featured

Trakya Şap hastalığı Ari Bölgesinde şüphe mi var..

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım Orman Bakanlığı Edirne İl Müdürlüğü yaptığı açıklamayla, Trakya  (Edirne,  Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul Avrupa Yakası, Çanakkale Avrupa Yakası) şap hastalığından aşılı ari statüsüne yükseltilmiş ve korunmuş bölge olarak ilan edildiğini bu nedenle dışarıdan getirilen hayvanlardan bulaşma olmaması için çeşitli önlemler ve izolasyon kurallarına uyulması gerektiği  vurgulandı.

Açıklamada, “Bakanlığımız tarafından “Şap Hastalığına Duyarlı Hayvanların Korunmuş Bölgelere Sevklerinde Uygulanacak Prensipler Genelgesi” (2020/06) 28.08.2020 tarihinde yayınlanmıştır.

Bakanlığımızca yürütülen uzun ve özverili çalışmalar neticesinde,  27 Mayıs 2010 tarihinde  Dünya  Hayvan  Sağlığı  Teşkilatı  (OIE)  tarafından  Trakya  (Edirne,  Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul Avrupa Yakası, Çanakkale Avrupa Yakası) şap hastalığından aşılı ari statüsüne yükseltilmiş ve korunmuş bölge olarak ilan edilmiş, Anadolu’da ise hastalık büyük ölçüde kontrol altına alınmıştır. Trakya’da şap hastalığı yönünden elde edilen aşılı ari statüsünü aşısız ari statüsüne ulaştırabilmek, Anadolu illerine de aşılı arilik statüsü kazandırabilmek ve yeni korunmuş bölgeler  ilan  edebilmek  amacıyla yeni  bir  Genelge  hazırlanmıştır.

Bu  kapsamda;  şap  hastalığından  aşılı  ari  bölge  olan  ve  aşısız  ariliği  hedeflenen Trakya’ya veya yeni ilan edilecek korunmuş bölgelere damızlık, besilik, kesimlik büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kurban dönemi de dahil olmak üzere şap hastalığına duyarlı canlı hayvan  sevkleri  OIE  kriterlerine  uygun  olarak  hazırlanan  ve  aşağıda  belirtilen  kurallar çerçevesinde yapılacaktır.

1-Bir ülkenin ya da bir bölgenin OIE kurallarına göre şap hastalığından aşılı ari olarak tanımlanabilmesi için bölgede son 2 yılda şap hastalığının hiç görülmemiş olması, son 12 ayda virus  sirkülasyonunun tespit edilmemesi ve bu durumun epidemiyolojik çalışmalar ile ispat edilmesi gerekmektedir. Ülke sınırlarımız içerisinde sadece Trakya aşılı ari statüsüne sahip korunmuş bölgedir.

2-Hayvanlar doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş olmalı ya da izolasyon süresinin bitiminde en az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olmalıdır.

  1. İzolasyon başlangıcında işletmenin bulunduğu 10 km’lik yarıçaplı alan içerisinde enaz 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olmalıdır.
  2. İzolasyonun başladığı tarihten hayvanların sevk gününe kadar işletmenin bulunduğu10 km’lik yarıçaplı alan içerisinde şap hastalığı mihrakı olmamalıdır.
  3. Hayvanlar sevk edilmeden önce 30 gün süre ile bir işletmede izole edilecektir. Busüre sonunda bütün hayvanlar şap virüsünün varlığı yönünden teste tabi tutulacaktır. Teste(serolojik-NSP) tabi tutulan  hayvanların  tamamında  sonuçlar  negatif  olarak  raporlanmış olmalıdır.
  4. İzolasyon kuralları  bozulmadığı  takdirde  Şap  Enstitüsü  Müdürlüğünden  alınan(serolojik-NSP) rapor, raporlama tarihinden itibaren 15 gün geçerlidir. Bu süreyi geçirenişletmedeki hayvanlara sevk verilmez ya da hayvanlardan kan numunesi alınarak yeniden teste tabi tutulur.

7-Trakya  için  aşağıda  yer  alan  hayvan  sevk  kontrol  noktaları  oluşturulmuştur.

a.) Çanakkale – Trakya hayvan sevk kontrol noktası;

b.) İstanbul – Yavuz Sultan Selim Köprüsü hayvan sevk kontrol noktası:

c.)  Balıkesir (Bandırma) ve Yalova hayvan sevk kontrol noktası;

Hayvan Sevk Kontrol Noktalarında yapılacak kontroller Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığına bağlı Emniyet, Jandarma ve Belediye Başkanlıklarından görevlendirilen personel tarafından yapılacaktır.

8-Korunmuş  bölgede şap  hastalığının  belirtisi  gösteren  veya  laboratuvarlarca hastalığın varlığı tespit edilen hayvanlar itlaf ve imha edilecektir. Herhangi bir klinik belirti göstermeyen hayvanlar ise kesime sevk edilecektir. İtlaf/imha edilen ve kesilen hayvanların takdir edilecek kıymetlerinin tamamı yetiştiriciye ödenecektir.

  1. Korunmuş bölgeye Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar dışında belgesiz getirilen hayvanlar tüm masrafları sahibine ait olmak üzere en kısa sürede uygun bir kesimhanede kestirilecek olup tazminat ödenmeyecektir.
  2. Korunmuş bölgede yer alan işletmede bulunan hayvanların tamamı Bakanlık veri tabanında kayıtlı olmak zorundadır. Kayıtlı olmayan hayvanlar Bakanlıkça belirlenen esas ve usuller dışında korunmuş bölgeye getirilmiş olarak kabul edilir. İşletmede tespit edilen bu tür hayvanlar tüm masrafları sahibine ait olmak üzere doğrudan kesimhaneye sevk edilecektir.
  3. Kurban bayramı nedeni ile hayvan pazarlarına getirilen ancak satılmayan kurbanlık küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar ilin öngördüğü bir kesimhanede kestirilerek kesimhane dışında başka bir işletmeye dönüşü engellenecektir.
  4. Konu ile ilgili daha önce  yayımlanan  25.02.2010  tarih  ve  2010/7  nolu,25.03.2010 tarih ve 2010/13 nolu, 16.07.2013 tarih ve 2013/16 nolu ve 13.06.2017 tarih ve 2017/03 nolu Genelgeler yürürlükten kaldırılmış olup, şap hastalığından aşılı ari bölgelere yapılacak olan hayvan sevkleri 2020/06  nolu  Genelge  hükümleri  doğrultusunda  yapılacaktır”denildi.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Trakya Şap hastalığı Ari Bölgesinde şüphe mi var..

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!