featured

2019 hayallerimiz yıkıldı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Edirne İl Temsilcisi Nedim Zobar, maaş zamları, TUİK ve enflasyon ile ilgili görüşlerini kamuoyu ile paylaştı. Edirne İl Temsilcisi Nedim Zobar, “İktidarın emekçilere dayattığı sefalet ve güvencesizliğe karşı mücadele edeceğiz” dedi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Edirne İl Temsilcisi Nedim Zobar, maaş zamları, TUİK ve enflasyonla ilgili konfederasyonlarının görüşlerini paylaştı. Türkiye’de ekonomik ve sosyal yaşam şartlarını yok sayan AKP iktidarına seslenen İl Temsilcisi Nedim Zobar şunları söyledi:“2019 yılı, ekonomik krizin doruğa ulaştığı ve yıkıcı etkilerinin en ciddi şekilde hissedildiği yıl olarak geride kalmıştır. Ülkemizde işçi, memur ve emeklilerin yıllık zam oranları, büyük ölçüde çarpıtılan rakamlara göre belirlendi. Yaşanan ekonomik krizin neticesi olarak artan hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon kamu emekçilerinin yaşamını ciddi bir şekilde etkilemiştir.AKP iktidarı gerçeği yok sayarak rakamları küçülmekle uğraşırken eriyen maaşlar, artan borçlar, artan işsizlik ve gıda artışları emekçilerin gerçek gündemi oldu. Emekçiler; temel besin maddelerini dahi karşılayamaz duruma getirildi.

TÜİK’in konut, gıda, içecek gibi kalemlerle derlediği ve enflasyonu hesaplamada kullandığı verilerde, manipülasyon yaptığı açıktır. Hükümet, enflasyon ile değil enflasyon sepetiyle mücadele ederek enflasyon rakamlarını olduğunda farklı çıkarmaktadır. Resmi olarak açıklanan enflasyon ile emekçilerin enflasyonu arasında çok ciddi bir uçurum vardır. Kamu emekçilerinin ve halkın gündemi bu rakamların üstünde seyrediyor. Ekonomide sözde büyüme ve toparlanma söylemlerine rağmen yurttaşların yaşam standartları gün geçtikçe daha da kötüye gitti.

AKP iktidarının, resmi enflasyon ve işsizlik oranlarındaki düşüş iddialarına karşılık gerçekler farklıdır. Türkiye 2020 yılının ilk günlerinde çift haneli işsizlik oranları ve çift haneli enflasyon oranları ile karşılaştı. Son bir yılda TÜİK verilerine göre gıda yüzde 20 oranında zamlandı. Ancak büyük ölçüde rakamları çarpıttığı anlaşılıyor. Çarşıda, pazarda, marketlerde ve alışverişin yapıldığı tüm noktalardaki fiyatları göz önüne aldığımızda 2019 yılının son ayına gelindiğinde gıda harcamaları TÜİK verilerinin aksini yüzde 42’yi gösteriyor.  Tüm kamu çalışanlarının gerçek enflasyonu gıda da yaşanan artış oranıdır. Türkiye’de yoksulluk sınırı 9 bin TL’yi aşarken Memurların yüzde 80’i yoksulluk sınırı altında geçim savaşı veriyor.Hükümet 2019 yılında kamu emekçilerinin yaşam standartlarını göz önüne almayarak % 4+4 zamma mahkûm etmiş, kamu emekçilerini adil ücret hakkından yoksun bıraktı.

2020 yılı için TÜİK verilerini %11,84 olarak açıklamışsa da bu oran, emekçilerin ve yurttaşların nezdinde yok hükmündedir. İktidar bu süreçte yine TÜİK verilerini manipüle etmiş adeta enflasyon oranlarını düşük göstermek için elinden geleni yaptı. Kısacası iktidar enflasyon oranını ülkenin içinde bulunduğu duruma göre değil kendi isteğine göre belirledi.2020 yılı için yüzde 4 toplu sözleşme zammına ek olarak % 1,5’lik enflasyon farkının verilmesi yani memur ve memur emekli maaşlarına %5,5 oranında yapılan zam sefalet ve açlık zammından başka bir şey değildir.En düşük memur maaşı 193 TL zam ile 3417 TL’den 3610 TL’ye yükselirken devlet en düşük memur maaşına 3,71 kg et oranında, en düşük memur emekli maaşı 137 TL zam ile 2435 TL’den 2572 TL’ye yani 2,6 kg et oranında zam yaptı

3600 Ek gösterge bir vaat olarak kalmış, 3600 Ek gösterge bekleyen memurlar için 2019 yılı hayal kırıklığı ile geçti.2020 yılı için ön görülecek bütçe bu yıl Cumhuriyet tarihinde ilk kez 1 trilyon TL’yi aşmış, bütçeden memura ve emekçinin hakkına yine yüksek zamlar ve vergiler düştü.Sadece Diyanet İşleri Başkanlığı, 11 ayda 9,6 milyar lira harcarken, Diyanet’in harcaması 6 bakanlığı, birçok başkanlık ve müdürlüğü geride bırakmıştır. Diyanetin yaptığı harcama ortalama olarak ataması yapılmayan 180 bin öğretmenin maaşına denk gelmiştir. Sonuç olarak 2019 yılında kamu emekçisinin payına; yoksulluk, açlık, sömürü ve güvencesizlik düşerken 2020’de de ne yazık ki kamu emekçilerini aynı kader bekliyor. Bu bakımdan biz kamu emekçilerine dayatılan sefalet ücretine karşı; yüksek vergilere, zamlara, güvencesizliğe ve geleceksizliğe, sendikal baskılara karşı, topyekûn mücadele edeceğimizi, hem emeğimize hem Cumhuriyetimize sahip çıkacağımızı, bize dayatılan bu sefalet düzenine son vermek mücadeleye devam edeceğimizi bir defa daha vurguluyoruz.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
2019 hayallerimiz yıkıldı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!