featured

“Kimler Oruç tutmamalı?”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özel Trakya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte hastalarının sık sık oruç tutmalarında sakınca olup almadığını sorduğunu hatırlatarak, “Son 6 ay içerinde kalp krizi geçirmiş olan, anjiyo ya da stent işlemi yapılmış olan koroner arter hastalığına sahip olan hastalarımızda kesinlikle oruç tutmamalı. İlaç saati dengesizliği düşük tansiyon, düşük kan şekerini tekrardan tetikleyebilir ve uyku düzeninden problemler yaratabilir. Kalp hastalığıyla birlikte şeker hastalığı ve böbrek yetmezliği olan hastalara oruç tutma diyoruz” dedi.

Müslümanların en önemli ayı olan ve 11 ayın Sultanı olarak adlandırılan Ramazan ayına girilmesiyle birlikte, uzmanlardan uyarılar da ardı ardına geliyor. Kronik hastalıkları olanların mutlaka hekimine başvurarak oruç tutması gerektiğini dile getiren uzmanlar, ileri düzeyde rahatsızlığı olanların, düzenli ilaç almak zorunda olanların oruç tutmaması gerektiğini vurguladılar. Özel Trakya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, her yıl Ramazan ayında ‘Oruç tutmamda sakınca var mı?”  sorusuyla karşılaştıklarını dile getirerek, “Belirli bir süre aç kalınan oruç ibadeti sadece İslam ülkelerinde uygulanan bir ibadet şekli olduğu için tüm dünya çapında büyük hasta gruplarının üzerinde yapılmış bu konuda oruç ve kalp hastalıkları ile ilgili elimizde çok kesin sonuçları olan uluslararası çalışmalar yok” dedi. Hekimlerin yılların tecrübesiyle hastalarımıza bireysel olarak oruç tutup tutmayacağını, her hastanın kendi durumuna göre ortak bir karar verdiklerini dile getiren Uzm. Dr. Gül, şunları söyledi:“Oruç tutup tutamayacağı hakkında kafasında soru işareti olan kalp ve damar hastalığı olan hastaların kendi hekimine bu konuyu istişare edip öyle karar vermesi en uygun seçenek olacaktır. Çünkü elimizde kesin veriler yok. Uzun süre bir açlık değil sadece, Ramazanın denk geldiği mevsim, hava sıcaklığı,  iftarın saat kaçta olacağı da önemli.

ORUÇ’UN FAYDALARI

Oruç normal bir insanda ve kalp hastalarında da uzun süre açlık, uzun süre sıvı alınmamasından dolayı düşük tansiyon, düşük kan şekeri, halsizlik, yorgunluk ve uyku düzeninde bozukluklar gözükebilir. Bunun yanında kolesterol seviyeleri dengelenebiliyor, hasta ideal kilosuna ulaşma konusunda yol kat edebiliyor,  kilo dengesi sağlanıyor, karaciğer yağlanma seviyesinde azalma olabiliyor ve ruh sağlığı dengemizde de manevi olarak oruç tutmanın faydası var.

CİDDİ KALP YETERSİZLİĞİ OLANLAR ORUÇ TUTMAMALI

Oruç tutamayacak grupların başında ilk olarak ciddi kalp yetersizliği olan hastalar geliyor. Bu hastalar kesinlikle oruç tutmamalı. Kalp yetersizliği olan hastalar çok fazla sayıda ilaç alıp yüksek dozda idrar söktürücü kullanıyorlar. Tansiyonda aşırı düşme, kalple ilgili problemler damar tıkanıklığını tetikleyebilir, ritim bozukluğunu tetikleyebilir ve yüksek dozda idrar sökücü aldıkları için böbrek yetmezliğine sokabilir ciddi kalp yetmezliği olan hastalara net bir şekilde oruç tutuma diyoruz. Basit ve Hayati tehlike yaratan ritim bozukluklarımız var. Basit ritim bozuklukları çarpıntı olarak sayılan ve kalbe pil takılacak seviyede ya da kalbe elektroşokla tedavi ettiğimiz hayati tehlike yaratan ritim bozukluklarımız var. Bu yüzden çok ciddi ritim bozukluğu olan hastalara da oruç tutmayı yasaklıyoruz. Uyku düzenin bozukluk, kan şekeri düşüklüğü, tansiyon düşüklüğü hayatı tehdit eden ritim bozukluğunu tetikleyebilir. Kontrolsüz ve çok dirençli tansiyon hastalarına da kesinlikle oruç tutmamalarını öneriyoruz. Dirençli hipertansiyon hastaları daha fazla tansiyon ilacı kullanıyor. İlaç saatlerini sadece sahur ve iftar arasında dengelemesi mümkün değil. Hipertansif ataklarla hastaneye acile gelmek zorunda kalıyorlar. Son 6 ay içerinde kalp krizi geçirmiş olan, anjiyo ya da stent işlemi yapılmış olan koroner arter hastalığına sahip olan hastalarımızda kesinlikle oruç tutmamalı. Henüz taze olduğu için kalp krizi ve damar tıkanıklığı tekrar tetiklenebilir. İlaç saati dengesizliği düşük tansiyon, düşük kan şekerini tekrardan tetikleyebilir ve uyku düzeninden problemler yaratabilir. Kalp hastalığıyla birlikte şeker hastalığı ve böbrek yetmezliği olan hastalara oruç tutma diyoruz. Şeker hastalığında olan 2 saatlik açlık ve çok ciddi kan şekeri düşüklüğüne neden olabilir.  Vücuda metabolik zararlar verebilir.  Özellikle 2 veya daha fazla şeker ilacı kullanan hastalar oruç tutmamalı. Vücut sıvısız kalacağı için böbrek yetmezliği tetiklenecek, böbrek yetmezliği artınca da bir takım ilaçların vücuda etki şekli ve vücuttan atımı bozulacağı için denge altüst olacak.

Çok sayıda ilaç kullanan hastalar, bizim kalp hastalarımız var 2 tane basit bir ilaç kullanıyor mesela bu hastalar oruç tutabilir. Kalp ilacı, tansiyon ilacı, idrar sökücü ve daha fazla ilaç kullanan hastalar oruç tutmamalı. Bu ilaçların süresini ayarlamak kısa sürede yetersiz kalacağı için bu hastalara oruç tutmalarını önermiyoruz.  Yüksek dozda idrar sökücü kullanan hastalarımız var, kalp yetmezliği veya kapak hastalığı olan hastalarda önermiyoruz. Kan sulandırıcı kullanan hastalarımız var ama çeşitli kan sulandırıcılar var. Bazıları çok kuvvetli kan sulandırıcılar bu kuvvetli kan sulandırıcılar karaciğer ve böbrekten atıldığı için uzun açlık ve uzun susuzlukta etkisi olduğu için bu hastalar da oruç tutmalarını önermiyoruz. Kontrol altında olan tansiyon, hafif şeker, kontrol altında ritim bozukluğu olan ve 1-2 ilaç kullanan hastalarımıza iftarda su ve tuz tüketimine dikkat etmek şartıyla oruç tutmalarında bir sakınca yok diyorum.”

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“Kimler Oruç tutmamalı?”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!