featured

Balkanlardaki soydaşlara Türkçe konuşmayı ‘AY KIZ’ öğretecek

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edirne Valiliği’nin destekleriyle, Edirne Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneği tarafından Balkan ülkelerinde yaşayan soydaş ve akraba toplulukların Türkçe öğrenmesini sağlamak amacıyla hazırlanan mobil uygulama ‘Gel Konuşalım Projesi’ basına tanıtıldı. Projede ‘Ay kız’ karakterine hayat veren Ceylin Dalakkaya da proje tanıtımında basını selamladı. Edirne Valisi Canalp, “Bu projeyi yaparken çocuklarımızın Türkçe’yi zevkle öğrenmesini bunu yaparken de haz duymalarına çalıştık” dedi.

Edirne Valiliği’nin destekleriyle Edirne Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneği tarafından yürütülen Balkan ülkeleri başta olmak üzere soydaş ve akraba toplulukları vatandaşları ile Türkçe öğrenmek isteyenlere yönelik geliştirilen “Gel Konuşalım Projesi” tanıtımı yapıldı.

Web sayfası ve cep telefonu uygulaması olarak geliştirilen “Gel Konuşalım Projesi” ile Balkan ülkeleri başta olmak üzere soydaş ve akraba topluluklarımız olan vatandaşlar ile diğer ülkelerde yaşayan Türkçe öğrenmek isteyen yabancılara yönelik eğitim içerikleri geliştirildi. Hem web sayfası olarak hem mobil uygulama olarak hazırlanan içerikler ücretsiz olarak kullanıma açıldı. Özellikle çocuklarda öğrenmeye yardımcı olmak, içerikleri ilgi çekici kılmak amacıyla “Ay Kız” karakteri ve yanında turna kuşu karakteri yaratılmış animasyona dönüştürüldü.

Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Edirne Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı İbrahim Tarancı, projenin amacı ve geliştirme süreciyle ilgili olarak bilgi verdi.  Vali Ekrem Canalp’in talimatlarıyla Bulgaristan’daki çocuklara Türkçe öğretilmesi yönünde bir talimat verdiğini hatırlatan Tarancı, “Biz bunun üzerine çalışmalara başladık. 60 öğrenci ile başladığımız uzaktan eğitim programımız 80 öğrenciye hatta Türk öğrencilerinin dışında Bulgar çocuklarda ilgi gösterip dersimize katılmak istediler. Biz 3 kademede yaklaşık 80 öğrenciye kursumuzu başarıyla tamamladık. Balkanlarda bu duyuldukça diğer ülkelerden de aynı talepler gelmeye başladı. Ancak bunun altından kalkmamız mümkün değil. Sayın valimiz, gençler telefonlara meraklılar, Türkçe öğretecek bir telefon uygulaması yapalım diyerek bizi talimatlandırdı. Biz bunun üzerine Gel Konuşalım Projesinin hazırlıklarına başladık. Özverili çalışma sonrası lansman aşamasına geldik. İnşallah istediğimiz sonuçları alacağız.  Bu konuda Valimiz Ekrem Canalp’in oestekleri sayesinde bunu başardığımızı da söylemek isterim” dedi.

TÜRKÇE BİLMEYEN GURBETÇİ ÇOCUKLARIMIZ VAR

Edirne Valisi Ekrem Canalp’de yaptığı konuşmada, iki yıl önce Balkanlardan gelen soydaş öğrencilerin Türkçe öğrenme ile ilgili sıkıntılarını dile getirdikleri zaman bu projenin ilk temellerinin atıldığını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Daha sonra yaklaşık 1 buçuk yıl kadar önce Kapıkule’de Edirne’ye gelen gurbetçilerimizde yaşamış olduğumuz diyalog ise bu projenin bugünkü haline dönüşmesi ile ilgili tetikleyici olmuştur. Gurbetçilerimizi karşılarken hoş geldin diyerek meşhur ürünlerden onlara ikram ederken bazen acı bir gerçekle yüz yüze kaldık. Yaşı 60’larda olan gurbetçilerimizle Türkçe konuştuğumuz zaman hiçbir sıkıntı yaşamadık. 30’lu yaşlarda gurbetçilerimizle genel olarak yabancı kelimeler olsada rahatça iletişim kurabiliyorsunuz. Ama bir grup var ki minik çocuklarımız. Onlarla da çok rahat Türkçe konuşabiliyorsunuz ama o çocuklar içinde bazı çocuklarımızla Türkçe konuşmaya çalıştığımızda acı bir gerçekle karşı karşıya kaldık. Bazı minik çocuklarımız biz Türkçe konuştuğumuz zaman ne konuştuğumuzu anlayabiliyordu bize Türkçe karşılık verebiliyordu. Bazı çocuklarımızda konuştuğumuzda aslında içimizdeki gözyaşları sel olup akıyordu. Çünkü bu çocuklarımız değil Türkçeye karşılık vermek konuştuğumuz kelimeleri bile anlayamadıkları ortaya çıktı. Bu bizim nerede olursa olsun gurbetçi ailelerimizin en temel sorunlarından birisi. Çocuklarımız okula gidiyorlar okulda Türkçe konuşma imkanı bulamıyorlar. Eve gelip dışarı çıktığında arkadaşları le Türkçe konuşma imkanı bulamıyorlar. Türkçe öğrenme ihtiyacı hissedip çocuklarına Türkçe öğretmeyle ilgili sıkıntı yaşayan aileler ve evlatlarımız. En temel kitlemiz onlar. Biz Türkçeyi onlara sıfırdan aynen bir yabancıya Türkçe öğretir gibi öğretmeyi hedefliyoruz. Ama aynı zamanda bunların dışında Türkçe öğrenmek isteyen kişiler yetişkin olsalar dahi onlara Türkçe öğretebilecek br uygulamayı da daha sonradan bu projeyi zenginleştirmek suretiyle projenin ikinci bir unsuru olarak eklemiş olduk. Bu projeyi yaparken çocuklarımızın Türkçeyi zevkle öğrenmesini bunu yaparken de haz duymalarına çalıştık. Tüm uygulamalarda kendi seviyelerine uygun ve bunu cep telefonu yada internet üzerinde hoşça vakit geçirebileceği aktivite şekline getirebilmeye çalıştık.

