featured

TÜRK AZINLIKLAR KONFERANSI..

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Trakya Üniversitesinde “Bulgaristan – Yunanistan Sınır Ötesi İş Birliği ve Sınır Bölgesindeki Türk Azınlıklar” başlıklı çevrim içi bir konferans gerçekleştirildi.  Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen konferansa Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuri Korkmaz konuk oldu.

Moderatörlüğünü Balkan Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu’nun yaptığı konferansa Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esin Ozansoy’un yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Konferans, Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet’in açılış konuşması ile başladı. Konferansta bir sunum gerçekleştiren Doç. Dr. Nuri Korkmaz “Bulgaristan – Yunanistan Sınır Ötesi İş Birliği ve Sınır Bölgesindeki Türk Azınlıklar” konusunu Avrupa Birliği ve küreselleşme çerçevesinde ele aldı. Bulgar-Yunan Sınır Bölgesi’nin Osmanlı döneminde de önemli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Nuri Korkmaz, günümüzde Avrupa açısından iki ülkede yer alan ve sınır bölgelerinde yaşayan azınlık bir grubun bulunması nedeniyle konunun çok daha farklı zorluklar içeren bir durum olarak görüldüğünü belirtti.

Bulgaristan ve Yunanistan sınırının Balkan Savaşları itibarıyla günümüze kadar olan yapılanma sürecine değinen Doç. Dr. Nuri Korkmaz, önce Yunanistan’ın ve daha sonra Bulgaristan’ın Avrupa Birliği üyeliği kapsamında bölgedeki Türk Azınlıklara yönelik devlet politikasının gereği olan uygulamalarına değinerek bu uygulamalardan kaynaklanan sorunları ele aldı.

Aslında her iki ülke açısından kırılma noktasının 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Nuri Korkmaz, bu tarih itibarıyla her iki ülkenin bölgedeki Türklere karşı daha sistematik politikalar benimsediklerini ifade etti.

1989 sonrası Avrupa Birliği’nin sınır ötesi projeler geliştirmeye başlamasıyla birlikte Bulgaristan ve Yunanistan arasında farklı alanlarda iş birliğinin geliştiğini de ifade eden Korkmaz, “Avrupa Birliği’nin sınır ötesi proje kriterleri arasında yer alan sosyal iletişimin yoğun ve kapsayıcı bir şekilde geliştirilmesiyle ilgili madde özellikle Yunanistan tarafından ‘ulusal güvenlik’ nedeniyle kısıtlanmaktadır.” dedi.

Kırcaali ve Gümülcine arasında Avrupa Birliği altyapı çalışmaları çerçevesinde açılması öngörülen sınır kapılarının ve otoyol çalışmalarının beraberinde çok farklı tartışmaları getirdiğini ve bu tartışmaların bilhassa Yunanistan tarafından kaynaklandığını belirten Doç. Dr. Nuri Korkmaz, “Yunanistan’da özellikle Türklerin arazilerinin otoyol yapımı amaçlı kamulaştırılması ve kamulaştırma tazminatlarının hak ediş bedeli altında gecikmeli ya da parça parça verilmesi bölgedeki Türk Azınlığının çok açık bir şekilde hak kaybına uğradığını göstermektedir.” ifadelerini kullandı.

Bölgedeki Türk Azınlıkların barışçıl bir yaklaşım içinde olduğunu ve hiçbir şekilde yaşadıkları ülkelerin anayasalarını ihlal etmediğini de belirten Doç. Dr. Nuri Korkmaz, katı bir şekilde “güvenlikleştirilen” azınlık kavramı nedeniyle bölgede yaşayan azınlıkların yaşam koşullarında ve haklarında iyileştirme yapılması için çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayarak sözlerini tamamladı.Konferans, dinleyicilerin Doç. Dr. Nuri Korkmaz’a sorular yöneltmesinin ardından sona erdi.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TÜRK AZINLIKLAR KONFERANSI..

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!