gibi bir sorumluluğumuz ve vizyonumuz var.

SULAMADA ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Sulanabilir tarım arazisi miktarını arttırma sorumluluğumuz vardı. Bu konuda hem Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüzün Genel Müdürlüğümüzün hem il özel idaremizin önemli yatırımları, önemli çalışmaları devam ediyor. Geçtiğimiz hafta geçtiğimiz günlerde Havsa köylerini de dolaştık. Orada da  Özel İdare’den yaptığımız tarımsal sulama projelerini inceledik. Bu da benim açımdan şehrimiz açısından önemli bir iş olduğunu değerlendiriyorum. Uzun yıllar sonra özel  idare bütçesine Yaklaşık 25 milyon Türk lirası kadar ödenek konuldu. Ve 14 aylığı kırsal yerleşim sahasında tarımsal sulama altyapımızı ya yeniliyoruz ya baştan yapıyoruz. Yeni bir proje olarak yapıyoruz. Yaklaşık 25 bin dönüme yakın araziyi de bu vesileyle sulamaya açacağımızı planlıyoruz. Bu son derece önemli bir rakam. Bir yandan bahsettiğim gibi Devlet Su İşleri’nin yürüttüğü çalışmalar son derece önemli. Hamzadere projemizle, Çakmak Projesi’nde önemli mesafeler kat edildi. Bu yıl da yatırım programında yer alan ödenekleri çerçevesinde aynı hızla çalışmaya devam edecekler. Meriç sulamasında artık yavaş yavaş sona geliyoruz. Bu yıl bu projenin tamamlanması gibi toplam yatırım bedeli bir milyar Türk lirasının üzerinde büyük bir proje. Son derece hızlı bir şekilde hayata geçmiş olacak 2 yıl gibi bir süre zarfında projeyi tamamlayacağız ve çiftçilerimizin hizmetine sunmuş olacağız. Şehrimizin merkezi, merkez ilçesi ve kuzey için son derece önemli olan Çömlekköy Barajı’nın ihalesi biliyorsunuz şu anda ilanda 6 Haziran itibariyle de bu ihalenin gerçekleşmesini bekliyoruz.”

İSTANBUL. YANI BAŞIMIZDAKİ PAZAR

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Tarım ve Orman Bakanlığının çeşitli projelerin uygulandığını diye getirerek, “Onlardan bir tanesi de bu proje. Bu projede de örtü altı tarımının yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz. İlimizde biliyorsunuz belirli kitapta henüz, emekleme aşaması diyebileceğimiz ya da başlangıç aşaması diyebileceğimiz seviyelerdeyiz. Ama sahip olduğumuz doğal bir avantaj var. Hemen İstanbul’un arka bahçesiyiz. Biliyorsunuz İstanbul’un yaz sebzesi, meyvesi, büyük oranda Antalya ve Güney hattından geliyor. Yaklaşık binlerce kilometre yol katederek  bu sebze ve meyve İstanbul pazarına giriyor. Günümüz koşulları da maliyeti en çok etkileyen hususlardan bir tanesi de ulaşım maliyeti. Biz doğal olarak çok ciddi bir avantaja sahibiz. Hemen İstanbul’un yanı başındayız. Birkaç saat mesafedeyiz. Burada üreteceğimiz her türlü yaz sebzenin, meyvenin İstanbul pazarında fiyat açısından alıcısını son derece rahat bulabileceğimiz bir avantaj olacak” şeklinde konuştu.

İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt da kentte 306 örtü altı tesisinde sebze üretiminin yapıldığını dile getirerek, şunları söyledi:“Bakanlığımızın Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü desteğiyle bu yıl 8 proje hazırladık ve bu projeleri bir bir uygulamaya geçiriyoruz. Bugün de sizlerle beraber Bakanlığımızın hazırladığı alternatif üretim yöntemlerinin geliştirilmesi projesi kapsamında Edirne’de örtü altı üretim alanlarının revizyonunu gerçekleştireceğiz. Edirne’de il genelinde 306 tane seracılık işletmesi bulunmaktadır ve toplamda 70 bin metrekare alanda üretim yapılmaktadır.

Projeden şu anda 81 üretici ve 6 işletme faydalanacak ve bu işletmeler toplamda 49 bin metrekare alanda üretim yapacak. Bu projenin başarılı olmasını temenni ediyorum. Sayın Valimiz Hüseyin Kürşat Kırbıyık’a tarıma ve üreticilere verdiği desteklerden dolayı teşekkür ederim.”

Konuşmaların ardından üretici Münüre Güler Vali Kırbıyık’a kendi seralarından topladıkları ürünlerden oluşan sepeti hediye etti.

Ardından, sonra 81 üreticiye yüzde 75 hibeli sera naylonu dağıtımı yapılarak hatıra fotoğrafı çekildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Üretici  ‘Serasına’ valilik desteği..

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!