featured

Padişah Tuğraları Sergisi

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dival işleme tekniği sanatıyla yapılan “Edirne’de Yaşamış Osmanlı Padişah Tuğraları” Sergisi, dün Türk İslam Müzesi’nde açıldı.Sergiye Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne İ l Kültür Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, divan sanatçısı Radife Ot, çok sayıda kurum müdürü katılım gösterdi.

Edirne’de yaşamış 18 padişahın tuğraları ile oluşturulan serginin 3 yıl gibi büyük bir emek harcandığı belirtildi. Halk Eğitim Merkezi Elde Maraş işi öğretmeni ve divan sanatçısı Radife Ot yaptığı açıklamada, “Edirne’de Yaşamış Osmanlı Padişahları Tuğraları” isimli serginin çıkış  noktası; Edirne’nin Murat Hüdavendigar’ın hükümdarlığından (M.S. 1365) İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet döneminde fethedildiği tarihe (M.S. 1453) kadar Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış olması, ve bu 88 yıllık süreçte 18 Padişah’a da farklı zamanlarda ev sahipliği yapmış olmasıdır. Edirne’de yaşamış olan bu 18 padişahın Tuğraları (Mühürleri) Koleksiyonu Dival İşleme Tekniği ile (Sim Sırma) olarak işlenmiştir. Koleksiyonunu hazırlamaya başlamadan önce Padişahlar ve yaşadıkları dönemler hakkında kapsamlı bir araştırmanın ardından, Sadece Edirne’de yaşamış olanları tespit ettim. Toplam 35 Osmanlı Padişah’ından sadece 18 tanesi Edirne’de yaşadığını tespit ederek çalışmalarıma başladım. Padişah Tuğraları birebir asılları bozulmadan 45 cm olarak büyültülerek, Tuğraların kalıp çizimlerini hazırladım ve kesimlerini yaparak kalıpları kumaş üzerine yerleştirdim. Kadife kumaş üzerine yapıştırılan örnekleri işlemeleri yaptığım kasnaklara gererek işlemeye başladım. İşlemler alt ipi ve sim kullanılarak tamamlanmış olup, koleksiyonun tamamının işlenmesi 3 yıl sürmüştür. Emek ve el emeği ile hazırlanan bu koleksiyonu Sayın Edirne Valimiz Ekrem Canalp ve Edirne Kültür ve Turizm Müdürümüz Ahmet Hacıoğlu’nun destekleri ile Türk İslam Eserleri müzesinde tüm sanat severlerle buluşturuyoruz. Bu süreçte yanımda olan başta ailem ve yakın çevrem ile işlemelerin son haline ulaşması ve zarar görmeksizin çerçevelenerek sanat severlere sunulabilmesi için emeği geçen Konut Cam İşletmecisi Salih Yaşar Bey’e teşekkürlerim sunuyorum” dedi.

Edirne Valisi Ekrem Canalp’de konuşmasında “Edirne’nin turizmini çeşitlendirmemiz gerektiğini her zaman söylüyoruz.Aynı zamanda o çeşitlendirme ile beraber derinleştirmemiz de gerekir. Aradaki bu tür etkinliklerin her birisi bu amacımıza hizmet ediyor. Edirne’de yaşamış Osmanlı padişahlarının tuğralarını da burada görmek çok güzel. Buraya da ayrı bir renk katıyor ve Edirne’yi zenginleştiriyor. Aynı zamanda bu alanı da zenginleştiriyor. Burada turalara baktığınız zaman sanatta olduğu gibi tuğralarda da zaman içerisinde ne tür değişim olduğunu görebilirsiniz.

İlk tuğralar sonra orta dönemdeki tuğralar ve zaman ilerledikçe ne şekilde tuğralar yapıldığını görmek bile insanlara fikir veriyor. Cami mimarisi de aynıdır. Selimiye’de Mimar Sinan’ın ustalık eseridir. Ama Osmanlı döneminde de Selçuklu döneminde de camilerin de aynı şekilde mimari tarz olarak ve gelişim olarak bakıldığında tarihsel bir seyir izlenimini görüyorsunuz. Çok basit olandan çok üstün olana geçiş olduğunu görüyorsunuz.Osmanlı tuğralarında da aynı şey var. Basit olanlardan başlayıp çok daha üstün olanlara gelişim çizgisi seyri gösteriyor. Edirnelilere bu sergiyi gezmeye davet ve tavsiye ediyorum. Dışarıdan gelen misafirlerimize de böyle değişik eserleri sunmamız her zaman için faydalıdır” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Padişah Tuğraları Sergisi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!