featured

Köy kadınları lavanta ekerek belge sahibi oldu

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

  Babaeski İlçesine bağlı Müsellim Köyü’nde, İlçe Tarım ve Ormancılık Müdürlüğü’nün açmış olduğu, “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Lavanta” kursunu bitiren 23 bayana başarı belgesi verildi.

Komşu Ülke Bulgaristan’dan sonra, Trakya’da da ekimi hızla yaygınlaşan Lavanta ürününe ilgi her geçen gün artıyor.

Babaeski İlçe Tarım ve Ormancılık Müdürlüğü’nce 19 Şubat 2020 tarihinde açılan, “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Lavanta” kursunu bitiren 23 bayana başarı belgeleri lavanta tarlasında, koronavirüs tedbirleri kapsamında, sosyal mesafe kurallarına, maske ve hijyen şartlarına uyarak, düzenlenen törende Kaymakam Şenol Levent Elmacıoğlu ve protokol üyeleri tarafından verildi.

Babaeski İlçesine bağlı Müsellim Köyü’nde bu sezon 39 dönüm lavanta ektiklerini belirten Müsellim Köyü Muhtarı Sebahat Bozkurt, yaptığı açılış konuşmasında, “Müsellim Köyümüzde daha önce ekimi yapılmış, denenmiş bir Lavanta girişimi vardı. Bu nedenle Köyümüzü gerçekten bir Lavanta Köyü haline getirmek amacıyla geçen sene hem değerli Kaymakamımızla, Sayın Valimizin, İl Tarım ve Orman Müdürümüzün ve Babaeski İlçe Tarım ve Orman Müdürümüz Sayın İsmail Küçük’ün destekleri ile 4 tane çiftçimize hibe ve artı kendi katkılarıyla Kasım ve Mart aylarında lavanta ekimleri gerçekleştirdik. Şimdi bu güzel sonucu görüyor ve hep birlikte bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Ben bu mutluluğu bizimle birlikte paylaştığınız için öncelikle hepinize çok teşekkür ediyorum. İnşallah Köyümüzde daha güzel şeyler, daha farklı girişimlerimiz olacak. Bu konuda ürün çeşitlerimizi çoğaltacağız. Aile ekonomizme katkı sağlayacak mesela lavanta kokulu sabun yapacağız, lavanta suyu yapacağız, Lavanta yağını çıkartacağız. Bugüne kadar Müsellim Köyünde var olan buğday ve ayçiçeği döngüsünü artı bir yöne doğru eritmeye çalışıyoruz umarım başarılı oluruz. Bu girişimlerimizde bize katkı sunan herkese çok teşekkür ediyorum.“ dedi.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü İsmail Küçük ise yaptığı konuşmada şunları söyledi. “Bölgemizde lavanta bizim ilk etapta alternatif ürün statüsünde geliştirmeye çalıştığımız bir ürün çeşidiydi. Ben lavanta ürünü ile ilgili sizlere kısa bir bilgilendirme yapmak istiyorum. Bu ürün yıllarca var olan bir üründü. Komşu ülkemiz Bulgaristan’da çok farklı bir katma değer sağlayan bir üründü. Maalesef bölgemizde yıllarca süre gelen buğday ve Ayçiçek tarımından kaynaklı kısacası göz önüne çıkmayan bir üründü. Bizim yapmış olduğumuz araştırmalarda ayni coğrafyada yetişen bu ürün neden bizde olmasın diye düşüncemizden dolayı yola baş koyduk. Sağ olsun Muhtarlarımızda bize bu konuda çok destekçi oldular, çok yardımcı oldular. İş kısmında, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile Özel İdare Genel Sekreterliğimiz ile Valiliğimiz ile sürekli istişare halindeydik. Bize çok destek oldular ve Hibe destekleme programına dahil ettiler. Lavanta bitkisi diğer bitkilerden farklı olarak, daha kurak, çalı türü bir bitki olduğu için bazı hastalıklara, zararlılara dayanıklı olan bir bitki türü çok fazla emek istemeyen bir bitki türü gibi addediliyor fakat ekinler artık biliyorlar. İlk ekiminde bebeklik dediğimiz dönemde, yabancı ot ile mücadele kısmında biraz çaba ve ilgi isteyen bir bitki.

