featured

Edirne Savunmasının Merkezi Hıdırlık Tabya Müze Olarak Kapılarını Açtı…

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,  Osmanlı-Rus Savaşları ile Balkan Savaşları sırasında Edirne’nin savunmasında karargâh olarak kullanılan Hıdırlık Tabyanın açılışını yapmak ve bir dizi incelemelerde bulunmak üzere Edirne’ye geldi.

Edirne programında ilk olarak Edirne Valiliğini ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,  Vali Ekrem Canalp ve protokol üyeleri tarafından karşılandı. Valilik şeref defterini imzalayan Bakan Ersoy’a günün anısına Vali Ekrem Canalp tarafından Edirnekari tablo ve Kispet verdi.  Valilik toplantı salonunda verilen brifingin ardından Bakan Ersoy, restorasyon çalışmalarına başlanan Selimiye Camisi ve Makedon kule de incelemelerde bulundu.

Şehir merkezindeki incelemelerin ardından restorasyon çalışmaları tamamlanarak Balkan Tarihi Müzesi olarak yeniden Edirne’ye kazandırılan Hıdırlık Tabyaların açılışı gerçekleştirildi. Açılış nedeniyle düzenlenen programda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,  “Bizler tarihe sahip çıkmakla, ecdadımıza ödenmesi mümkün olmayan vefa borcumuzdan bir parça da olsa eksiltmenin, ülkemizin güçlü geleceğini inşa etmede yolumuzu aydınlatacak ilham ve iradeyi kullanmanın, beşeri ilimlerden manevi değerlere insanlığa rehber olmuş medeniyetimize layık olmanın mücadelesini vermekteyiz. Tarih, milletlerin hafızasıdır, siz kendi gerçeklerinizi unutursanız, başkalarının yalanlarını yaşamak zorunda kalırsınız. Buna asla müsaade etmedik, etmeyiz.  Biz bu bilinçle Balkan Savaşları’nın 100’üncü yılı anısına Hıdırlık Tabyasının restorasyonunu başlatmıştık ve aslına uygun şekilde 2015 yılında tamamladık. Madem tarihi ihya ediyoruz o halde dünü bugüne taşıyalım ve geleceğe miras bırakalım istedik. Dolayısıyla restorasyon sonrası da düzenlemeler yaparak Balkan Tarihi Müzesi projesini hayata geçirdik. Yaklaşık 1800 metrelik çevre uzunluğuna sahip ve 60 dönümlük bir alanı kaplayan Hıdırlık Tabyası Balkan Tarihi Müzesi’nde 22 karargâh odası, 4 dehliz odası ve 18 topçu odası olmak üzere toplam 44 odayı teşhir-tanzim çalışmaları kapsamında düzenledik. Edirne’nin 1361 yılındaki fethinden 1912-1913 Balkan Savaşları sonrasına kadar, Türklerin Balkanlar’daki yaklaşık 600 yıllık tarihi burada ziyaretçileriyle buluşacak” dedi.

Edirne’ye yaklaşık 51 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirdiklerini anlatan Ersoy, “Memnuniyetle ifade etmek isterim ki Balkan tarihi noktasında gerçekten çok değerli bir eser teşekkül etti. Gerek restorasyon gerekse müze çalışmalarında emeği ve desteği olan tüm kurum ve kişilere, değerli mesai arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Edirne’mize kazandırdığımız bu eserlerin özellikle çocuk ve gençlerimize ilham olmasını geçmişten devralacakları sarsılmaz bir iradeyle, geleceğe özgüvenle yol almalarını temenni ediyorum” Şeklinde konuştu.

Edirne Valisi Ekrem Canalp de Edirne Müdafi Şükrü Paşa’nın  “Düşman hatlarımızı geçtikten sonra ölürsem, kendimi şehit kabul etmiyorum. Beni mezara koymayın. Etimi itler ve kuşlar çeke çeke yesinler. Fakat müdafaa hattımız bozulmadan şehit olursam, kefenim, lifim ve sabunum çantamdadır. Beni bu mahalde gömeceksiniz ve gelen nesiller üzerime bir abide dikeceklerdir” şeklindeki tarihe geçen sözüyle konuşmasına başladı.

Edirne müdafi milli kahramanımız Şükrü Paşanın ruhunu şad etmek ve müzenin açılışı için bir araya gelindiğini ifade eden Vali Canalp, “ Edirne Müdafi Şükrü Paşa’nın aslında vasiyet gibi ifadesini bugün burada beraberce gerçekleştiriyoruz. Şükürler olsun ki bugün burada hem bir müzeyi açıyoruz ama aynı zamanda geçmişimize, tarihimize, geçmişimizin büyük insanlığına olan vefamızı da yerine getirmiş oluyoruz. Geçen haftada gene tarihe olan vefamızın başka bir örneğini gerçekleştirmiştik. Enez ilçemizde bulunan Enez Ayasofya camisinin de restorasyonunu bitirmek suretiyle tekrar ibadete açmıştık.  Caminin tekrar restore edilerek ibadete açılması aynı zamanda Fatih Sultan Mehmet Hana olan vefamızın da bir gereğiydi o gereği de yerine getirmiş olduk. Yine aynı şekilde Fatih Sultan Mehmet Hana olan vefamızı başka bir şekilde de yerine getirdik. Bugün ise burada bu müzemizi açmanın onur ve gururunu yaşıyoruz, buradan emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

TBMM Kadın – Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve Edirne Milletvekili Fatma Aksal ise Edirne’nin Roma, Bizans ve Osmanlı’ya ev sahipliği yapmış, üç semavi dinin hala yaşandığı bir kent olduğunu söyledi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da açılan müzenin kentin hem ulusal hem de uluslararası tanıtımına büyük katkısı olacağını belirtti. Açılışın ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Edirne’den ayrıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Edirne Savunmasının Merkezi Hıdırlık Tabya Müze Olarak Kapılarını Açtı…

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!