featured

T.B. REKOR ALIM YAPTI…

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Trakya Birlik, şu ana kadar yaklaşık 4 milyar değerindeki 310 bin ton ayçiçeği alımı yaptı. Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, “48 kooperatifimizde yaklaşık 310 bin ton civarında alım gerçekleşti. Bunların ödemelerinin yüzde 90’ı gerçekleşti. Şu ana kadar 4 milyar liralık ödeme yapıldı” dedi. Kırbiç ayrıca gübre ve mazot desteklerinin artırıldığını hatırlatarak, taleplerinin ayçiçeği prim desteklerinin artırılması olduğunu da dile getirdi.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, “48 kooperatifimizde yaklaşık 310 bin ton civarında alım gerçekleşti. Bunların ödemelerinin yüzde 90’ı gerçekleşti. Şu ana kadar 4 milyar liralık ödeme yapıldı” dedi

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, gazetemize yaptığı açıklamada, 2022 yılında 48 kooperatifte 310 bin ton ayçiçeği alımı yapıldığını vurguladı. Alınan ayçiçeklerinin ödemelerinin yüzde 90’ının gerçekleştiğini dile getiren Kırbiç, şu anda yemde kullandıkları Mısır alımlarına devam edildiğini sözlerine ekledi.

Çiftçinin ayçiçeği hasadından ve yağ oranlarından memnun olduğunu dile getiren Kırbiç açıklamasını şöyel sürdürdü: “Diğer yıllara göre tüm bölgelerimizde yağ oranları yaklaşık bir buçuk iki puan üzerinde. Bu da tabii hem üretici için artı bir fiyat, hem ülke ekonomisi için. Çünkü aynı kilogramdaki ayçiçeğinden çıkan yağ miktarı yüzde bir buçuk civarı daha yüksek. Trakya Birliği’nde yağ ortalaması yaklaşık yüzde 45 civarında. Bu da dediğimiz gibi ortalıklarımız içinde bir artı kazanç. Çünkü her bir puan için artı gelir sağlanmakta. Her bir puan, artı bir fiyatın üzerine üreticimizin cebine para girmekte. Toplam ürün bedelleri yaklaşık 4 milyar TL’nin üzerinde. Bu da tabii büyük bir rakam. Diğer yıllara baktığımızda iyi bir artış oluşturmakta.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA ÖDEMELER TAMAMEN BİTECEK

Önümüzdeki hafta itibariyle üreticilerimizden aldığımız ürünlerin büyük bölümünü ödemesini gerçekleştirmiş olacağız. Üreticilerimiz de fiyattan memnunlar. Ülke genelinde yüzde onla on beş arası bir ekim alanlarında artış vardı. Bu da tabii üretime de yansımıştı.

TÜRKİYE’DE İLK DEFA BU KADAR ÜRETİM OLDU

Bizim tahminlerimize göre, Türkiye’de yaklaşık bir milyon dokuz yüz bin tonun üzerinde, iki milyon tona yakın bir üretim gerçekleşecek. Bu da ilk defa Türkiye’de bu kadar bir üretim miktarı oluştu. Ancak tabii Anadolu’da bu hiç ekilmeyen bölgelerimizde tarım teşkilatları, belediyeler, işte hükümetler, hükümetimiz orada bazı bölgelerde tohum dağıtımı yapmıştı. O da ekim alanlarının arttırılmasında tabii ki etkili olmuştur. Bir de kışın Ayçiçek ekim döneminde ülkemizin ihtiyacı olduğu için hep teşvik edildi. Bizler de teşvik ettik. Çünkü açığımız var. Ülke olarak ayçiçeği üretimimizi yaklaşık ihtiyacımızın yüzde altmışla yetmişini yıllar itibariyle karşılamaktayız. Bizim ülkemiz coğrafya olarak bunu tamamını karşılayabilecek durumda. Çünkü ayçiçeği hemen hemen tüm bölgelerimizde yetişebilecek bir bitki. İnşallah önümüzdeki yıllarda ülke öğretimini de gerçekleştiririz. Dışarıya bağımlı olmayız. Çünkü geçtiğimiz yıl hem pandemi ardından Rusya, Ukrayna Savaşı’nda paranız dahi olsa ürüne ulaşmak, ürünü bulmak çok zor hale gelmekte. O yüzden bizim hedefimiz ülke üretimini karşılamak. Ancak tabii bunu karşılamak da çiftçimizin para kazanmasından geçmekte. Çünkü çiftçi para kazanırsa bu ürünü eker.

Çiftçi, hangi üründen daha çok kazanırsa onu eker. O yüzden çiftçilerimizi desteklemelerle, bir takım alınacak ithalatlardaki gümrük vergileriyle çiftçimizi, üreticimizi memnun edip bu ürünün ekim alanlarının arttırılması gerekmekte. Ben bereketli bir yıl olduğunu düşünüyorum. Hemen hemen her yerde de ortalama verimler oluştu. İnşallah üreticimiz de memnun kalmıştır. Ben tüm üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum sezonun.

DESTEKLEMENİN ARTIRILMASINI TALEP EDİYORUZ

Desteklemelerin artırılması gerekli. Mazot ve gübre destekleri artırıldı. Ancak Ayçiçeği prim miktarı açıklanmadı. Onda bir artış olmadı. Bizim talebimiz tabii onun da arttırılmasıydı. İnşallah önümüzdeki dönemlerde bu da arttırılır. Çiftçimiz de bundan da memnun olur. Çünkü çiftçiyi memnun edersek bu ürenin bu ürün ekim alanları da artar. Biz de ülke ihtiyacını karşılar duruma geliriz.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
T.B. REKOR ALIM YAPTI…

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!