featured

Selimiye Camii, Restorasyonu başladı..

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mimar Sinan’ın ustalık eseri Türk İslam Tarihi’nin en görkemli yapısı olan Selimiye Camii’nin restorasyonu, yüklenici firma tarafından dün resmen başladı. Yüklenici firma, restorasyonda kullanacağı iskele malzemelerini getirdi. 40 ayda bitmesi beklenen restorasyon çalışmalarında caminin her köşesi aslına uygun olarak onarılacak.

Mimar Sinan’ın ustalık eseri olan Dünyaca ünlü Selimiye Camii’nin belki de tarihindeki en büyük restorasyonu dün resmen başlamış oldu. Önceki haftalarda yer teslimini alan yüklenici firma, dün itibariyle caminin restoresinde kullanacağı iskele malzemesini cami bahçesine getirerek, çalışmalarını hızlandırdı.

Selimiye Camii en son Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) destekleriyle uzun yıllar önce restore edilmişti. Selimiye Camii’nin son yapılacak restoresinde her bir köşesi aslına uygun olarak restore edilirken, görülecek en ufak bir soruna hemen müdahale edilecek. Ecdadımızın bize emaneti olan Selimiye Camii böylelikle gelecek nesillere de güvenle teslim edilecek.

DÜNYA MİMARLIK TARİHİ BAŞYAPITLARINDAN BİRİ

Mimar Sinan‘ın 80 yaşında inşa ettiği ve “ustalık eserim“ diye nitelediği yapıt olan Selimiye Camii, Osmanlı-Türk mimarlık tarihinin olduğu kadar, dünya mimarlık tarihinin de başyapıtları arasında gösterilmektedir. Edirne’nin ve aynı zamanda Osmanlı Döneminin simgesi olan cami; 1569-1575 yılları arasında II. Selim’in emriyle yaptırılmıştır. Çok uzaklardan dört minaresi ile göze çarpan yapı, kurulduğu yerin seçimiyle Mimar Sinan’ın aynı zamanda usta bir şehircilik uzmanı olduğunu da gösterir. Kesme taştan yapılan cami iç bölümüyle 1620 metrekare, tümüyle ise toplam 2475 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Selimiye Camii, yerden yüksekliği 43.28 metre olan 31.30 metre çapındaki kubbesiyle ilgi çeker.

Kubbe, 6 metre genişliğindeki kemerlerle birbirine bağlanan 8 büyük payeye oturur. Mimar Sinan’ın inşa ettiği 8 dayanaklı cami planının en başarılı örneğidir. Caminin 3.80 cm çapında, 70,89 m yüksekliğindeki üçer şerefeli dört zarif minaresi vardır. Giriş yönündeki her şerefeye ayrı ayrı yollardan, diğer ikisine ise tek yolla çıkılmaktadır.

Cami, mimari özelliklerinin erişilmezliği yanında taş, mermer, çini, ahşap ve sedef gibi süsleme özellikleriyle de son derece önemlidir. Selimiye Camii’nin taş duvarlarla çevrili geniş dış avlusunda, Dar-ül- Sübyan, Dar-ül-Kurra ve Dar-ül-Hadis yapıları bulunmaktadır. Bu yapılardan Dar-ül-Hadis bölümü Türk-İslam eserleri müzesi olarak kullanılmaktadır.

Selimiye Camii ve Külliyesi, UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin 19-29.06.2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen 35. Dönem Toplantısında alınan 35 COM 8B.37 sayılı karar ile 1. ve 4. kriterler kapsamında kültürel varlık olarak Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiştir.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Selimiye Camii, Restorasyonu başladı..

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!