featured

Çevrecilerden dayanışma..

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, 2020 yılı çalışmalarını dayanışma gecesi düzenleyerek başlattı. Edirne Tabipler Odası Lokali’nde düzenlenen dayanışma gecesine Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Eren ve yönetim kurulu üyeleri, akademisyenler, dernek üyeleri ve gönüllüler katıldılar.

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Eren’in 2019 yılında gerçekleştirilen dernek çalışmalarını sunması ile başlayan gecede; Prof. Dr. Ahmet Yaraş, Dr. Öğr. Gör. Mustafa Kaya ve Dr. Öğr. Gör. Necmettin Güler’e plaket takdim edildi. Gecede ayrıca ‘Armüfika’ adlı müzik grubu sahne aldı. Dayanışma gecesinin açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Ayten Eren, 2019 yılında Çevre Gönüllüleri Derneği’nin birçok çalışma gerçekleştirdiğini söylerken; “Dünyamızda, ülkemizde ve Trakya’mızda çevre sorunları ya katlanarak artıyor ya da biz daha da farkına vararak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün önünden eksik olmuyoruz” ifadelerine yer verdi.

Eren, Trakya’da planlanan çevreye zarar vermesi muhtemel projelere de dikkat çekerken; “Trakya’da çok yaygın olarak taş ve kömür ocakları açılıyor, mevcutlarda da kapasite artışına gidiliyor. Köy dereleri, meraları hoyratça bu tesisler tarafından kirletiliyor. Yine Trakya’daki aşırı sanayileşmeye paralel olarak termik santral planları var. En yakınımızda olan Kırklareli ovasındaki Dokuzhöyük’te planlanan ve ÇED toplantılarına katıldığımız kömürlü termik santral, bize de 30 kilometre uzaklıktadır. Mecidiye kıyılarındaki taş ocakları denizi ve ormanı mahvediyor. Saros Körfezi’nde Gökçetepe-Sazlıdere arasına deniz içine 270 metre uzunlukta gemi iskelesi ve platformu kurmayı planlıyorlar. Bu büyük bir çevre katliamına yol açabilir, denizdeki canlıların ve ormanların yok olmasına neden olabilir. Bu proje, Saros Körfezi’ni bitirecek bir projedir. Bu projeye karşı da binlerce imza topladık” dedi.

Edirne’nin köylerinde de yaşanan çevre kirliliklerine dikkat çeken Eren; “Geçkinli köyü merası kömür ocağı ile yok edilmiş ve köy sakinleri nefes alamaz haldeler. Demirhanlı köyü deresi de aynı durumdadır. Kömür ocağı işletmesi, köyün deresini kömür yıkamak için kaçak kullanıyormuş. Ayrıca bölgede daha çok arazi alarak meralarını delik deşik etmiş. Yine en yakın zamanda Hasanağa deresi olayını yaşadık. Dere iki kez kapkara akmış ve derede neredeyse balık kalmamış. Köyün ortasından geçen, koyunların su içtiği, çocukların yüzdüğü bir dereydi. Ne hikmetse tahlil için alınan sular tertemiz çıkmış. Bunlar için çabaladık ve çabalamaya, yasal haklarımızı kullanarak itiraz etmeye devam edeceğiz. Ama eğlenip sohbet etneye de zaman ayıracağız” sözlerine yer verdi.

Eren, konuşmasının sonunda derneğin Tavuk Ormanı ile ilgili kampanyasını da hatırlatırken; “Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği olarak uzun zamandır Tavuk Ormanı olarak da bilinen Osmanlı’nın ikinci büyük sarayının yanı sıra hasbahçesinin de bulunduğu Sarayiçi için çalışmalar yapıyoruz. Toplantılar, paneller, imza kampanyaları ile kentin tüm yetkililerine dosyalar sunarak görüşmeler yaptık. Milletvekilleri ile yüz yüze görüştük. Siyasi partileri ziyaret ettik, kovulduk. Bu alandaki çalışmalarımıza bilimsel çalışmalarıyla ışık tutan Trakya Üniversitesi akademisyenleri Ahmet Yaraş, Necmettin Güler ve Mustafa Kaya’ya teşekkür ederiz” dedi.

Eren, konuşmasının ardından Prof. Dr. Ahmet Yaraş, Dr. Öğr. Gör. Mustafa Kaya ve Dr. Öğr. Gör. Necmettin Güler’e plaket takdim etti. Plaket takdiminin ardından dayanışma gecesinde ‘Armüfika’ adlı müzik grubu sahne aldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çevrecilerden dayanışma..

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!