featured

Mv. Çakırlar ,”Üretimi Destekleyin”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, ükümetten üretime destek vermesini istedi.Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar yaptığı yazılı açıklamada,Dünyanın kabusu haline dönen ve küresel bir pandemi olarak kabul edilen Koronavirüs salgınının, ülkemize sıçraması sonrasında yaşanılan sıkıntıların bir çok sektörde olduğu gibi tarım sektöründe de bir hayli hissedildiğini söyledi.

Mv.Çakırlar, “Bu aşamada dünyada ve ülkemizde dikkat çekilmesi gereken iki önemli sektör var sağlık ve gıda. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu geçtiğimiz hafta yaşanan sokağa çıkma yasağı sonrasındaki problemler haricinde süreci yürütmektedirler, sağlık sektörü ile ilgili bu süreç devam ederken şu an bir açıklama yapmamın doğru olmadığını düşünüyor ve taktir, teşekkür yahut eleştirilerimi ileri bir tarihte vermek üzere erteliyorum.

Gelgelelim Gıda sektörüne,Tarım ve Orman Bakanlığı bu süreçte çok önemli bir rol oynaması gerekirken neden figüranı oynamakta ısrar ettiğini anlamış değiliz.Bu dönemde üretmenin ne kadar önemli olduğunu anlamamız gerekirken, çiftçilerimiz gereken desteği göremediklerinden yakınmaktadırlar. Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı tohum hibesi yapacağını ve hibenin kapsadığı ürünler olarak; buğday, arpa, kuru fasulye, mercimek, mısır, ayçiçeği ve çeltik olduğu belirtmiş, ancak hibenin 21 il ile sınırlı olduğunu açıklamıştır.Trakya Ayçiçeği ve Çeltik üretimi açısından Türkiye’nin en önemli yeri olmasına rağmen bu desteklemeden yararlandırılmaması çiftçimizi yok saymak değil de nedir?Verilen destek tohum desteği, tahmini desteklenecek tarım alanı 364 bin dekar ,tohum miktarı 6.700 ton proje kapsamında 20 milyon harcanması 220 milyon liralık üretim kazandırılması planlanmış iyi güzelde hiç mi düşünmezler ; verdiğiniz %75 hibeli tohumu çiftçi nasıl ekecek?  Mazota, gübreye ,ilaca kısacası tüm girdi maliyetlerinde destek olmazsa, bu hibenin de pek bir anlamı olmaz.

Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle gıda konusunda sıkıntı yaşamamak için bazı ülkeler ihracat yasağını uygulamaya geçirmesi sonucunda ülkemiz bir krizle karşı karşıya kalabilir mi?Ülkemiz hububat, bakliyat ve yağlı tohumlarda ithalatçı bir politika izlemesi Rusya ve Kazakistan’ın ihracat yasağı getirmesi gibi durumlar özellikle ayçiçeğinde bir kriz yaratabilir. Çünkü ülkemizin ayçiçeği üretimi ile tüketim arasında büyük bir fark var, bu farkın kapanması %35 civarında ayçiçeği ihracatı ile önlenmekteydi. Her zaman üstüne basa basa söylediğimiz üretimi destekleyin dışa bağımlılığı azaltın çiftçinin yüzünü güldürün sözlerimiz kulağınızda yer etseydi bugün bunları tartışmıyor olacaktık. Sayın Bakan 15-16 ay önce ‘’paramız var ki ihracat yapıyoruz’’ diyordu. Paranızı ihracata değil çiftçilerimize harcayıp tarımda üretime dayalı bir politika izlemeniz gerekirdi. Şimdi parası olan değil üreten kazanacak.Dünya ülkeleri Koronavirüs kapsamında bir takım acil eylem planları kapsamında ekonomik paketler açıklamış ve halen daha açıklamaktadır. Ülkelerin koronavirüs ile savaşta açıkladığı ekonomik paketlerin toplamı şu an itibariyle 7 trilyon $ civarında olup destek paket rakamları hergün artmaktadır ve dünya Gayri Safi Yurtİçi Hasılası’nın (GSYH) %8.5’i civarında, Türkiye ise15.6 milyar $ lık paketi ile GSYH’ya oranı %2.1’dir.Açıklanan pakette en önem arz eden tarım yok ama gereksiz iç hat uçuşlarda Kdv’nin %1’e çekilmesi var.Bizlerin günü kurtaracak politikalara değil köklü adımlarla bu krizi yönetmemiz gerekmektedir. Öncelikle vatandaşlarımıza temel bir gelir desteği sağlamamız gerekmekte, şirketlerin batmasının önüne geçici politikalar izlenmeli ülkemizde çoğu küçük ve orta ölçekli şirketler günlük gelir ile gideri birbirini karşılayan şirketlerdir. Kriz sona erdiğinde kapanan işletmeler yanında bir çok işçiyide yanında götürecek ve üretimi tekrar başlatmak çok zor olacak veya bir hayli zaman alacaktır.Ertelemelerle veya bir takım borçlarla çözüme gitmek yarın bizlerin daha kötü sonuçlarla karşılaşması demektir. Burada devlet vatandaşı için çoğu yükün altına girmelidir. Aksi taktirde kötü bir ekonomik tabloyla karşı karşıya kalmamız kaçınılmazdır.Ekonomistler bu dönemin 1929 yılında gerçekleşen Büyük Ekonomik Buhranı  tekrar yaşayabileceğimizden bahsetmekte, küresel küçülmenin %3 Ülkemizde ise %5’den az olmayacağını öngörmektedir. Aynı zamanda Etkilerinin uzun süre devam edebileceğinden endişe duymaktadır.2008 krizinin etkilerini düşünüp nasıl bir buhranla karşı karşıya olduğumuzun farkına varmamız gerekiyor.Bu dönemde özellikle gıda alanında üreten ülkeler ayakta kalmaya devam edecek ve güçlü olacaktır”dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Mv. Çakırlar ,”Üretimi Destekleyin”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!