featured

Mimar Sinan Anıldı…

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mimarlar Günü dolayısıyla Mimar Sinan’ın heykeli önünde basın açıklaması yapıldı. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Kadir Aydoğdu, Sinan’ın toplam 410 eseri olduğunu bildirdi. Aydoğdu, Mimar Sinan’ın Edirne’nin su ihtiyacını gidermek için yaptığı Taşlımüsellim su yolunun kaderine terk edildiğini ifade ederek, “Bir an önce Taşlımüsellim su yolu kurumlar tarafından sahiplenmeli, restorasyon çalışmaları yapılarak Edirne’nin tarihi kültürel envanterine dahil edilmelidir” dedi.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilciliği tarafından 9 Nisan Mimar Sinan’ı Anma ve Mimarlar Günü dolayısıyla Mimar Sinan heykelinin önünde tören düzenlendi.

Selimiye Meydanı önünde bulunan Mimar Sinan Heykeline çelenk sunumuyla tören başladı. Ardından İnşaat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Kadir Aydoğdu, yaptığı konuşmada,  Kahramanmaraş merkezli depremlerde 50 binin üzerinde can kaybının yaşandığını hatırlatarak “Yaşanan depremde yaralanan yurttaşlarımıza acil şifalar, vefat edenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum” dedi.

Mimar Sinan’ın, Kayseri’nin Ağırnas kasabasında 1491 veya 1492 tarihlerinde doğduğunun tahmin edildiğini dile getiren Aydoğdu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sinan; Yıldırım Beyazıt, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, III. Murat olmak üzere 5 padişah döneminde yaşamıştır. 1538 yılında I. Selim döneminde Mimarbaşı Acem Ali’nin vefat etmesi üzerine Sermimar (Mimarbaşı) görevine getirilmiştir. 3 padişah döneminde; Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, III. Murat dönemlerinde 49 yıl Başmimar olarak görev yapmıştır.

MİMAR SİNAN 410 ESER BIRAKTI

Mimar Sinan’ın 93 cami, 52 mescit, 56 medrese, 7 darül-kurra, 20 türbe, 17 imarethane, 3 darüşşifa (hastane), 5 suyolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere 410 eser bıraktığı bilinmektedir. Mimar Sinan’ın en büyük eseri ise kuşkusuz 86 yaşında yaptığı ve “ustalık eserim” diye takdim ettiği, tüm heybetiyle arkamızda yer alan Unesco Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Selimiye Camii’dir.

Ayrıca, 1573’te Ayasofya’nın kubbesini onararak, çevresine takviyeli duvarlar yapmış zemin iyileştirmesi ve temel güçlendirmesiyle, eserin bu günlere sağlam olarak gelmesini sağlamış ve günümüze de ışık tutacak önemli mühendislik çalışmaları gerçekleştirmiştir.

TAŞLIMÜSELLİM SU YOLUNA EDİRNE’NİN TARİHİ ENVANTERİNE DAHİL EDİLMELİDİR

Mimar Sinan’ın en önemli mühendislik eserlerinde birisi de 1530, 1534 yıllarında inşa edildiği bilinen Edirne’nin su ihtiyacı için yapılan Taşlımüsellim Su Yolu’dur. 6km Sinanköy kolu ve 15km Taşlımüsellim kolu birleşiminden sonra Edirne ‘ye ulaşan yaklaşık 50km uzunluğu bulunan Taşlımüsellim su yolu ne yazık ki kurumlarımız tarafından gereken ilgiyi görmemektedir. Şu an ki durumu itibariyle, insan müdahaleleri, çevre etkileri ve doğa tahribatıyla Taşlımüsellim su yolu yer yer tahrip olmuş durumda, kaderine terk edilmiştir. Ancak halen kendi cazibesiyle su taşıdığı bölümleri de bulunmaktadır. Biran önce Taşlımüsellim su yolu ilgili kurumlar tarafından sahiplenilmeli, gerekli restorasyon çalışmaları yapılarak Edirne’nin tarih, kültür envanterine dahil edilmelidir.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Mimar Sinan Anıldı…

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!