featured

“Uyuz” uyarısı…

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özel Trakya Hastanesi Mikrobiyoloji uzm Dr. Adil Yılmaz, son yıllarda Trakya’da yoğun olan Uyuz hakkında önemli bilgiler verdi. Ülke genelinde Trakya bölgesinde Uyuz vakalarının yoğun olarak görüldüğünün altını çizen Uzm. Dr. Yılmaz, “Uyuz vakalarının önüne geçmek için insanların yoğun yaşadığı bölgelerde temizliğe ve hijyene dikkat edilmeli. Çamaşırlar en az 60 derecede yıkanmalı ve muhakkak ütülenmeli” dedi.

Özel Trakya Hastanesi Mikrobiyoloji Uzm Dr. Adil Yılmaz, Uyuz vakalarında Edirne’nin yüksek riskli bir bölgede olduğunu bildirdi.

Uzm Dr. Adil Yılmaz, Uyuz hastalığı hakkında bilgiler verdi. Son yıllarda Trakya’da yoğun olan uyuz hastalığı hakkında önemli bilgiler veren Uzm Dr. Adil Yılmaz, şunları söyledi:“Ülke genelinde Trakya bölgesinde Uyuz vakaları yoğun olarak görülmekte. Son zamanlarda artış gösteren ve ilimizde de vakaların göründüğü ayrıca Trakya Bölgesi’nde risk taşıyan uyuz vakalarının artışıdır. Uyuz konusunda vatandaşlarımızı bilgilendireceğiz. Sarcoptes scabiei böceğin ismidir. Hastalığın ismi ise Scabies’tir. Yani uyuz böceği 3,0 mm boyutlarında ve 8 bacaklı bir akardır. Akarlar genelde göz ile görülmeyen böcekler sınıfındadır. Sarcoptes insanda yaptığı sarcoptes scabiei hominis diye adlandırılan uyuz hastalığının etkeni olan bir akardır. Biz de Özel Trakya hastanesi olarak bu konuya değinmek istedik.

Uyuz böceği insan vücuduna yerleşerek, dişiler deri içine nüfus ederek yumurtalarını bırakmakta. Bu yumurtalar da 5 ile 15 gün boyunca vücut içinde ilerlemekteler. Bu canlılar çok küçük oldukları için görünmemekte. Vücudun kıvrımlı bölgelerine yerleşmekteler. Göbek, kasık, koltuk altı gibi bölgelere daha fazla yerleşiyorlar. Çok kaşıntılı bir rahatsızlık vermekteler. Bu kaşıntılarla birlikte enfeksiyonlara da yol açabilmekte. Çok dikkat edilmesi gereken  bir rahatsızlık.

HİJYEN KURALLARINA DİKKAT EDİLMELİ

Bizde Özel Trakya Hastanesi olarak bu konunun önemine değinmek istedik. Hijyen kurallarına dikkat edilmesi konusunda uyarmak isteriz.

Tedavisi olan bir rahatsızlık. Bu konuda şanslıyız. Tedavi yöntemleri ağızdan alınan ilaçlar ve birde losyon ve kremler var. Uyuz vakaları tespit edildiğinde hastalar sıcak bir banyo yaptırılarak, krem sürülerek, 8-12 saat arası kremli kalınmalı. Üstünüzden çıkan giysiler ve kullanılan eşyalar da her banyodan sonra 3 gün boyunca bir poşetin içinde muhafaza edilmeli. Bu hastalığa neden olan canlılar vücut dışında 3 günden fazla yaşayamamakta ve 60 derece sıcaklıkta ölmekteler.

NE YAPMALIYIZ?

Edirne bu konuda yüksek riskli bir bölge. Neler yapmalıyız. İnsanların yoğun yaşadığı bölgelerde temizliğe hijyene dikkat edilmeli. Yaz ayarında insanlar sık sık banyo yapmalı. Çamaşırlar en az 60 derecede yıkanmalı. Mutlak suretle de ütülenmeli. Bunlara dikkat edildiğinde uyuz bize sıkıntı yaşatmaz. Bunlara dikkat edildiğinde uyuzla ilgili bir sıkıntımız kalmayacaktır.”

HAYVANLARDAN İNSANA BULAŞMAZ

Uzm. Dr. Yılmaz, ayrıca Uyuz hastalığının hayvandan insana bulaşmayacağını belirterek; “İnsandan insana bulaşabilen bir hastalıktır. Hayvanlardaki uyuz etkeni ise insanlara bulaşmaz. Tedavisi olan bir hastalıktır. Endişe edilecek bir şey yoktur. Tekrardan söylüyorum riskli bölgelerden biri Edirne ve Trakya bölgesidir. Sağlık Müdürlüğü daha verileri açıklanmamakla birlikte aldığım duyumlara göre 2023 yılında yaklaşık yüzde on kadar bir artış söyleniyor. Bazı çevrelerde ise vakaların düştüğü söyleniyor ama bilemiyorum ne derece doğru olduğunu” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“Uyuz” uyarısı…

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!