featured

Çeltik üreticisi, TMO’nun kara gün dostu olduğunu görmek istiyor..

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edirne Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (KÖY-KOOP) Başkanı Ahmet Erken, Edirne’de çeltik hasadının Eylül ayının 20’sinden sonra başlayacağını dile getirerek, “Geldiğimiz noktada eğer biz 2023 yılında da çeltik ekimi yapacaksak mutlaka uygun bir fiyat verilmesinden yanayız. Eğer düşük bir fiyat belirlenirse çeltik üreticisinin batması demektir. Onun için çok dikkatli olunması gerekiyor. Biz üreticiler TMO’nun kara gün dostu olduğumu burada göstermesi gerektiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Edirneli çeltik Üreticileri Çeltik hasadı başlamadan önce iyi bir fiyat açıklanmasını istiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl bugünlerde Çeltik taban fiyatını açıkladığını dile getiren çiftçiler, ekimi maliyetli olan Çeltiğin bu yılki taban fiyatının iyi hesaplanmasını istediler.

Edirne Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (KÖY-KOOP) Başkanı Ahmet Erken, konuyla ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada, 2022 yılı çeltik hasat döneminin Eylül’ün 20’sinden sonra başlayacağını bildirdi. Edirne’de 500 bin dekar arazide çeltik ekiminin yapıldığını dile getiren Erken, şunları söyledi:

GELEN ZAMLAR MALİYET HESAPLARINI ŞAŞIRTIYOR

“Bu da Türkiye’deki çeltik ekiminin son yıllarda artmasıyla beraber Edirne yüzde 42’yle yüzde 45 arası ekimini yapan bu ürünü yetiştiren bölge. Tabii ki en hassas tarafı da hasat dönemi geldiğinde fiyat maliyetleri söz konusu. Maliyet fiyatları söz konusu. Bu anlamda da biliyorsunuz yıllardan beri maliyet araştırmaları yapıyoruz. Ama geldiğimiz noktada o kadar çok maliyet yapıyoruz ki bir bakıyorsun ki maliyetlerin girdilerine yüzde 30, yüzde 50 zam geliyor. Bu da bizim maliyet belirlemelerimizi de şaşırtıyor. Onun için ben bu konuşmamda 2022 yılının maliyetlerinde rakam telaffuz etmek istemiyorum. Zaten belli.  Piyasadaki pirinç fiyatlarından çeltiğinde fiyatını çıkartabiliyoruz. Herkes bunu yapıyor.

UYGUN FİYAT VERİLMEMESİ ÇELTİK ÜRETİCİNİN BAKMASI DEMEKTİR

Ama geldiğimiz noktada eğer biz 2023 yılında da çeltik ekimi yapmak istiyorsak, yapacaksak mutlaka uygun bir fiyat verilmesinden yanayız. Çünkü bu yıl 2 bin-2 bin 500 lira olan kira bedelleri, vakıf arazilerinin kira bedelleri belki de bir dahaki yıl 4 binlere kadar çıkacak. Bu da pirincin, çeltiğin ne kadar maliyetli bir ürün olduğunu gösterir. Eğer düşük bir fiyat belirlenirse çeltik üreticisinin batması demektir. Onun için çok dikkatli olunması gerekiyor.

“TMO’NUN KARA GÜN DOSTU OLDUĞUMU BURADA GÖSTERMESİ GEREKTİĞİNE İNANIYORUZ”

TMO’nun, piyasanın, hükümetin, devletimizin ona göre bir fiyat belirlemesi gerektiğine inanıyoruz. Tabii ki biz üretiyoruz. Karşılığında da sezon geldiğinde de maliye maliyetimizin, alın terimizin de bedelini istiyor çeltik üreticileri. Bu anlamda da kesinlikle daha şimdiden 2022 hasat dönemi başlamadan mutlaka TMO’nun bu konuda bir fiyat belirlemesi gerektiğine inanıyoruz. Bunu da bir an önce bekliyoruz. Eğer üretici çeltiği  uygun bir fiyatta satamazsa, gerçekten bir dahaki yıl Çeltik ekmemiz söz konusu olamaz. Çünkü Ağustos içinde yapmış olduğumuz maliyetlerin sonucunda elektriğe yüzde 50 zam geldi. Doğal gaza yüzde 50 zam geldi. Bu demektir ki gübre ve diğer mamullere de yüzde 50 yüzde 40 maliyetlerimizin artması demektir. Onun için ben maliyet fiyatı belirtmiyorum.

TMO’nun, doğru bir fiyat belirlemesinden yana olduğumuzu da ifade ediyorum. TMO’nun kara gün dostu olduğumu burada göstermesi gerektiğine inanıyoruz”

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çeltik üreticisi, TMO’nun kara gün dostu olduğunu görmek istiyor..

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!