featured

İnsan Sağlığına Dikkat Çekildi…

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası ve 7-13 Nisan Dünya Sağlık Haftası kapsamında Edirne İl Sağlık Müdürlüğü, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı iş birliğiyle ETSO Konferans Salonu’nda insan sağlığı konusunda seminer düzenlendi. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programa Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı Başkanı Dr. Ayten Canalp, Edirne İl Sağlık İl Müdürü Dr. İshak Yıldırım, Edirne Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Selma Heves Yılmaz, Trakya Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Üyesi ve Türkiye Meme Hastalıkları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Atakan Sezer, Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı Müdürü Hicran Bali, ve çoğunluğu kadınlardan oluşan davetliler katılım gösterdi.

“SAĞLIKLI HAYAT MERKEZLERİMİZE SİZLERİ BEKLİYORUZ”

Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. İshak Yıldırım “ Edirne İl Sağlık Müdürü İshak Yıldırım “Bildiğiniz üzere pandemi bitmek üzere. Bu süreçte sağlık hizmetlerimiz daha çok covid-19 pandemisi ağırlıklı olarak devam etti. Ancak şöyle bir gerçeğimiz var ki, kronik hastalıklar Dünya’da ve Türkiye’de bir numaralı ölüm sebepleridir. İkinci sırada ise kanserler yer almaktadır. Yüzde 90’ının çevresel kaynaklı olduğu, sadece yüzde onunda genetik altyapının bulunduğu bir kanser için erken teşhis ve tanımının önemi çok büyük. Özellikle bu dönemde kanser tarama eğitim merkezlerimiz, Aile Sağlığı Merkezlerimiz, hatta ikinci basamak hastanelerimizde kanser  taramalarını yapmaya devam ediyoruz. Ve bu yaptığımız taramaların sayılarını artırmamız gerekiyor. Erken teşhis edilen kanser, daha uzun ve kaliteli bir yaşam olarak bizlere geri dönüyor. Bildiğiniz üzere Dünya Sağlık Örgütü sağlığın, hastalık ve sakatlık dışında; bedensel, ruhsal ve sosyal olarak tam bir iyilik hali olduğunu söylemekte. Bakanlığımız da bu konuda çok güzel çalışmalar yaptı. Örneğin Sağlıklı Hayat Merkezlerimiz. Edirne Merkez’de iki tane Sağlıklı Hayat Merkezimiz bulunuyor. Bir tanesi Sağlık İl Müdürlüğümüzün bulunduğu bahçede, biri de Özgür Çocuklar Parkı’nın karşısındaki yeni binamızda. Peki Sağlıklı Hayat Merkezlerimizde neler var? Sağlıklı Hayat Merkezlerimizde diyetisyen var, psikologumuz var, çocuk gelişimcimiz var; psikolojik, sosyal ve tıbbı olarak destek alabileceğiniz tüm sağlık personellerimiz var. Peki biz yeterince Sağlıklı Hayat Merkezleri’ni tanıtabildik mi? Covid sürecinden dolayı tanıtamadık. Bu yüzden tüm katılımcılarımızdan rica ediyorum, hem kanser teşhisinde hızlı yol alabilmek için, hem de psikolojik, sosyal ve tıbbı olarak destek alabilmek için Sağlıklı Hayat Merkezlerimize sizleri bekliyoruz. Biz hizmet vermeye hazırız, ekiplerimiz hazır. Daha aktif bir şekilde çalışmak istiyoruz. İkinci bir konuya gelirsek yine Covid öncesi, 19 Aralık 2019’da sayın Valimizin önderliğinde Şehir Gönüllüleri’nin katkılarıyla Cumhur Deniz Uysal Kanser Destek Merkezi’mizi açtık ve sayın Valimiz tam destek verdi, kendisi sayesinde açıldı. Burada da bizler kanser hastalarımıza ya da kanser hastalarımızın yakınlarına psikolojik, sosyal ve tıbbı olarak destek vermeyi amaçlıyoruz”diyerek sözlerini noktaladı.

“MEME KANSERİ AİLEDEN BİZE BİZDEN ÇOCUKLARIMIZA MİRAS KALIR”

Meme kanseri serüveni isimli sunumuyla katılımcıları bilgilendiren Trakya Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Üyesi, Trakya Meme Hastalıkları Derneği Başkanı ve Türkiye Meme Hastalıkları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Atakan Sezer, “ baktığınız meme tarihsel olarak her şeyin içinde. Meme annelik demek, bir çok şeyi simgeliyor, emzirmek beslemek. Meme üzerine bir hastalık olduğunda bakıyorsunuz sanıyorsunuz ki sadece kadınları ilgilendiriyor. Aslında tüm aileyi ilgilendiriyor. Bu hastalık gelecek kuşaklara miras kalan bir hastalık. Baktığınız zaman her 4 kadından biri meme şikayeti ile doktora başvuruyor. Bu çok enteresan bir istatistik. Dünyada her 3 dakikada bir kadına meme kanseri tanısı konuyor. Dünyada ve ülkemizde en sık gözüken kadınlardaki kanser maalesef meme kanseri. Meme kanserinin her 10 kanserden bir tanesi kalıtımsal. Her kanser genetiktir ama bazıları kalıtımsaldır. Aileden bize miras kalır, bizde çocuklarımıza miras bırakırız. İşte genetik mutasyon dediğimiz şey bu. Maalesef kilo ile meme kanseri arasında ilişki var. Daha önemlisi menapoz öncesi kilo vererek meme kanserinin azaltılması konusunda çalışmalar söz konusu .fizik aktivite çok önemli. Bütün gün koşturmak fizik aktivite değil. Fizik aktivite günde 10 dakika egzersiz, 15 dakika hızlı tempo ile yürüyüşle riski azaltacağımızı biliyoruz”dedi.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İnsan Sağlığına Dikkat Çekildi…

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!