featured

Edirne’nin 5-6 aylık suyu kaldı…

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Belediye Başkanı Recep Gürkan,Edirne’de çok uzun süre suyun iletimi anlamında, suyun taşınması anlamında ve evlere taşınması anlamında bir sıkıntı yaşamayacağını ama kuraklığın başka bir tehlike, başka bir tehdit olduğunu belirterek, “Edirne olarak aylık su ihtiyacımız 1 buçuk metre küp. Baktığımızda ölü hacimlerini de düşersek aşağı yukarı 5, 6 aylık içme suyu kuyuları hariç barajlarda suyumuz var”dedi.   Başkan Gürkan ,DSİ’nin desteği ile Paşaçayırı’nda 12 kuyu olduğunu şimdi ise 3 kuyu daha açılacağını söyledi.

Başkan Gürkan, “Edirne’nin içme suyu ihtiyacını 1992 yılından itibaren Süloğlu barajından ve Paşaçayırındaki içme suyu kuyularımızdan karşılıyorduk. 2017 yılı sonu itibariyle Devlet Su işleri genel müdürlüğü ile yapılan protokol ile Kırklareli Kayalıköy barajından karşılamaya başladık. Geçtiğimiz yazın ve bu senenin Trakya’da son 91 yılın en kurak yılı olması nedeniyle Kayalı barajındaki su rezervinin de ölü hacme yaklaşması nedeniyle biz tekrar görece daha yüksek yaklaşık 14 milyon metre küp suyu olan Süloğlu barajına döndük. DSİ ile ortak yaptığımız çalışmada ve 2, 2,5 aydır büyük bir kısmını Süloğlu barajından karşılıyoruz içme suyu ihtiyacımızın, bir kısmını da yüzde 30, 35 gibi kısmını da Paşaçayırı’ndaki içme suyu kuyularımızdan karşılıyoruz.

Bu anlamda DSİ genel müdürlüğü ve Edirne bölge müdürlüğüne teşekkür ediyorum. Çok entegre bir çalışmamız var. Paşaçayırında 12 tane içme suyu kuyumuz var. Hepsi aktif durumda, geçen hafta arkadaşlar çalışmalarını yaptılar. Şimdi 3 tane daha ilave kuyu açıyoruz, yine paşaçayırı mevkine DSİ’nin gösterdiği yerlerde, kuyu sayımız 15’e çıkacaktır.

Süloğlu barajı ile Kayalıköy hattının birleştiği noktada iki hattı birleştiriyoruz. Çünkü Süloğlu barajı hattı çok eski 30 yıllık borular ile sık sık patlıyor. Onun ile de proje hazır DSİ yakında ihaleye çıkacak arada kalan 7 km hattı asbest hattı çelik hatta çevireceğiz. Bundan sonra Edirne’de çok uzun süre bu anlamda suyun iletimi anlamında, suyun taşınması anlamında, evleri taşınması anlamında bir sıkıntı yaşamayacağız ama kuraklık başka bir tehlike, başka bir tehdittir. Bunun ile ilgili üzerinde çalıştığımız çeşitli konular var, suyun daha tasarruflu kullanılması, daha ekonomik kullanılması şeklinde önümüzdeki günlerde vatandaşlara açıklayacağız. Su tasarrufu konusunda nasıl davranmamız gerekiyor, hangi davranışları değiştirmemiz gerekiyor, hangi alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor bu çalışmayı da DSİ ile müşterek yapıp Edirne kamuoyuna açıklayacağız.

Bu konuda çok senaryo çok teori var. Birçoğunda da şunu işaret ediyor gelecekteki en büyük tehdit su veya en büyük savaş su kaynakları ile ilgili olacak savaş bunu teorisyenler, bilim insanları söylüyor. Bizim var olan su kaynaklarını çok daha efektif kullanmamız gerekiyor. Çok daha yerinde kullanmamız gerekiyor.

Şu anda Süloğlu barajında yaklaşık 14 milyon metre küp suyumuz var. Kayalı köy barajında da 8 metre küp suyumuz var. Oransal olarak ifade etmek gerekirse, Süloğlu Barajındaki rezervimiz yüzde 32, kayalıköy barajında da son yağışlar ile beraber yüzde 6 civarında su rezervimiz var. Bu su şu an için Edirne’ye yeterli mi. Şu an için Edirne’ye yeterli. Çok yakın zamanda bir iki ay gibi değil

Edirne olarak aylık su ihtiyacımız 1 buçuk metre küp. Baktığımızda ölü hacimlerini de düşersek aşağı yukarı 5, 6 aylık içme suyu kuyuları hariç barajlarda suyumuz var. Bu zaman zarfında yağışların olacağını ön görüyoruz. Yağışlar ile beraber barajlardaki su seviyesi artıkça bu sıkıntı artacak. Var olan suyu da nasılsa 5,6 aylık suyumuz var, bunu olabildiğine kullanalım demememiz gerekiyor. Bir çalışma yapılıyor, Musluklar için bir aparat suyun daha tasarruflu kullanılmasına, ihtiyacı kadar ama daha tasarruflu kullanılmasını öngören birtakım çalışmaları var arkadaşlarımın önümüzdeki günlerde bunları açıklayacağım.

Şu kesin, kuraklığın nasıl ilerleyeceğini nasıl devam edeceğini bilemiyoruz. Yağışların ne miktar olacağını Trakya’da çok uzun zamandır kar yağışı yok, yeraltı sularında ciddi bir çekilme söz konusu. Bu su dünya’dan bir yere gitmiyor. Düne kadar 10 metrede bulduğumuz artezyen suları bugün 50, 100, 300 metrede bunları hem çıkarmak daha zorlaşıyor hem de taşımak daha maliyetli hale geliyor. Daha pahalı hale geliyor. Vatandaşlarımızın bu yüzden ev de işyerinde kullandıkları suyu daha ekonomik daha tasarruflu kullanmaları çok önemli bu özellik ile rica ediyoruz vatandaşlardan

5, 6 aylık yeterli suyumuz var Süloğlu barajında ve kısmen de kayalı köy barajında yine içme suyu kuyularımız var 12 olan içme suyu kuyumuzu 15’e çıkaracağız. Şu an için Edirne’de suyun temini anlamında bir sıkıntımız yok”dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Edirne’nin 5-6 aylık suyu kaldı…

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!