featured

MİMAR SİNAN ANILDI..

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TMMOB Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği ve Edirne Belediyesi iş birliğiyle vefatının 434.yılı sebebiyle Mimar Sinan, ustalık eseri Selimiye Cami önünde düzenlenen sergiyle anıldı.

50 adet  eserin yer aldığı sergiye Edirne Belediye Başkan Yardımcıları Selçuk Çakır ve Yaver Tetik, İdari Mahkemesi Bakanı Yüksel Arslan, Edirne İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Soytürk, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı,  Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Cek Ergüden katılım gösterdi.

Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Cek Ergüden “ Bilindiği üzere ülkemizde 9 Nisan günü Türk mimarlık tarihinde çok önemli yeri olan Mimar Sinan ve eserlerinin tanınması, korunması ve sürekliliğinin sağlanarak Mimar Sinan Adının uzun yıllar daha anılmasını sağlamak amacıyla Mimar Sinan’ı anma günü olarak kutlanmaktadır. Mimarlık tarihinin mihenk taşı olan Mimar Sinan’ı vefatının 434. Yılında saygı ve rahmetle anıyoruz. Ruhu şad olsun”dedi.

Mimar Sinan’ın Başmimarlığa kadar yükseliş sürecinden bahseden  Ergüden “Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğmuştur. Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak İstanbul’a getirilmiş, zeki, genç ve dinamik bir kişilik olduğu için hemen diğerlerinin arasından seçilmiştir. Sinan, At Meydanı’ndaki saraya verilen çocuklar içinde mimarlığa özenmiş, vatanın bağlarında ve bahçelerinde su yolları yapmak, kemerler meydana getirmek istemiştir. Devrinin mahir ustaları mahiyetinde han, çeşme ve türbe inşaatlarında çalışmıştır. 1514’te Çaldıran, 1517’de Mısır seferlerine katılmıştır. Kanunî Sultan Süleyman zamanında yeniçeri oldu ve 1521’de Belgrad, 1522’de Rodos seferinde bulunarak atlı sekban olmuştur. 1526’da katıldığı Mohaç Meydan Muharebesinden sonra sırası ile acemi oğlanlar yayabaşılığı, kapı yayabaşılığı ve zenberekçi başılığa yükselmiştir. 1532’de Alman, 1534’de Tebriz ve Bağdat seferlerinden dönüşte “Haseki” rütbesi almış ve Bağdat seferinde Van Kalesi Muhasarasında, göl üzerinde nakliyat yapan kalyonlara top yerleştirdi. Korfu, Pulya (1537) ve Moldovya (1538) seferlerine katılan Mimar Sinan, Moldovya (Kara Buğdan) seferinde Prut nehri üzerine onüç günde kurduğu köprü ile Kanunî Sultan Süleyman’ın takdirini kazandı. Aynı sene Başmimarlığa yükseltildi. Mimar Sinan, katıldığı seferlerde Suriye, Mısır, Irak, İran, Balkanlar, Viyana’ya kadar Güney Avrupa’yı görüp mimari eserleri incelemiş ve kendisi de birçok eser vermiştir. İstanbul’da devrin en meşhur mimarları ile Bayezid Camii’nin ustası Mimar Hayreddin ile tanıştı”dedi

“SİNAN’IN USTALIK ESERİ EDİRNE SELİMİYE CAMİ’DİR”

