featured

Altun, “Normalleşmeye geçmek yanlış bir karar”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Gürcan Altun; “Dünya Sağlık Örgütü’nün yeniden açılma için belirlediği üst sınır %5. Yani, bu ortamda normalleşme kararı zaten başlı başına yanlıştır.” dedi. Altun ayrıca iller arası bulaşı önlemek için şehirler arası ulaşımın kapatılması gerektiğini söyledi.

Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Gürcan Altun, dünyayı etkisi altın alan coranavirüs ile alakalı düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Normalleşmeye geçmek için at test yapıldığını bu sebeple de az vakaya rastlandığını iddia eden Dr. Altun’un açıklamaları şöyle; “Salgının seyrini hastalık hızı (vaka/nüfus) kriteri üzerinden izlemek yanlış. Zira test sayısı azaldıkça vaka sayısı da azalıyor, arttıkça da artıyor. Bu nedenle uygun kriter vaka/test oranıdır. Bu durum, bir an önce normalleşmeye geçmek için az test yapılması ve az olgu saptanması gibi bir anlayışla hareket edildiği yönünde kuşku uyandırıyor. Test sayıları düşük tutularak, yeni olgu sayıları düşük tutulmaya çalışılıyor. Bu nedenle; Her il bazında yapılan günlük test sayılarının ve pozitif olgu sayılarının açıklanması mutlak gereklidir. Bu rakamların, bir an önce, şeffaf bir biçimde paylaşılmasını bekliyoruz. Son birkaç haftadır hem günlük vaka sayısı hem de vaka/test oranı düzenli olarak artıyor. Günlük vaka sayısı 11 bine ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü’nün yeniden açılma için belirlediği üst sınır %5. Yani, bu ortamda normalleşme kararı zaten başlı başına yanlıştır. İllerin çok yüksek, yüksek, orta ve düşük risk durumlarındaki değişimler izlenmeli, bu değişimlerin nedenleri araştırılıp gün yüzüne çıkartılmalı, toplumla mutlaka paylaşılmalı ve aynı hataların tekrarlanmaması için gerekli önlemler alınmalıdır.

ŞEHİRLERARASI ULAŞIM KAPATILMALIDIR

İller arası hareketlilik/geçişler kontrol altına alınmalıdır. Risk durumu çok yüksek ve yüksek olan illerden orta ve düşük riskli illere bulaşı engellemek için, bu iller şehirlerarası ulaşıma kapatılmalıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan İllere Göre Risk Durumu (20-26 Şubat 2021) haritasında mavi ile gösterilen ve normalleşmeye geçilen doğu ve güneydoğu illerimizden Hakkari, Siirt, Bitlis, Bingöl ve Iğdır’ın nüfusu Edirne’nin nüfusundan düşüktür. Muş ilinin nüfusu Edirne’nin nüfusuna benzerdir. Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Batman, Van, Ağrı illerinin nüfusları Edirne’nin nüfusundan çok daha fazladır. Ancak bu illerden yalnızca Diyarbakır 92 bin aşılama ile Edirne’nin önündedir. Bu illerimizde ve aşılama oranının düşük olduğu tüm illerde nedeni bir an önce belirlenmeli ve aşılama oranları arttırılmalıdır. Aksi halde, toplumsal bağışıklığın istenen düzeye ulaşamaması nedeniyle bu hastalıkla baş etmek sorun olacaktır.”

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Altun, “Normalleşmeye geçmek yanlış bir karar”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!