featured

Akgün, “Tarımda girdiler kat kat arttı”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edirne Ziraat Odası Eski Meclis Başkanı ve çiftçi Erdal Akgün, 2019 yılının tarım açısında verim ve ekonomi değerlendirmesinde bulundu.

Akgün, 2019 yılında çiftçiler topraktan verim konusunda şikayetçi olmasada kurtla mücadelede Türkiye’de satışta bulunan ithal edilmiş ilaçların etken maddesinden oluşan başarısızlığın çiftçiye ciddi maliyetler olarak yansıdığını söyledi. Geçtiğimiz yıl bu yine Aralık ayında kar yağışı ve normal yağışların gözle görülür olduğu, bu yıl ki hava tahminlerinin kendilerini yanılttığını belirten Erdal Akgün, kar yağışında üreticinin mutlu olacağını, hava durumunu sürekli takip ettiklerini dde dile getirdi.

Kanola, ayçiçeği gibi ürünlen verim açısından çiftçinin yüzünü güldürdüğünü ancak girdi maliyetlerinden üreticide moral bozukluğu yarattığını aktaran Edirne ziraat Odası Eski Meclis Başkanı Erdal Akgün “ 2019 yılı bazı ürünlerde üretici için verim konusunda iyi bir yıl oldu. Fiyat konusunda bize ne verilirse verilsin girdilerin artışından dolayı bir türlü memnun olamıyoruz. Olmamızda mümkün değil yani yüzümüzü güldürecek olan verimdi diyoruz. Geçen yıl kanola gerçekten üreticinin yüzünü güldürdü. 2018 yılında ekmiş olduğumuz kanolalar 2019 yılı hasadı yapılınca o bakımdan üreticimizin yüzü gülmüştü. Buğdayda verim açısından üzülecek bir durum yoktu. Dediğim gibi girdilerden dolayı tabi ki fiyatta yüzümüz gülmedi. Gerçekten çok zor şartlar altında üretim yapıyoruz. Bu 2019 yılında ekmiş olduğumuz kanolalar bazı bölgelerde yani özellikle Sırpsındığı bölgesinde yüzde 90’nı neredeyse bozuldu. Ektikten kısa bir süre sonra yağmur yağdı. Daha sonra yağmurların devam etmemesinden dolayı havaların aşırı derece de sıcak olması ve diğer taraftan toprak kabuk yaparak bazıları çıkamadı. Çıkmış olanlarında yüzde 60-70’i kuraktan dolayı kurudular. Umudumuzu bir anlamda kanolaya bağlamıştık”dedi.

Türkiye’de ki ithal edilmiş ilaçların kurtla mücadelede başarısız sonuç vermesi çiftçiye maddi zarar olarak döndüğünü ifade eden Erdal Akgün “ Bir firma var, Soyyiğit gerçekten bir slogan vardır ya “toprak mahsulleri ofisi çiftçinin kara gün dostudur” diye Soyyiğit’de  bu anlamda kanola ve ayçiçeği konusunda bu dönem gerçekten çiftçinin kara gün dostu oldu. Borsaya girdiğinde herkes inşallah Soyyiğit gelirde yüzümüz güler diyordu. Ayçiçeği borsada tahmin ettiğimizin üzerinde fiyat buldu. Tabi ki onlarında bir sınırı var. Onlar borsadan çekildikten sonra ayçiçeği ve kanola fiyatlarında da ciddi anlamda düşüşler yaşadı. Çeltik de yani pirinç de tabi suyla olan bir bitki çok zor şartlarda üretilen bir bitki çiftçi çeltikten de iyi verim aldı. Ama fiyatlar konusunda tabi ki onlar da muzdarip ben ne kadar çeltik üreticisi olmamış olsam da birimizin derdi hepimizin derdi oluyor. Yani verim konusunda şikayetçi değiliz sadece ve sadece ayçiçeğinde bu yıl çok aksaklıklar yaşadık. Ayçiçeğini ektiğimizde yüzde 40-50 gibi köse hastalığı oldu. Ondan dolayı bozmak zorunda kaldık. Ektiğimiz ayçiçekleri bu seferde çıkarken kurt kesmeye başladı. Bozkurt dilinde tabir edilen bir kurt ekmiş olduğumuz ayçiçekleri tam çıkma noktasında kesti. Yani 3 defa 5 defa tarlasını ekmek zorunda kalan çiftçi kardeşlerimiz oldu. Kurtla mücadelede ülkemizde olan ilaçları kullandık. Başarılı olamadık. Ancak kurdun üreme dönemi bitince 5 defa ekilen ayçiçekleri kesilmeden büyümeye başladı. Buda ciddi anlamda verim kaybı yarattı. 250-300 kilogram alınması gerekirken 100-150 kilogramda kaldı. Yani burada tabi ki bir eksiklik var. Bu eksiklikte nedir? Kurtla mücadelede kullanmış olduğumuz ilaçlardaki etken maddenin düşüklüğünden dolayı kurtla mücadelede maalesef çiftçi yenik düştü. Ben kendim yurtdışından aldım. Ve bir defa da başarılı olduk. Bu ne demektir? İthal edilen ilaçların etken maddesinden kaynaklı başarısız olmamız. Çok ciddi anlamda maliyetler yüklendi çiftçimize”dedi

Hava tahminlerinin kendilerini yanıltttığını, tüm çiftçilerin şuan daha iyi verim için kar beklediğini Dile getiren Akgün “Yağışlar bu yıl biraz kurak gidiyor. Ne kadar buğdaylarımız çok iyi durumda olsa da ciddi anlamda yağış ihtiyacı var. Neredeyse geçen yıl ile bu yılı kıyaslamış olursak 4’de 1’i kadar yağış almış olarak kabul ediyoruz. Artık teknoloji ilerledi gözümüz artık telefonlarımızda gözümüz hep hava durumlarında yani 3 günlük, 1 haftalık ve 1 aylık hava durumlarına bakıyoruz. Bazen güzel bulutlanmalar yağış gösteriyor. Ama 2-3 gün sonra bakıyoruz, yağış olmadığını görüyoruz. Tabi ki kar çiftçi için çok önemli bizim önemli için önemli olunca haliyle tarladaki mahsulümüz için de ayçiçeği ekeceğimiz yer içinde önemli. Yani kar topraktaki hastalıkları yok eden çok ciddi anlamda sağlıklı gelen bir yağış biçimi kar birde dediğimiz gibi toprak dinlene dinlene istediği kadar karı aldığından dolayı bu tamamen olan yağış toprakta kalıyor. Hızlı yağan yağmurlar gibi toprağa zarar vermiyor. Şuanda tabi ki kar yağmış olsa çok mutlu oluruz. Ama artık hava tahminleri de bizi yanıltmaya başladı. Gözümüz kulağımız hep hava durumlarında”dedi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Akgün, “Tarımda girdiler kat kat arttı”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!