featured

EKK, “Hızlı Tren Zarar Vermesin”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziye Gökerküçük,Yapımı devam eden hızlı tren inşaatının tarıma zarar verdiğini söyledi.

EKK Başkanı Gökerküçük, D. 100 karayolunun Havsa-Babaeski Kabaağaç köyü sapağına kadar olan bölümüde, yaklaşık 3 km boyunca kamyon trafiği sonucunda çok yoğun toz oluşumu, yolun her iki tarafında da tarım alanlarının toz ile kaplanmasına neden olduğunun vurgusunu yaptı.EKK Başkanı   Gökerküçük açıklamasında, “Oluşan toz tarımsal üretimde verimi ve kaliteyi olumsuz etkileyecektir. Bu durumda hâkim rüzgârların şiddetine bağlı olarak oluşan toz emisyonları doğu-batı yönündeki tarım alanlarına taşınmaktadır.  Mutlak tarım alanı niteliğinde ki bölgede yetiştirilen bitkilerin, yaprak ayası gibi organlarını tıkayarak fotosentez olayını zorlaştıracaktır.

Ayrıca toz emisyonu bitkinin yaprak, kök ve gövdelerinde birikerek, bitkinin üremesini ve çoğalmasını da engelleyebilir. Bu durumda kademeli olarak bitki gelişimini ve verimini etkileyecektir. Bu ürünlerle geçimini sağlayan yöre halkının bu durumdan etkilenmesi de kaçınılmaz olacaktır. Önlem alınmadığı takdirde tarımsal üretimin zarar göreceği ve bu durumdan da bu bölge halkı her türlü etkileneceği insan – çevre sağlığı ve varlığı açısından tehdit oluşturacaktır.

Bu faaliyet sonucu üreticinin gelir kaybına uğrayacağı açıktır. Doğacak olan kaybın ilgili kurumlarca tespit edilerek üretici mağduriyetinin giderilmesi tarımsal üretimin sürdürülebilmesi için önemlidir.Devletimiz bir hukuk devleti ise; 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun ilgili maddesi uygulanmalıdır. “Madde 1 – (Değişik: 26/4/2006 – 5491/1 md.)cBu Kanunun amacı, bütün canlıların ortak varlığı olan çevrenin, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda korunmasını sağlamaktır.Madde 3 –(Değişik: 26/4/2006 – 5491/3 md.)Çevrenin korunmasına, iyileştirilmesine ve kirliliğinin önlenmesine ilişkin genel ilkeler şunlardır: a) Başta idare, meslek odaları, birlikler ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere herkes, çevrenin korunması ve kirliliğin önlenmesi ile görevli olup bu konuda alınacak tedbirlere ve belirlenen esaslara uymakla yükümlüdürler. g) Kirlenme ve bozulmanın önlenmesi, sınırlandırılması, giderilmesi ve çevrenin iyileştirilmesi için yapılan harcamalar kirleten veya bozulmaya neden olan tarafından karşılanır.Madde 30 – (Değişik: 26/4/2006 – 5491/21 md.)Çevreyi kirleten veya bozan bir faaliyetten zarar gören veya haberdar olan herkes ilgili mercilere başvurarak faaliyetle ilgili gerekli önlemlerin alınmasını veya faaliyetin durdurulmasını isteyebilir. “ 

Köylülerin ve çevreden geçen yurttaşların dikkatinden kaçmayan ve mağduriyet yaşayan yurttaşlardan bazıları Tarım İl Müdürlüğü ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne durumu bildirmişlerdir. İnsanların salgın nedeniyle kısıtlı olarak sokağa çıktığı bu günlerde resmi kurumlarımızın mağdur olan çiftçilerimizin şikâyetine gerek görmeden bölgeye gidip zarar tespiti yapmaları görevleri olmalıdır. Çiftçi Malları Koruma Kurulları, Tarım İlçe ve İl Müdürlükleri bu günler için vardır.

Birçok işyerinin çalışmaya ara verdiği bu dönemde 7/24 çalışan firmayı takip edip her an ne yaptığını tespit etmek maalesef zordur.  Ancak bitkileri incelemek yeterlidir. Herkes biliyor ki yapılan iş tarım ve hayvancılığa, çevreye ve insana zarar vermemek üzere planlanmıştır. Tarımın daha da önem kazandığı günümüzde ilgili kurumların önlem alması ve zararın tespit edilerek mağduriyetlerin giderilmesi yerinde olacaktır”dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
EKK, “Hızlı Tren Zarar Vermesin”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!