featured

REKTÖR TABAKOĞLU’NU ZİYARET ETTİLER

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yaşayan efsaneleri Kenan Şimşek, Hüseyin Çokal, Raşit Karabacak, Ayhan Taşkın, Hasan Ateşoğlu, Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencisi Başpehlivan İsmail Balaban ile Turan Balaban kardeşler, Kanal V Güreş Yorumcusu Ramzan Toksöz, Kırkpınar Başcazgırı Emin Ger ile Emre Karabacak ve Yavuz Sönmez, Rektör Erhan Tabakoğlu’nu ziyaret ederek Kırkpınar’da güreşen pehlivanlara akademik eğitim alma fırsatı verdikleri için teşekkür ettiler.

Ziyarette Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cem Uzun, Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Genel Sekreter Prof. Dr. Cevdet Kılıç, Kırkpınar BESYO Müdürü Prof. Dr. Hakan Tuna, BESYO Müdür Yardımcısı Doç. Dr. İsa Sağıroğlu, Genel Sekreter Yardımcısı Öğr. Gör. Hakan Akıncı da yer aldı.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu görüşmede yaptığı açıklamada Trakya Üniversitesi olarak Kırkpınar’a ve Kırkpınar’da güreşen pehlivanlara çok önem verdiklerini belirterek sporcularımıza bilimsel anlamda destek olarak konuları ile ilgili interdisipliner çalışmaların yapılmasını desteklerini ifade etti.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “ Trakya Üniversitesi olarak Kırkpınar Pehlivanları için ne yapabiliriz diye düşündük ve bu kapsamda Kırkpınar’da Başpehlivanlık dalında yarışan sporcularımız için yüksek lisans kontenjanı açtık. İsmail ve Turan Balaban kardeşler ilk öğrencilerimiz oldu ve İsmail Balaban, öğrencimiz olduktan sonra ikinci kez Başpehlivan unvanını alarak bizleri çok sevindirdi. Pehlivanlarımıza destek olmak adına daha sonra 6 adet lisans kontenjanı açtık. Böylece Trakya Üniversitesinde şampiyonlardan oluşan bir kadro oluşturmayı hedeflemekteyiz. Ayrıca Yavuz Sönmez Hocamız ile beraber en kısa sürede bir güreş kulübü kurmayı amaçlıyoruz. Kırkpınar gücün, kudretin, dayanıklılığın ve saygının temsili bir organizasyon. Sporcuda olması gereken zeki, çevik ve ahlaklı olma hasletlerini barındıran koçyiğit pehlivanlarımıza Trakya Üniversitesi olarak desteğimiz artarak devam edecek.” dedi.

Eski Başpehlivanlardan Hüseyin Çokal görüşmede yaptığı açıklama Trakya Üniversitesi’nin pehlivanlara akademik eğitim fırsatı sunmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek “ Kırkpınar’ın burada çok ayrı bir yeri var, tarihi var. Türklerin gücü güreşten gelir. Güreş hem beden gücüdür hem de beyin gücüdür aynı zamanda güreş sabretmeyi öğretir. Trakya Üniversitesinin genç pehlivanlarımıza böyle bir eğitim alma hakkı sunması bizleri çok mutlu etti.” dedi.

Karşılıklı hediye takdiminin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin efsane güreşçilerine ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederken 658. Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nde er meydanında mücadele edecek olan öğrencilerimiz İsmail Balaban ve Turan Balaban kardeşlere başarılar diledi.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDEN TARİHİ KIRKPINAR GÜREŞLERİNE VE PEHLİVANLARINA DESTEK