Milli Eğitim Müdürlüğümüzden, Türkçe öğretmenlerimizle bire bir çalışmak suretiyle projemizi günden güne geliştirme imkanına kavuştuk.  Ümit ediyorum ki buradan basın yoluyla bunu yaptıktan sonra evlatlarına Türkçe öğretmek isteyen gurbetçilerimizden yoğun şekilde bu programı çocuklarının telefonuna indirme imkanına kavuşacaklar.

“EDİRNE BALKANLARIN KÜLTÜREL BAŞKENTİDİR”

Bunu Edirne Valiliği olarak elbette biz yapmalıydık. Çünkü Edirne olarak Edirnelilere her zaman iddiamız var. Her zaman şunu söylüyoruz, Edirne Balkanlar’ın başkentidir. Edirne yanı Avrupa’ya açılan sınır kapımızdır. Eğer böyle bir proje yapılacaksa Türkçe öğretilecekse bunu elbette bizler yapmalıydık. Bu projeye ön ayak olmamızın, gönül vermemizin sebebi budur.”

Vali Canalp projede “Ay Kız” karakterine hayat veren Ceylin Dalakkaya ile yakından ilgilenirken Balkan ülkelerinde Edirne’ye okumak için gelen öğrencilerle ve proje ekibi ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

PROJENİN AMACI

Balkan ülkeleri başta olmak üzere, yabancı ülkelerde yaşayan soydaşlarımıza yönelik anadil yeterliliğinin gelişimini desteklemek için Türkçe eğitimi vermek amaçlandı. Bu çerçevede dijital eğitim portalları geliştirildi. Türkçe dilinin yaygınlaşmasının ve soydaşlarımızın Türkiye ile bağlarının güçlendirilmesi mensubiyet hissinin artırılmasına önemli bir destek sağlayacaktır. Ayrıca Yabancı Dil Olarak Türkçe öğretimi içeriğimiz ihtiyaç duyan herkesin kullanımına ücretsiz olarak açık olacaktır. Balkanların yanı sıra diğer Avrupa ülkeleri, Kuzey Afrika, Suriye, Kuzey Irak gibi bölgelerde vatandaşların kolayca ulaşabileceği öğrenim aracı, buralardaki öğretmenlerin ise önemli bir eğitim materyali olacaktır. İlkokul, ortaokul ve lise seviyesindeki yabancı öğrencilerin ve Türkçe öğrenmek isteyen yabancı uyruklu yetişkinlerin kolaylıkla kullanabileceği Türkçe öğretimine yönelik ücretsiz dijital eğitim portalı ve mobil uygulama hizmete sunulmuştur.

Mobil uygulama ve masaüstü olarak hazırlanan içerikte A1, A2, B1 seviyelerinde eğitimler ve sözlük asistanı hazırlanmıştır. Müfredat içerikleri video dersler (animasyon ağırlıklı), ile verilmekte olup, her bir konu pekiştirme oyunları ile tamamlanmakta skor sonucu belirlenmektedir. Ayrıca konuları desteklemek amacıyla alt yazılı diyalog videoları, konuları pekiştirmeye ve telaffuzu geliştirmeye yönelik yazılan ve bestelenen kliplenmiş şarkılar düzenlenmiş, anonim şarkılar kliplendirilmiştir. İçeriklerin sade, ilgi çekici ve eğlenceli olması hedeflenmiştir. Özellikle çocuklarda öğrenmeye yardımcı olmak, içerikleri ilgi çekici kılmak üzere “Ay Kız” karakteri ve yanında turna kuşu karakteri yaratılmış animasyona dönüştürülmüştür.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Balkanlardaki soydaşlara Türkçe konuşmayı ‘AY KIZ’ öğretecek

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!