featured

Süt üretiminde tehlike çanları çalıyor…

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Süt üreticileri süt fiyatının bir türlü artmaması nedeniyle yavaş yavaş hayvanlarını satmaya başladı. Süt üretimi her gün azalıyor. Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, süt üretiminin il genelinde yaklaşık yüzde 20 oranında düştüğünü dile getirerek, “Üretici hayvanının satıyor. Bu devam edecek. Bir çok üretici kış hazırlığı yapmadı. Bu da kışa girmeden hayvanını satacak demektir. Bunun önüne geçilmesinin ilk yolu süt fiyatlarını güncellemek” dedi.

Edirne’de süt üretimi her gün biraz daha azalıyor. Üreticiler hayvanlarını bir bir satıyor. Üretici birlikleri, hayvan satışını durdurmak için acilen süt fiyatlarının artırılmasını istiyor.

Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, Süt Konseyi’nin acilen toplanması gerektiğini vurguladı. Mayıs ayında süt fiyatlarının 7,5 liraya yükseltildiğini hatırlatan Suiçmez, o günden bu yana girdi maliyetlerinde ciddi bir artışın olduğunu da hatırlattı.

Üreticideki girdi maliyetinde sadece yem fiyatının baz alınmaması gerektiğini vurgulayan Suiçmez, sözlerini şöyle sürdürdü:“Sadece girdi maliyetlerini yem maliyeti olarak görmeyin diyoruz. Bu yemin haricinde de bir sürü şeyin fiyatları arttı. Çalışan adamından tutun enerjiye kadar bunları sıralayabiliriz. Şimdi süt fiyatlarının burada kalmasının da birlikte üretici bakın önümüzde kış geliyor. Sürekli hayvanının satan var. Üretici bu işi bırakıyor, terk ediyor. Daha da hayvanını satacak üretici var. Bunu nereden mi biliyoruz? Üretici, kışlık tedariğini yapmadı. Samanını almadı. Yoncasını almadı. Yani havalar düzgünken hayvanına biraz daha bakayım diyor. Kışa girerken de hayvanını satacak. Böyle düşünen ericiler var.

KÖYLERDE SÜT ÜRETİMİ DÜŞTÜ

Bakın köylerde bundan üç sene, dört sene önce günlük süt üretimi bir buçuk iki ton olan köylerde şu anda üç yüz, iki yüz elli kilo civarlarda süt kaldı. Bunda benim kendi köyüm de dahil. Burada ne yapıp, ne edip, nasıl önlem alırız? Bunu tabii önlem alıcıları düşünecektir mutlaka. Özellikle dişi hayvanlarla ilgili bu dişi düveler araç inekler bunları mutlaka koruma altına alınmalı. Mutlaka teşvikle özendirici tedbirlerle koruma altına alınmalı. Yoksa bir dişi hayvan iki buçuk yılda yetişiyor. Verimlilik halini alıyor. Hayvanların kesime gitmesinin engellemenin ilk yöntemi süt fiyatlarını artışıyla başlar. Şu anda sütün üretici fiyatı en az 9,5 – 10 lira bandında olması lazım. Bu parayı bazıları çok görebilir, Bugün bir bardak kahveye 40 lira veriyorsun. Ama konu süte gelince pahalı diyorsun. Bu olmaz. Üreticilik kolay değil. Gel bir kilo süt üret bakalım.

Üretici hakikaten çok zor durumda bakın. Hayvancılık şu anda en küçükbaş en büyük baş şeyinde çok ciddi sıkıntıda üreticiler. Bunu acilen Ulusal Süt Konseyi Eylül ayı gitmeden, mutlaka süt fiyatlarını revize etmeli. Bunun daha başka çaresi yok.

BORSADA DİŞİ HAYVAN SATIŞLARI ARTTI

Edirne Ticaret Borsası’ndan Pazartesi günleri genelde satış olur büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda, Alın son iki ayın üç ayın hayvan satış verilerini bakın. Burada dişi hayvan kaç tane satılmış? İnek düve olarak geçer orada. Erkek hayvan kaç tane satılmış? Her satışta dişi hayvanlarda erkek hayvanlardan fazla. Bu çok net bir şey veriyor orta yere. Ya bu dişi hayvanlar satışı o erkek olmayacak. Daha sonra erkek de olmayacak. O erkeği de bulamayacağız satmaya.

SÜT FİYATLARI İYİ OLURSA ÜRETİCİ İNEĞİNİ SATMAZ

Üretici hayvanını satıyor. Önümüzde iki, üç ayımız var. Bu Eylül ayı içerisinde bu süt fiyatları mutlaka revize olmalı. İstediğimiz rakam yerlere gelmeli ki insanlar hayvanını satmayarak üretime devam etsin. Hala zaman var. Hayvanını satmaya niyetli üretici iyi fiyatı görünce kışlık yemini tedarik eder ve üretime devam eder. Biz her ne kadar hayvanınızı satmayın üretime devam edin desek de, onları da anlamak lazım. Zor zahmet çeviriyoruz çarkı. ŞU anda üretici içeri giriyor. Bir şey kazanmadığı gibi içeri giriyor. Eğer sen bu inekten para kazanamıyorsan bu adam bu hayvanı bu kadar insan bakmaz. Bakmaz kardeşim Satar.

BEDELİNİ AĞIR ÖDERİZ

Üretici hayvanını satarsa, bunun acısını da bedeli de çok ağır öderiz. Çünkü bir tane dişi inek iki buçuk yıldan önce verime geçme. Doğacak buzağı. iki buçuk sene ona hazır bakacak. Hiçbir getirisi yok o iki buçuk yıl. O işletmeye tamamen hep masraf. Ben bunu bakacağım. Büyüyecek. Yarın öbür gün üretime katılacak ve gelir elde etmeye başlayacak. BU hayvana 2,5 yıl bir umutla bakacak. Onun için acilen çok acilen Eylül ayında Ulusal Süt Konseyi yerel toplanmalı.

Bu arada  bu yirmi kuruş olan prim destekleri de bakanlıktan bizim ricamız, istirham ediyoruz. Bunu tekrar gözden geçirsinler. Çok düşük bir rakam kaldı. Bu yirmi kuruş. Yani bugünün şartlarında çok düşük bir rakam kaldı. Üreticiler hayvanlarını bir bir satıyor.

BÜYÜK İŞLETMELERDE KAPANAN KAPANANA

Bu arada köylü üretimi bırakırken, büyük üreticiler de ahırlarını boşaltıyor. Devasa profesyonel çiftliklere bakmayın. Onlar büyük yatırımlar yapmışlar. Şu anda bu çiftliklerde de kapanan kapanana şu anda. Edirne genelinde bir tane büyük çiftlik vardı. O da kapandı. Kırklareli tarafında, Lüleburgaz ve Babaeski bölgesinde genelde bu büyük çiftlikler var. Onlardan kapanan kapanana. Neden? Onlar profesyonel çalışıyor. Çekiyor o sektörden kendini. Gidiyor başka yere yatırım yapıyor. Ama bizim yıllardan beri altını çizerek söylediğimiz bu ülkenin hayvancılığının geleceği aile işletmeleri. Hasan Ağa’nın üç ineği, Ayşe ablanın beş tane ineği. Bu ülkenin, hayvancılığın geleceği bunlar. Büyük çiftlikler değil.”

Suiçmez, geçtiğimiz yıl ile bu yıl arasında hayvan sayısında yaklaşık yüzde 20 azalma olduğunu da sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Süt üretiminde tehlike çanları çalıyor…

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!