Kurak bir bitki olduğu için su ihtiyacı çok yok. Bu dönemde dekara 2 bin fidan olmak üzere addedilen bir ürün. Optimum şartlarda dördüncü yılında maksimum ürüne ulaşacağı söyleniyor. Buralarda birinci yılında çok fazla beklentisi olmamakla birlikte gördüğünüz üzere biz ürün aldık. Demek ki bizim buraya uyan bir bitki. Dördüncü yılına vardığında dekar başına yaklaşık, 7 ile 10 litre arasında lavanta yağı elde edebileceğiz. Geçtiğimiz senenin parametrelerinde litresi 350 TL’den alıcı buldu. Tek sıkıntımız yeni bir bitki olduğu için yoğun bir üretimimiz olmadığından dolayı iç piyasa şeklinde milyar, dolarla bazında ithalatımız zamanla bu üretim arttıkça kendi ürünümüzü kendimiz temin edeceğiz. Bakanlığımızın da projeleri sürekli yerli üretimden yana olduğu için çok başarılı olacağımıza inanıyorum.

Lavanta bir başlangıçtı artık bundan sonra daha farlı ürün çeşitlerini de yöneleceğiz çünkü çok katma değeri yüksek ürünler var. Lavanta ürünü bir algı oluşturdu bölgemizde, Trakya Bölgemizde 2019 yılında 10 bin dekarları gördük kayıtlı olan. Bu sene de daha da fazla olduğunu biliyoruz ama henüz daha kayıt sistemleri tam olarak netleşmediği için tam rakam veremiyorum. İnşallah bundan sonra alternatif ürünlerde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Özel İdare Genel Sekreterliği, Kaymakamlık ve Valiliğimizin himayelerinde geliştirmeye çalışacağız. Sizlere de ben ayrıca bizlere vermiş olduğunuz katkı ve destekten dolayı çok teşekkür ediyorum.  Her zaman dairemize gelip, bilgi alışverişi yapabilirsiniz, telefonlarımız 7/21 açıktır.”     

Kaymakam Şenol Levent Elmacıoğlu da yaptığı konuşmada şunları söyledi. “Müsellim Köyünün güzel insanları hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Tabi buraya başlayalı çok uzun bir zaman olmadı 9-10 ay gibi bir süre oldu ama geldiğimizde gördük ki Babaeski’de yeni bir Muhtarlar ekibi var. Yeni seçilmiş Muhtarlar ve eskileri ile birlikte hepsi bir hizmet yarışı içinde bir birleri ile yarışıyorlar ama esas farkındalığı Müsellim Köyünde gördük. Müsellim Köyünde normal kamu hizmetlerinin ötesinde, alt yapının ötesinde, insanların gelir sağlayıcı faaliyetlerin arayışı içerisinde olduğunu gördük. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile koordineli bir şekilde konuyu takip ettik, tıbbi ve aromatik bitkiler içinde yer alan Lavanta ekimi için kendilerine yardımcı olduk. Muhtarımızda bu işin İl ve İlçe düzeyinde devamlı takipçisi oldu ve gördüğünüz gibi bu güzelliği sizlerle birlikte meydana getirdi. Tabi bu koronavirüs döneminde bir kez daha anlaşıldı ki insan yaşamında tarım çok önemli! İlçemize katma değerler katması anlamında, insanları yerinde tutmak, Köylerinde tutmak açısından, Köy yaşamında kalması açısından çok önemli, çünkü bu süreçte Köy yaşantısı, şehir yaşantısından çok çok önünde bir avantaj sağladı. Bu hizmetlerden dolayı ve bu hizmetleri yaparken desteklerinden dolayı Sayın Valimize, Sayın Muhtarımıza, İl ve İlçe Tarım Orman Müdürlüklerimize çok teşekkür ediyorum. Ayrıca ben Lavanta ekimi konusunda Sayın Muhtarımıza destek veren ve onun yanından ayrılmayan Müsellim Köyümüzdeki bayanlarımıza da çok teşekkür ediyorum ve bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum.” -Haber: Metin KARAKUŞ/Kırklareli

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Köy kadınları lavanta ekerek belge sahibi oldu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!