featured

Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri, düzenlenen törenle hizmete alındı..

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tunca ve Meriç Nehirlerini evsel atıklardan tamamen arındıracak, 23 mahallenin atıklarını arıtacak olan Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri, düzenlenen törenle hizmete alındı. Edirne’nin 23 mahallesinin atık sularını arıtacak olan Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin açılışı, Paşaçayırı mevkiinde gerçekleştirildi.

Tesisin açılışında konuşan Başkan Gürkan, tesisin açılışını daha önce şenlik havasında yapmayı planladıklarını ancak depremlere bağlı yaşanılan can kayıplarının üzüntüsü sebebiyle sade bir tören gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bugünün teknolojisiyle, dünün teknolojisinin, dünün öykülerinin, dünün beklentilerinin çok farklı olduğunu belirten Başkan Gürkan, tüm dünyanın en öncelikli hedefinin çevreyi yaşanabilir kılmak olduğunu vurguladı.

“EDİRNELİLER YILLARCA, İLERİ BİYOLOJİK ATIK SU ARITMA TESİSİ OLMAMASININ YOKSUNLUĞUNU, EKSİKLİĞİNİ, MAHCUBİYETİNİ HİSSETTİ”

8 bin 300 yıllık yaşam geçmişi olan bu kentte bugüne kadar çeşitli nedenlerle atık su arıtma tesisi kurulamadığını söyleyen Başkan Gürkan şunları söyledi;

“Bugün tüm dünyada öncelikli hedeflerden biriside çevreyi yaşanılabilir kılmak ve geleceğe yani evlatlarımıza, torunlarımıza aldığımızdan daha temiz, daha güzel, daha bakımlı, bir şekilde teslim etmek. Yani bir anlamda emanetçisiyiz biz bu çevrenin, bu doğanın. O yüzden her ne kadar sanayi atıkları gibi olmasa da evsel atıklarında belli bir oranda çevreyi kirlettiği hepimizin malumu. Edirne’de 8 bin 300 yıllık yaşam geçmişi olan Edirne’de maalesef bugüne kadar çeşitli nedenlerle atık su arıtma tesisi kurulamamış. Edirneliler maalesef bunun hep yoksunluğunu, hep eksikliğini ama bir taraftan da mahcubiyetini hissetti. 2014 yılında göreve geldikten sonra bizden önce temin edilmiş bu arsadaki çalışmaları hızlandırdık, İller Bankası ile ortak proje yaptık, ihale yetkisini İller Bankası’na devrettik ve 2017 yılı sonunda Aralık ayında Edirne İleri Biyolojik Atık Su arıtma Tesisleri’nin ihalesi yapıldı. 5 Haziran 2018’de bu noktada temelini attık.

“BAZI PROBLEMLERDEN DOLAYI TESİSLERİN YAPIMI GECİKTİ”

Tam inşaatımız hızlandı, belli bir noktaya geldi, çünkü burasıda bir anlamda sorunlu bir arazi. Yüzdürme havuzlarının olduğu alanda bir zemin problemi çıktı. O havuzların altına tam bin 100 tane fore kazık çakmak zorunda kaldık. İstedik ki yaptığımız eser sağlam olsun, onlarca yıl hizmet versin ve dayanıklı olsun. Bu bizi biraz geciktirdi. 2020 Mart ayında ise pandemi başladı. Pandemi de neredeyse bir buçuk yıla yakın bir gecikmeye sebep oldu. Çalışamadık, iş yapamadık. Çünkü en kutsalı insanların sağlığıydı. Pandeminin bitimiyle beraber tekrar hızlandık ve bugün, 05 Haziran 2018’de Edirnelilerle beraber temelini attığımız Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri, ilk atık suyunu alarak çalışmaya başlıyor.

“ŞİMDİLİK KARAAĞAÇ HARİÇ, DİĞER TÜM MAHALLELERİN EVSEL VE KANALİZASYON ATIKLARI BURADA TOPLANACAK”

Bu tesis, Edirne’nin 24 mahallesinden, şimdilik sadece Karaağaç mahallesi hariç kalan 23 mahallenin bütün evsel atıklarını, kanalizasyon atıklarını toplayarak buraya getiriyor. 3,5 yıldır yürüttüğümüz altyapı çalışmalarında da ilk yaptığımız iş atık su hatlarını toparlamak, yenilemek ve buraya bağlamak olmuştu. Birazdan düğmeye bastığımızda Edirne’nin bütün evsel atıkları, kanalizasyonları buraya toplanmaya, burada arıtılmaya ve doğa için tamamen tehlikesiz bir hale gelmeye başlayacak. Buranın hem temelini atan hem de açılışını yapan Belediye Başkanı olarak Edirne halkı adına onur ve gurur duyuyorum.

“NÜFUS ARTIŞINDA BURADA İŞLENECEK ATIK SU MİKTARI ARTTIRILACAK”

Bu tesis 2033 yılına kadar günde yaklaşık 39 bin metreküp atık suyu işleyecek. Yani günlük yaklaşık 40 bin metreküp atık suyu burada işleyerek, doğaya sağlıklı bir halde bırakacağız. 2033 yılından itibaren artacağını öngördüğümüz nüfus ile beraber bu miktar 50 bin metreküpe çıkacak. Bu büyük bir rakam. Günlük olarak burada 7 ton atık çamuru çıkacak. Bununla ilgili atık çamuru nasıl depolayabiliriz, nasıl değerlendirebiliriz ve yakın bir gelecekte atık çamurundan da nasıl elektrik üretebiliriz. Bunun çalışmalarını yapıyoruz. Bunu da hep beraber başaracağız.

“160 MİLYON TL HARCADIK, BUGÜN BAŞLASAYDIK 1 MİLYAR TL HARCAYACAKTIK”

Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri’ne 160 milyon TL yatırım yaptık. Tabi bunun içerisinde gecikmelerden ve ekonomik krizlerden kaynaklanan fiyat farkları da var. Bugün bu tesisin yapımına başlıyor olsaydık, yaklaşık bedeli 1 milyar TL olacaktı. Bunu da hemşerilerimin dikkatine sunmak isterim. Bir kez daha onur ve gururla Edirne’nin, 8 bin 300 yıllık kadim Edirne’nin ilk Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi Edirne’mize, doğamıza, insanımıza ve doğada yaşayan tüm canlılara hayırlı olsun” dedi.

Bu konuşmanın ardından protokol, açılış kurdelesini keserek, tesisin çalışması için düğmeye bastı. Tesisin açılışına Edirne Vali Vekili Sıtkı Zehin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Baro Başkanı Gökhan Karakoç, Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar, İl Jandarma Komutanı Albay Suat Dönmez, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sezai Irmak, CHP Edirne İl Başkanı Samet Kahraman, ilçe belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri, düzenlenen törenle hizmete alındı..

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!