featured

Hedef düve projesi

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edirne Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği (DSYB) Başkanı Oğuz Akkuzu, birliğin hayata geçirmeyi planladığı projeleri olduğunu, mali durumların düzelmesiyle birlikte öncelikle düve projesini hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Hayvancılıkta kalifiye elemana çok ihtiyaç olduğunu ancak üreticinin kendi para kazanamadığını vurgulayan Akkuzu,”Çobanlar asgari ücrete çalışmak istemiyor”dedi.

            DSYB Başkanı Oğuz Akkuzu, birlik olarak projelerin bulunduğunu ancak mali durumun şu an projeleri hayata geçirmeye elvermediğini söyledi. eskiden olduğu gibi küpeleme yapıp üreticinin kimliğini ayağına götürmek istediklerini kaydeden Akkuzu şöyle dedi:”Birlik olarak projelerimiz var ama şu an birliğimizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar buna elverişli değil. Bir düve projesi planımız var. Bununla ilgili çevreden de çok talep var. Önce mali tabloyu düzeltip ondan sonra bu işlere bakmak gerekiyor. Alacaklarla ilgili bir denge kurabilirsek bunun biraz bir boyutu da hukuki süreç gerektirecek. Bunları çabuk aşabilirsek bizim mali açıdan çok büyük bir sıkıntımız kalmayacak. Hemen hemen tüm borçlarımızı kapatabiliriz diye düşünüyorum. Küpeleme ile ilgili şu an bir gelişme yok. Bir ay önce Edirne Tarım İl Müdürlüğü’ne bir dilekçemiz oldu. Ama şu anda bakanlığın önüne paralı olmasıyla ilgili bir proje var küplemenin. O bekleniyor sanırım bir iki ay daha bir süreç geçecek. Küpelemeyi alırsak biraz daha ekonomik açıdan daha rahatlamış olacağız. Eski sistem gibi yapacağız yine küpelemeyi yaptığımız üreticinin kimliğini de ayağına götürmek istiyoruz.”

            Hayvancılıkta kalifiye elemana çok ihtiyaç olduğunu ancak üreticinin maliyeti düşürmeye baktığını, kendisinin para kazanamadığını kaydetti ve “Çobanlık zor meşakkatli bir iş” diyerek şunları aktardı:”Bizim üyelerimizde de çoban ihtiyacı olan yüzde 10’u geçeceğini düşünmüyorum. İnsanlar hayvancılıktan kendi para kazanamıyor. Bakabileceği kadar bırakıp maliyetleri düşürmek istiyor. Çobanlık mesleğine ihtiyaç elbette var. Bu işte kalifiye elemana çok ihtiyaç var ama mali durumlardan dolayı düşünülmüyor. Adama asgari ücret bile verseniz ki asgari ücretle kimse çalışmak istemiyor. En az 3 bin Lira maliyeti var. Yemesi içmesi de bu işin içinde 4 bin Lirayı bulur. Çobanlık zor bir iş. Hayvancılığın tatili olmaz. 7/24 haftanın her günü. Hayvancılıkta sayı olarak düşüş var. Süt üretimi olarak ta düşüş var. Aylık ortalama günlükte 100 ton civarında bir düşüş olmuş. Daha önceki yıllarda bu aylarda 500 – 520 tonlar civarında. Şu an 420 – 430 ton günlük ortalamayla Edirne bölgesi çalışıyor.

            Daha önce de belirttiğimiz gibi köylerde nüfus azalıyor. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan genç nüfus alt seviyelere geldi. İnsanlar arık hayvancılıktan para kazanamaz hale geldi. Bunu cazip hale getirmek lazım. Girdilerin yüksek olması, satılan malın hak ettiği değerde satılmaması gibi nedenler insanları üretimden uzaklaştırıyor. Türkiye’de et sıkıntımız var bunun da en büyük nedeni sütün para etmemesi. Sütte istenilen seviyelere gelindiği takdirde hem et sorunu hem de köylerde hayvancılıkla uğraşan genç nesillere cazip gelip bu şekilde onları da teşvik etmiş oluruz diye düşünüyorum.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hedef düve projesi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!