featured

Temmuz’da fiyatı en çok artan ürün ilaç oldu..

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜİK verilerine göre, Temmuzda fiyatı en fazla artan ürün ilaç, en çok düşen ürün kişisel ulaştırma araçlarının yakıt ve yağları oldu. Eczacı şükrü Ciravoğlu, Temmuz ayındaki enflasyonu en çok artan kalemin ilaç fiyatları olmasının nedeninin 9 Temmuz tarihinde yapılan ilaç zamları olduğunu belirterek, “Ağustos ayındaki bu açıklama yapılsa enflasyon rakamlarında ilaç fiyat artışı sıfır olacaktır. İlaç fiyatlarını Sağlık Bakanlığı belirlemekte, yani piyasada koşullarına bağlı olarak inip çıkan rakamlar değildir. Buna rağmen, fiyatların güncel fiyatları yakaladığını, gereken rakamlarda olduğunu söyleyemeyiz” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen ay ilaçlardaki fiyat artışını yüzde18,66 ile ayın zam şampiyonu oldu. İlaç fiyatlarını yüzde 16,54 ile yumurta ve yumurta ile ilgili ürünler, yüzde 13,8 ile demir yolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı, yüzde 12,63 ile pirinç izledi.

İlaç fiyatlarının Temmuz Şampiyonu olmasıyla ilgili gazetemize açıklama yapan Eczacı Şükrü Ciravoğlu, ilaçtaki fiyat artışının 9 Temmuz’da yapılan zamla ilgili olduğunu ve bu görüntünün oluşma nedenin de yapılan zam olduğunu vurguladı. İlaç fiyatlarının Sağlık Bakanlığı tarafından belirlendiğinin altını çizen Ciravoğlu, “İlaç fiyatları dolayısıyla çok fazla piyasa koşullarına bağlı olarak inip çıkan rakamlar değil. Bu Şubat ayıdan beri beklenen bir sürecin, Enflasyonun çok fazla artması nedeniyle sonuçlanmış hali. Yani kendi dalgalanması içinde oluşan bir fiyat artışı değil. Belli periyotlarda yapıldığı için gözüküyor. Örneğin Ağustos ayına bakılsa artış belki de (0) görünecek. Ama bunun yanında şu da var. Bu artışa rağmen İlaç fiyatlarının güncel fiyatları yakaladığı, olması gereken rakamları yakaladığı söylenemez. Sıkıntı yine ilaç sanayinde devam ediyor. Yeterli görülmedi bu fiyat artışı. Çünkü girdilerde çok yükseldi. Bir taraftan asgari ücretler ve genel giderlerin artışı, bir taraftan dövize bağlı olduğu için ham madde artışı nedeniyle maliyetler sürekli yukarıya doğru çıkmış durumda. Gördüğüm kadarıyla firmalar rahatsız. Bazı ilaçlarda sıkıntılar yaşanıyordu. Üretim sıkıntısı, yokluklar vardı. Kısmen giderilmiş olmasına rağmen sıkıntılar giderilmiş değil. Bazı ilaçların yoklukları yaşanıyor. Süreçte böyle devam ettiği sürece yoklukların daha da artması bekleniyor” şeklinde konuştu.

İlaç fiyatlarındaki artışın üretici tarafından yeterli bulunmadığına da dikkat çeken Ciravoğlu, iki ay sonra ilaçları bulmakta zorluk çekilebileceğinin de altını çizdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Temmuz’da fiyatı en çok artan ürün ilaç oldu..

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!