featured

Kazanlar, Edirne Kırmızısı için kaynatıldı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir döneme damga vuran ve renge ulaşmak için zamanında casuslukların bile yapıldığı “Edirne Kırmızısı” için önemli bir adım atıldı. Uluslararası literatürde “Rouge d’Andrinople” ismiyle anılan “Edirne Kırmızısı”na hayat veren bitkinin tohumları toprakla buluşturuldu.

Bir döneme damga vuran, rengiyle dil­lere destan olan Edirne Kırmızısı’na yöne­lik kentte çalışmalar hız kazandı. Edirne Valiliği himayesinde Trakya Üni­versitesi ve Süleyman De­mirel Üniversitesi’nin iş birliği ile çalışmaları sür­dürülen Edirne Kırmı­zısı’nın hammedesi olan bitkinin tohumları top­rakla buluşturuldu.

Edirne Tohumluk Üretim ve Deneme Tarla­sı’nda gerçekleştirilirken etkinliğe Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversi­tesi Rektörü Erhan Taba­koğlu, Edirne İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Soytürk katılım sağladı. Düzenlenen etkinlikte ka­zanlar içerisinde kaynatı­lan kıyafetlerin kırmızı ile buluşması incelendi. Daha sonra Edirne Kırmı­zısı tohumları tanıtılarak temsilen toprağa bıra­kıldı.

Edirne Valiliği himayesinde Trakya Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi’nin iş birliği ile çalışmaları sürdürülen Edirne Kırmızısının tohumları toprakla buluştu. Edirne Tohumluk Üretim ve Deneme Tarlası’nda gerçekleştirilirken etkinliğe Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan Tabakoğlu, Edirne İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Soytürk katılım sağladı. Düzenlenen etkinlikte kazanlar içerisinde kaynatılan kıyafetlerin kırmızı ile buluşması incelendi. Daha sonra Edirne Kırmızısı tohumları tanıtılarak temsilen toprağa bırakıldı.

“EDİRNE KIRMIZISINI TEKRAR DİRİLTMENİN TEKRAR KALDIRMANIN HEYECANINI YAŞIYORUZ. ”

Edirne Valisi Ekrem Canalp “Bugün biz burada hepimiz beraberce kültürel motifimiz olan Edirne Kırmızısını geçmişte kalmış olan Edirne kırmızısını tekrar diriltmenin tekrar kaldırmanın heyecanını yaşıyoruz.

Geçmişin belki hatırasında kalan Edirne Kırmızısı, inşallah önümüzdeki yıl içerisinde artık tekrar canlanacak. Bugün burada ekeceğimiz bitkilerin tohumlarından elde edeceğimiz bi daha hammaddeyle önümüzdeki dönemde inşallah bunun uygulamasını yaygın şekilde Edirneliler ve memleketimize buluşturma imkanını bulacağız. Bu çerçeve çerisinde Süleyman Demirel Üniversitesi ile bir işbirliği halindeyiz. Trakya Üniversitemiz yine aynı şekilde Rektörlüğümüz bununla ilgili hem bilimsel temelli hem uygulamaya yönelik çaba ve gayreti var. Dolayısıyla bütün bu çaba ve gayretleri, Kültür Turizm Müdürlüğümüzün de çaba ve gayretlerini bir araya getirmek suretiyle önümüzdeki yıl bunu Edirne’mizin kültürel bir motifi olarak bütün Türk Kültürünün motifi olarak inşallah sergileme imkanımız olacak. Bu Edirne Kırmızısını uygulamaya koyabildiğimiz zaman bir kullanım alanı olacak. En güzel özelliği bu doğal bir ürün olması. Kök boya şeklinde üretilen bir ürün olması dolayısıyla içerisindeki kimyasalların olmadığı bir ürün olması dolayısıyla özellikle kumaşlardaki kullanımı, giysilerdeki kullanımı son derece yaygın bir kullanıma sahip.

Aynı şekilde diğer alanlarda da boya ham maddesi olarak kullanılmak suretiyle de yaygın bir kullanım alanına sahip olması mümkündür. Yine aynı şekilde süsleme sanatı olarak ta geleneksel olarak en fazla kullanım alanlarından bir tanesi süsleme sanatlarının Edirne Kırmızısını kullanması söz konusu olabilecek. Ben bunu şuna benzetiyorum, Edirne Kırmızısı geçmiş mirasımızın bir parçasıydı. Yoktu. Uzunca yıllardan beri biz Edirne’de, Edirne kırmızısını tekrar canlandıralım diye zihnimizin bir köşesinde hep bir düşünce olarak kaldı. Artık bundan sonra inşallah önümüzdeki dönemde zihnimizin köşesinde bir iz olarak kalmış olan Edirne Kırmızısı, uygulamaya geçilecek. Yaygın kullanım alanını beraberce görmüş olacağız. Bu çerçeve içerisinde gayretlerinden dolayı Trakya Üniversitesi Rektörlüğümüze, Süleyman Demirel Üniversitesi’ne, saygı değer hocalarıma çok teşekkür ediyorum. Önümüzdeki dönemde bütün bu çabalarla beraber Edirne Kırmızısı’nı Edirne’mize ve kültürümüze kazandırmış olacağız”dedi.

“ANTİ BAKTERİYEL ÖZELLİĞE SAHİP”

Bu renge ulaşmak için zamanında casusluklar yapıldığını söyleyen Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan Tabakoğlu “ Edirne kırmızısı bizim bölgemizin çok önemli bir değeri. Biliyorsunuz 1361’de başkent olan Edirne, Sultanların şehriydi. Burada en güzel, en iyi sultanlara sunulurdu. Gelen seyyarların hatıratlarından anlıyoruz ki kırmızı insanları çok etkilemiş. Edirne kırmızısı şeklinde yazılar o zamandan yazılmış. Bu rengi ulaşmak için zamanında casusluk faaliyetlerinin yapıldığını yazılan eserlerden öğreniyoruz. Tekrar ayağa kalkan Türkiye kendi değerlerinin farkına varıyor. Muhteşem Edirne Kırmızısı diye Fransızca yazılmış Amerika’da bir kitaplıktan kitapla başladı öykü. Sevgili Orkun araştırmadı olarak tespit etti. Kütüphanemize geldi. Şimdi bu bir Edirne’nin değeri. Sayın Valimiz sahip çıkıyor, müdürlüklerimiz sahip çıkıyor teşekkür ediyorum. İnşallah buradan çok güzel yeni hikayeler çıkacaktır. Yeni bir çiftçilerimiz için gelir kaynağı oluşacaktır. Anti bakteriyel özelliği çok tercih edilir tekstil ürünü elde edeceğiz. Edirne’nin nesi meşhur dendiğinde kırmızısı meşhur olacak. Ziyaretçilerimiz bir kırmızı alarak gitmek isteyeceklerdir. Belki koleksiyonlar inşallah ünlü firmalarımız tarafından hazırlanacaktır. Bu değerimizi tekrar ortaya çıkmasından dolayı teşekkür ediyoruz”dedi.

Açıklamaların ardından tohumlar toprakla bulu­şurken Edirne Valisi Ekrem Canalp’ta ekim yapılan alanda kurulan ve uygulamalı olarak kök boya yapılan kazanların başına geçerek ürünleri inceledi.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kazanlar, Edirne Kırmızısı için kaynatıldı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!