featured

Altunhan, “Otobüs ve ağır vasıtalarda fren patladı diye bir şey olamaz”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Altunhan Şirketler Grubu sahibi ve Otogar işletmecisi Mustafa Altunhan, son günlerde Türkiye’de yaşanan otobüs kazalarının sebebinin dikkatsizlik ve yüksek hız olduğunu söyledi. Otobüslerde fren patlamasının söz konusu olmadığını ifade eden Altunhan, “Yapılacak tek şey; yolda yol radarları olacak, takılacak bir otobüsün peşine, 95 mi, 100’e çıktı; ‘Dur bakalım kardeşim’. O aracı bağlayacak. Ceza değil. Bin 500, 2 bin TL ceza ile olmaz. Kim kilometresini aştıysa aracı bağlayacak.” dedi.

Altunhan Şirketler Grubu sahibi ve Otogar işletmecisi Mustafa Altunhan, kent merkezinde bulunan Altunhan Otel’de düzenlediği basın toplantısında, geçtiğimiz gün Türkiye’nin farklı şehirlerinde yaşanan otobüs kazalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

“BÜYÜK ARAÇLARDA FREN PATLAMASI DİYE BİR ŞEY YOK”

Marmara Bölgesi’nde en büyük otobüs ve minibüs filosuna sahip bir firma olduklarını ifade eden Altunhan, “100 tane araçlık bir firmamız var. Türkiye’de bunu en iyi bilenlerden biri benim. Çünkü otobüste motor ustalığım, elektrik ustalığım, şoförlüğüm vardır. Bir kaza oluyor, dikkatimi çekiyor; ‘Fren patladı’. Neden böyle söylüyorlar? Mahkemeleri yanıltmak için. Büyük araçlarda fren patlaması diye bir şey yok. Büyük otobüs ya da kamyonda fren patlama durumuna gelirse o araç kendi kendini kilitler, yol almaz. Otobüs ya da kamyonlarda havalı frenlerde, havaya bir şey oldu, tüpleri boşaldı; anında bütün tekerlekleri kilitler, o araç hareket edemez. Bu, yıllardan beri böyle. Ama bakıyorum; ‘Halk otobüsü freni patladı girdi’, ‘Kamyon freni patladı girdi’. Büyük araçlarda fren patlaması diye bir şey yok. Otomobillerde dâhil frenin 1 tanesi patlar, 3 tanesi tutar. Ama büyük araçlarda büyük bir kaza oluyor, ‘Fren patladı’, mahkemeye çıkıyor, olay bitti.” ifadelerini kullandı.

“ALDIĞIMIZ OTOBÜS, KESİNLİKLE 95 KİLOMETREYİ GEÇEMEZ”

Otobüslerde hız limitinin olduğunu vurgulayan Altunhan, “Biz otobüs veya küçük otobüs alım yaparken ben diyorum ki; ‘Benim otobüsümü 95 kilometreye ayarla’. Aldığımız otobüs, kesinlikle 95 kilometreyi geçemez. Minibüs alıyoruz, diyorum ki; ‘105’e ayarlayacaksınız, 106 yapmayacak’. Bunlar bütün alınan arabalarda sabittir. Ama şimdi bazı işi bilmeyen patronlar diyor ki; ‘Ben arabayı açık bıraktırayım, 1 servis daha yaptırayım, 125-130 ile gitsin’. Bizim Edirne-İstanbul arası giden araçlarımız ya 95 ya da 105. Kesinlikle geçmez. Çünkü ilk pazarlığı yaparken diyorum ki; ‘Bizim otobüsümüz yavaş gidecek’. Ama fabrikadan bazıları böyle çıkıyor, ondan sonra başka tamirhanelerde bunları bozduruyorlar. Otobüs ondan sonra sonsuz sürat gidiyor. 1 otobüs hız limiti olmadığı zaman 170 kilometre sürat yapıyor. Durdurmak imkânsız. Ama 95-100 kilometre ile giden bir ağır vasıta araç, zaten frene ayağınızı attığınız zaman 60-70’e düşer. Biraz sonra da 40’a düşer. Sonra çok azalır. Diğer araçları gördüğünüz gibi, kaçla gidiyorsun kardeşim 150-160 ile mi? Nasıl geliyor böyle? Rüzgârdan daha hızlı bir süratle geliyor, vuruyor.” diye konuştu.

“BÜTÜN KAZALARDA SORUNUMUZ SÜRAT”

Hız sınırını aşanların otobüslerinin bağlanması gerektiğini ifade eden Altunhan, şu şekilde konuştu; “Yapılacak tek şey; yolda yol radarları olacak, takılacak bir otobüsün peşine, 95 mi, 100’e çıktı; ‘Dur bakalım kardeşim’. O aracı bağlayacak. Ceza değil. Bin 500, 2 bin TL ceza ile olmaz. Kim kilometresini aştıysa aracı bağlayacak. Ondan sonra ağır vasıta otobüs, kamyon kazası olacak mı? Ama bağlayacak. Otobüsçü, minibüsçü, taksicinin en çok korktuğu şey aracının bağlanmasıdır. Kim sürat yapıyorsa çekecekler aracını, bağlayacaklar. Bütün kazalarda sorunumuz sürat. “

Kaza görüntülerini izlediğini ve kazaların sebeplerini açıklayan Altunhan,  “Kaza sebepleri dikkatsizlik, sürat. Çünkü vurduğu zaman araç hiç yavaşlamıyor. Ayağını frene atmıyor. 125-130 ile mi geliyor, öyle giriyor. 100 kilometre sürat ile gitse, ayağını bir frene atsa 60’a, 40’a düşecek. Vursa bile tamponu vs ezilir. Ama ayağını frene bile atamıyor, ondan sonra; ‘Fren patladı’. Yok böyle bir şey. Bütün Türkiye’ye sesleniyorum, fren patlaması diye bir şey yok. Sadece fren patladı deyip adaleti yanıltıyorlar. Bunu herkes bilsin.” Açıklamasında bulundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Altunhan, “Otobüs ve ağır vasıtalarda fren patladı diye bir şey olamaz”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!