Dünyanın en eski geleneksel spor faaliyetlerinden biri olan ve 16 Kasım 2010 tarihinde UNESCO’nun “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi”ne giren Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin bu yıl 658. düzenleniyor. 5 Temmuz 2019 tarihinde başlayan ve 3 gün sürecek olan güreşlerde, 2380 pehlivan er meydanında mücadele edecek. Trakya Üniversitesi BESYO öğrencisi Başpehlivan İsmail Balaban’ın da altın kemer için mücadele edeceği güreşler, 07 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilecek başpehlivanlık final güreşiyle tamamlanacak.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu yaptığı açıklamada dünyanın en eski spor organizasyonlarından biri olan Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nin Edirne’de yapılıyor olmasının gurur verici olduğunu belirterek Trakya Üniversitesi olarak bu önemli organizasyona ellerinden gelen her türlü desteği vererek gelecek kuşaklara Kırkpınar bilincini en iyi şekilde aktarmak hususunda çaba sarf ettiklerini belirtti.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Kırkpınar, gerek tarihi nitelikleri bakımından gerekse yağlı güreşte zirve olması bakımından medeniyetimizin önemli mihenklerinden biridir. Trakya Üniversitesi olarak, tarihsel ve kültürel olarak bir misyonu olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne akademik noktada sağlayacağımız katkıları düşündük. Bilindiği üzere, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulumuzun da adı Kırkpınar. Üniversitemiz Senatosu’nda aldığımız kararla, bu büyük mirası sürdüren sporcularımızın lisans ve lisansüstü eğitimlerini destekliyoruz. Bu destek sürecinde ilk olarak, Başpehlivanlık kategorisinde yarışan pehlivanlarımıza lisansüstü eğitimde kontenjanlar açtık ve bu kapsamda ilk pehlivan öğrencilerimiz Başpehlivan İsmail Balaban ve Turan Balaban kardeşler oldu. Daha sonra bu desteğimizi diğer kategorilerle de genişleterek baş altında, deste boy ve üzeri boylarda ilk 3 dereceye giren pehlivanlarımıza da lisans eğitimi için kontenjan açmaya karar verdik. Trakya Üniversitesi, dünyanın en zor sporlarından biri olan ve Türk’ün karakteristik özelliklerini ön plana çıkaran ata sporumuz güreşe, her manada destek vermeye ve geliştireceği projelerle bu mirası daha ileri taşımayı sürdürecektir.” şeklinde konuştu.

TARİHİ KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ’NİN TARİHÇESİ

Orhan Gazi’nin Rumeli’yi ele geçirmek için düzenlediği seferler sırasında kardeşi Süleyman Paşa, 40 askerle Bizanslılar’a ait Domuzhisar’ın üzerine yürür. Baskınla burasını ele geçirirler. Öteki hisarların da ele geçirilmesinden sonra, 40 kişilik öncü birlik geri döner ve şimdi Yunanistan’ın topraklarında kalan Samona’da mola verir. 40 cengaver burada güreşe tutuşurlar. Saatlerce süren güreşlerde, adlarının Ali ile Selim olduğu rivayet edilen iki kardeşin bir türlü yenişemedikleri görülür. Daha sonra bir Hıdrellez gününde, Edirne yakınlarındaki Ahıköy çayırında aynı çift yeniden güreşe tutuşurlar. Bütün bir gün güreşmelerine rağmen yine yenişemeyen kardeş pehlivanlar, gece boyunca da mum ve fener ışığında mücadelelerini sürdürmeye devam ederler. Ancak solukları kesilerek oldukları yerde can verirler. Arkadaşları onları aynı yerdeki bir incir ağacının altına gömerek oradan ayrılırlar. Yıllar sonra ise aynı yere gittiklerinde iki pehlivanın mezarlarının bulunduğu yerde gür bir pınar görürler. Bundan sonra halk orada yatanların anısına o yöreye, “KIRKPINAR” adını verir. Yunanistan’ın Samona köyünün merası içindeki alan asıl KIRKPINAR çayırıdır. Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı sonunda Kırkpınar Güreşleri Edirne ile Mustafapaşa yolu arasındaki “Virantekke” denilen yerde düzenlenmiştir. Cumhuriyet’ten sonra 1924 yılında ise güreşler Edirne’nin Sarayiçi mevkiinde yapılmaya başlanmıştır.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
REKTÖR TABAKOĞLU’NU ZİYARET ETTİLER

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!