Sinan’ın eserlerinden bahsederken ustalık eserim dediği Selimiye Cami’nin de altını çizen Cenk Ergüden “Sinan’ın mimarbaşılığa getirilmeden evvel yaptığı üç eser dikkat çekicidir. Bunlar verdiği ilk eser olarak kabul edilen 1537-38 Halep’de Hüsreviye Külliyesi, Gebze’de Çoban Mustafa Paşa Külliyesi ve İstanbul’da Hürrem Sultan için yapılan Haseki Külliyesi’dir. Mimarbaşı olduktan sonra verdiği üç büyük eser, O’nun sanatının gelişmesini gösteren basamaklar gibidir. Bunların ilki, Şehzadebaşı Camii ve Külliyesidir. Külliyede ayrıca imaret, tabhane (mutfak), kervansaray ve bir sokak ile ayrılmış medrese bulunmaktadır. Süleymaniye Camii, Mimar Sinan’ın İstanbul’daki en muhteşem eseridir. Yirmiyedi metre çapındaki büyük kubbe, zeminden itibaren kademelerle azar azar yükselen binanın üzerine gayet orantılı ve ahenkli bir şekilde oturtulmuştur. Sükunet ve asaleti ifade eden bu sade ve ahenkli görünüşü ile Süleymaniye Camii, olgunlaşmış bir mimariyi temsil etmektedir.Sekiz ayrı binadan meydana gelen Süleymaniye Camii ve Külliyesi, Fatih’ten sonra şehrin ikinci üniversitesi olmuştur. Mimar Sinan’ın en güzel eseri, 85 yaşında yaptığı yapımı 5 yılı bulmuş olan Edirne Selimiye Camii’dir. Selimiye’nin kubbesi, Ayasofya kubbesinden daha yüksek ve derindir. 31,50 metre çapındaki kubbe, sekizgen şeklindeki gövde üzerine oturmuştur. Üç şerefeli ince minarelerine üç kişi aynı anda birbirini görmeden çıkabilmektedir. Sinan bu camiin ustalık eseri olduğunu ve bütün sanatını Selimiye’de gösterdiğini belirtmektedir”dedi.

“MİMAR SİNAN’IN 365 ESERİ VAR”

Yapacağı eserler öncesi çevreyi tanzim ederek kendisinin şehircilik uzmanı olduğunu da vurgulayan Cenk Ergüden “Milletimizin tartışmasız gurur duyduğumuz ortak bir değeridir Sinan. Bugün biz Mimarlara ve Sinan’a değer veren herkese düşen O’nu güzel yad etmek ve hatırda tutmak olduğu kadar daha önemli ve daha kıymetli olan bir görev var ki Oda mimar Sinan’ı anlamak çabasıdır. Onu anlamak yani yaptıklarının ,başarılarının ve eserlerinin bugüne kadar gelebilmesinin altında yatan ilim ve sanatını ve bunu ortaya çıkaran felsefeyi anlamak ve gelecek kuşaklara aktarmak gereklidir. Kanımca bugün için önemli olan ve üzerinde durulması gereken budur. Mimar Sinan, gördüğü bütün eserleri büyük bir dikkatle incelemiş, fakat hiçbirini aynen taklid etmeyip, sanatını devamlı geliştirmiş ve yenilemiştir. Eserlerindeki sütunlar, duvarlar ve diğer kısımlar taşıdıkları yüke mukavemet edebilecek miktardan daha kalın değildir. Kullandığı bütün mimari unsurlarda bu hesap dikkati çeker. Hesaplamadan hiçbir iş yapmadığı da açıktır. Ortak kanaat odur ki kendi dönemine ait koşullarda bilinen yapı tekniklerini, ulaşılabilen malzemeleri ve malzemenin kullanış şekillerini tatbik etmekte döneminini aşan ölçüde fevkalade başarılıdır. Mimar Sinan aynı zamanda bir şehircilik uzmanıdır. Yapacağı eserin, önce çevresini tanzim etmesi önemli bir husustur. Yer seçimleri konusunda da  büyük başarı göstermiş ve eserlerini, çevresine en uygun tarzda yerleştirmiştir. Bilinen eserleri: 84 camii, 53 mescid, 57 medrese, 7 darülkurra, 22 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa, 5 su yolu kemeri, 8 köprü, 20 kervansaray, 35 saray, 8 mahzen, 48 hamam olmak üzere 365 kadar olduğu tescil edilmiştir ve bununla beraber araştırmalar sürmektedir. Kendisinin Şaheserinin önünde bulunduğumuz bu noktada ortak değerimiz olan mimari deha Koca Sinan’ı tekrar saygı ve rahmetle anıyor. Burada bulunarak katkı veren siz değerli katılımcılara teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum”dedi.

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
MİMAR SİNAN ANILDI..

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!