featured

89.yaşını sergide kutladı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edirne’nin yetiştirdiği önemli değerlerinden biri olan usta ressam Tayyip Yılmaz, 89’uncu yaşını Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde açtığı “Retrospektif” sergisi ile kutladı. Serginin açılışı öncesinde ressam Yılmaz, kendisi için hazırlanan 89’uncu yıl pastasının mumlarını üfledi.

Usta ressam Tayyip Yılmaz’ın kişisel sergisi olan “Retrospektif” resim sergisi Trakya Üniversitesi (TÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Fuaye Salonu’nda sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Serginin açılışında konuşan TÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün, Fakültenin 2019-2020 akademik yılındaki ilk etkinliği olarak Edirne ve sanat için çok önemli ressam Tayyip Yılmaz’ın retrospektif sergisi ile yaptıklarını belirterek, “Bugün çok anlamlı bir gün, çünkü Tayyip Yılmaz’ın 89’uncu yaş günü. Sergimizi özellikle bu tarihe denk getirdik. Tayyip Yılmaz, Edirne görünümleri denince akla gelen ilk ressamlardan biridir. 1950’lerden bu yana resim sanatına olan ilgi ve yeteneği eserlerinde görülebilir. Çağın ruhunu yakalamış, tarih ve doğa ile bütünleşmiş bir sanatçıdır. Kent ve doğa sevgisini katarak resmettiği Edirne konularında, ressamın ruhundaki sevgiyi hissediyoruz. Birçok kimse, Edirne’ye sadece bakarken o, kadim kenti görmüş, kalbi Edirne için atmış ve gönül gözüyle gördüğünü esere dönüştürmüştür. Açık hava müzesi konumundaki

Edirne’nin her köşesinde sayısız tarihi eseri gerek resimleyerek gerek fotoğraflayarak sanat eserine dönüştürmüş ve ebedileştirmiştir. Trakya Üniversitesi olarak Güzel Sanatlar Fakültesi’nin ressam Tayyip Yılmaz’ın retrospektif sergisine ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz. Güzel Edirne’mizi sanat süzgecinden geçirip daha da güzelleştirerek bize sunan, kentin değerlerinin ölümsüzleştirilmesini sağlayan sanatçımıza ve ailesine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Sanatla iç içe, sağlıklı, uzun ve mutlu bir ömür diliyoruz” dedi. Ressam Tayyip Yılmaz da 89’uncu yaş gününü kutlamanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, “Harikulade mutlu oldum. Bu güzellik, neşe buluna bilecek gibi değil. Buraları çok iyi tanıyorum. Edirne’ye ilk 1958’de geldiğimde İstasyon binasıydı. Buradan ata bindim ve giderken Meriç Köprüsü’nün üzerinde at arabasında ayağa kalkıp; ‘İ şte aradığım şehir burası’ dedim. O yıllardan bu yana gezmediğim sokağı, çekmediğim manzarası kalmamış gibidir. Bu resimler, 160 adet çerçeveli resim arasından seçilerek gelmiştir. Sergide 70 tane resim var. Daha çok resimlerim var. Ayrıca bir sergi de Osman İnci Müzesi’nde açacağım” dedi.

Resimlerinin yanında 100 bini aşkın fotoğrafının olduğunu ve bu fotoğrafların 22 binini İletişim Başkanlığı’na teslim ettiğini anlatan Yılmaz, “Gerekli yerlerde kullanılıyor.

Onların da değerlendirilmesi lazım. Bu bir tutkudur. Eğitimci olarak çalıştık. Dekanlık yapmış 4, resim öğretmenliği yapmış 100’den fazla öğrencim var. Hangi konuda olursa olsun eğitim ile yetiştik. Bunların başlangıcı da Kepirtepe Köy Enstitüsü’dür. O günlerden bugünlere ulaştık. Ne mutlu Edirne’ye ne mutlu bana Edirne’yi tanıdığım için. Edirne’yi çok seviyorum. Bugün 2 oğlum İ stanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Profesörü Alper Yılmaz ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Profesörü Ahmet Yılmaz da buradalar. 5 torunum var. Torunlarım da çok zekidir. Müzikle ilgileniyorlar ve resim yapıyorlar. Bütün bunların arkasında eşim vardır. Bana her konuda yardımcı olmuştur. Çok minnettarım. Ayrıca gelinlerimiz, evlerini adeta resim galerisi haline getirmişlerdir. En beğendikleri resimleri alırlar, evlerinde sergilerler. Bunun bir müzeye çevrilmesini istiyorum. Yoksa binlerce fotoğraf ve resim heba olacaktır. Beni çok mutlu ettiniz. Resimlerim, kırsal resimlerdir. Tek ve çift insanlar göreceksiniz. Doğa içindeki insanın büyüklüğü, küçüklüğü orada çizilir. Çift görürseniz eşim ve benimdir” dedi. Ressam Tayyip Yılmaz’ın oğlu Prof. Dr. Ahmet Yılmaz da bir sanatçının hayattayken kıymetinin bilinmesi kadar kadirşinaslık yoktur diyerek, şunları söyledi; “Eski bir Trakya Üniversitesi emeklisi ve Mimarlık Fakültesi öğretim görevlisi olarak babam, bundan dolayı ayrı bir heyecan duyuyor. Bizim de gönlümüz, çok azını gördüğünüz bu birikimin daha kalıcı, daha bilimsel olarak saklanmasıdır. Umarım biz de bunu görürüz” dedi.

Yılmaz’ın diğer oğlu Prof. Dr. Alper Yılmaz da “Edirne’yi fotoğraflaması ve her köşesini resimlemesi ile devam eden bir yaşam. Biz de ne şanslı çocuklarız ki bu enstitüde yetişme, orada edindiğimiz birikimi hayatımıza aktarma fırsatı bulduk. Bu birikim şu anda çok daha iyi değerlenmeyi hak ediyor. Bunun bir Tayyip Yılmaz Müzesi’ne dönüşmesi, aile olarak bizlerin beklentisidir. Böyle ortamlarda buluşmak çok mutluluk verici” dedi. Konuşmaların ardından törende pasta kesilerek Tayyip Yılmaz’ın doğum günü kutlandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
89.yaşını sergide kutladı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!