featured

ADD, Dil Bayramı’nın 90’ıncı Yıl Dönümünü Kutladı..

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şubesi tarafından Dil Bayramı’nın 90’ıncı yıldönümü dolayısıyla dayanışma kahvaltısı düzenlendi. Yoğun bir katılımın sağlandığı etkinlikte konuşan ADD Edirne Şubesi Saymanı Gökay Bilgin, “Dilin ulusal ve zengin olması, ulusal duygunun gelişmesinde başlıca etkendir. Yani yerli ve milli olmanın yolu, boş sözlerden değil, uygulamalardan ve en önemlisi dilden geçer. Zengin dilimizi sevelim, koruyalım, geliştirelim, yayalım, yaşatalım” dedi.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şubesi binasında Dil Bayramı’nın 90’ıncı yıldönümü dolayısıyla dayanışma kahvaltısı düzenlendi. ADD Edirne Şubesi bahçesinde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan ADD Edirne Şube Başkanı Celil Özcan etkinliğe katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

ADD Edirne Şubesi Saymanı Gökay Bilgin de yaptığı konuşmada dilin önemine değinerek, şunları söyledi:“26 Eylül – 5 Ekim 1932’de Dolmabahçe Sarayı’nda toplanan Birinci Türk Dili Kurultayı’nın son gününde oybirliği ile kabul edilen 26 Eylül Dil Bayramı, aynı zamanda “Dil Devrimi”nin da coşkuyla kutlandığı bir gündür. Bilindiği gibi “Alfabe Devrimi” 1 Kasım 1928 yılında gerçekleşti ve dört yıl sonra ilk defa 26 Eylül 1932 günü “Birinci Türk Dili Kurultayı” toplandı. Birinci Türk Dil Kurultayının toplandığı Eylül ayının 26. gününü de içine alan son hafta “Dil Bayramı” olarak kutlanmaktadır.

Ülkemizin kurtarıcısı ve Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.” Sözüyle, Siyasal ve Ulusal bağımsızlığımızın ayrılmaz parçası olan “Dil bağımsızlığımızı korumak ve onu geliştirmek” görevini bize verilmiştir.

Önderimiz Atatürk’ün en çok önem verdiği devrimlerden biri olan dil devrimimiz, çağdaşlaşma sürecimizde itici gücümüz olmuştur. Atatürk’ün dilimizin gelişmesi ve yabancı sözcüklerden arındırılması yolunda verdiği savaşımı bize örnek olmuş; bu savaşımın günümüzde de sürdürülmesi gerekliliği gözle görülür hale gelmiştir.

Her fırsatta Atatürk Devrimi’ne saldıran siyasal iktidar; arı, duru ve Ulusal benliğimizin göstergesi olan Türkçemize de, mirasçıları gibi, 12 Eylülcüler gibi saldırmakta, diğer saldırganlara göz yummakta, hatta onları desteklemektedir.

Arapça, Farsça, Osmanlıca sözcük ve tamlamalar havalarda uçuşmaktadır ve moda haline gelmiştir. Önderimiz Atatürk’ün inancı, direnci ve dil sevgisiyle bunlarla mücadele edeceğiz. Dilimizi unutanların; özünden, halkından uzaklaşanların düştüğü durumlar tarih kitaplarında yer almaktadır. Aynı hataları yapanları, Türkçenin, dünyanın en zengin dillerinden biri olduğunu unutanları, unutturmak isteyenleri uyarıyoruz ve diyoruz ki:

Atatürk’ün mirasına uygun olarak Türk Dil Kurumu özerk yapısına kavuşturulmalı ve esas işlevine dönmelidir. Eğitim ve bilim dili her düzeyde Türkçe olmalıdır. Türkçe edebiyat ve kültür yayınlarına destek verilmelidir. Türkçenin, ekonomi, bilim ve ticaret dili olması yolunda çabalar arttırılmalıdır. “Dilin ulusal ve zengin olması, ulusal duygunun gelişmesinde başlıca etkendir.” Yani yerli ve milli olmanın yolu, boş sözlerden değil, uygulamalardan ve en önemlisi dilden geçer. Zengin dilimizi sevelim, koruyalım, geliştirelim, yayalım, yaşatalım.  Dilimizi yabancı dillerin boyunduruğundan kurtaralım.

Dayanışma yemeğine Memleket Partisi Edirne İl Başkanı Oktay Bozkurt, CHP Merkez İlçe Başkanı Olcay Bakkalcı, siyasi parti temsilcileri ve ADD üyeleri katıldı.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ADD, Dil Bayramı’nın 90’ıncı Yıl Dönümünü Kutladı..

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!