featured

Vali Kırbıyık, “2023 yılında tarımın desteklenmesine ağırlık verilecek”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edirne İl Genel Meclisi’nin Ekim ayının ikinci toplantısı Vali H. Kürşat Kırbıyık’ın katılımıyla yapıldı. Vali kırbıyık, 2023 yılı bütçe kapsamında fikir alışverişinde bulunacaklarını vurgulayarak, “2023 bütçesi için şunu ifade edebilirim; yeni bir alanda, daha doğrusu daha önce de yapılmış ama bu seneden yani 2023’ten itibaren üzerinde ağırlıkla durmak istediğimiz başlık tarımsal sulama ve tarımsal ürün çeşitliliğinin sağlanması. Bu yıl 2023 yıl bütçe teklifimizdeki önemli başlıklardan birisi tarımsal sulama alanında neler yapılabileceğini hep birlikte tartışmamız lazım” dedi.

Edirne İl Genel Meclisi’nin Ekim ayının ikinci toplantısı Vali H. Kürşat Kırbıyık’ın katılımıyla yapıldı.İl Genel Meclisi Ekim ayı ikinci toplantısı Edirne Valisi H. Kürşad Kırbıyık’ın katılımıyla yapıldı. Toplantıda Vali Yardımcısı İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Eyyüp Batuhan Ciğerci, Eylül ayında yapılan faaliyetler hakkındaki sunumunu gerçekleştirdi.

Sunumun ardından Vali Kırbıyık, yaptığı konuşmada, gündem içerisinde 2022 yılı ek bütçesini gerekçeleriyle birlikte il genel meclisine anlatacaklarını vurgulayarak, “Çalışmaları devam eden 2023 yılı bütçe kapsamında da karşılıklı bir fikir alışverişinde bulunacağız” şeklinde konuştu.Özel İdare’lerde bütçenin Kasım ayı toplantılarında gündeme geldiğini ve karara bağlandığını hatırlatan Vali Kırbıyık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dolayısıyla 1 aylık vaktimiz var ve biz önceliklerimizi il genel meclis üyelerimize aktaracağız, onların fikirlerini alıp, son şeklini de inşallah gelecek ay ki toplantıda burada görüşülmesini sağlayacağız.

KIRSAL ALTYAPI FAALİYETLERİNİ HIZLANDIRDIK

Göreve başladığımız zamanda da ifade etmiştim, Özel İdare’nin kanundan kaynaklı fonksiyonlarının önemli olduğunu ve bizim de öncelik vereceğimizi ifade etmiştik. Buradaki sunumda da gördüğünüz üzere mümkün olduğunca kırsal altyapı faaliyetleriyle ilgili çalışmalarımızı hızlandırmış durumdayız. Özel İdare’nin kaynaklarını, görev ve sorumluluk alanında bulunan kırsal altyapı faaliyetleri başta olmak üzere kanuni görevler doğrultusunda harcamaya, kullanmaya gayret ediyoruz. Burada üzerinde duracağımız bir diğer başlık Özel İdare’nin ilgili organları arasında, yani İl Genel Meclisi, Daimi Encümen ve Vali arasındaki uyumun, koordinasyonun iyi bir şekilde sağlanması. Çünkü genel karar organı sıfatıyla burada il genel meclisinin belli görev yetki ve sahası var. Valiliğin yürütmeden kaynaklı ciddi bir görev ve yetki sahası var, yine daimi encümenin de kendi yetki ve sahası var. Bu yetkilerimizi kullanırken birbirimizle uyumlu şekilde gerçekleştirebilirsek bu şehrin kaynaklarını daha iyi yönetmiş ve daha fazla katkı sağlamış oluruz diye değerlendiriyoruz. Bu kapsamda karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmayı önemsiyoruz.

BUGÜN İLK ADIMI ATTIK

Bir yandan da şeffaf bir yönetim sergilememiz gerekiyor. Burada karşılıklı bir sorumluluğumuz var. İl genel meclisinin, bu kapsamda da bugün de olduğu gibi bundan sonra da sık sık bir araya gelip Özel İdare’nin yürütme fonksiyonu ile ilgili nelerin yapıldığını sizlerle sık sık paylaşacağız. Bugün de bunun ilk adımını atmış oluyoruz.

2023 BÜTÇESİ AĞIRLIKLI OLARAK TARIMA

2023 bütçesi için şunu ifade edebilirim; yeni bir alanda, daha doğrusu daha önce de yapılmış ama bu seneden yani 2023’ten itibaren üzerinde ağırlıkla durmak istediğimiz başlık tarımsal sulama ve tarımsal ürün çeşitliliğinin sağlanması. Bu yıl 2023 yıl bütçe teklifimizdeki önemli başlıklardan birisi tarımsal sulama alanında neler yapılabileceğini hep birlikte tartışmamız lazım. Daha önceden işletime alınmış ama çeşitli sebeplerle hali hazırda kullanılmayan sulama kanallarımız var, bunların tekrar hayata döndürülmesi ile birlikte sulamaya açabileceğimiz alanlar olduğunu değerlendiriyoruz. Devlet Su İşleri’nin Özel İdare’ye teslim edilen kuyular marifetiyle yeni sulama kanallarının oluşturulup sulamaya açılabilecek araziler olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki yıl birlikte bu konuda umuyorum en doğru kararı veririz. Tarımsal sulama alanında her ilçemizde en azından bir kaç projeyi hayata geçirip yeni tarımsal alanları sulamaya açalım diye düşüyoruz çünkü bu biliyorsunuz ilimiz tarım şehri ve tarımdaki ürün kapasitesinin arttırılması da öncelikli işlemlerimiz arasında yer almakta.

ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNİN SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ

Tarımla ilgili ikinci husus da tarımsal  ürün çeşitliliğinin sağlanması. Belirli bölgelerde biz de ilçe ziyaretlerimizde, kırsal alanlardaki ziyaretlerimizde görüyoruz. Bazı alanlarda ceviz yetiştiriciliğinde önemli mesafe kat edilmiş, bazı alanlarda bağcılıkla ilgili faaliyetler var, meyve bahçeleriyle ilgili çalışmalar var, bazı bölgelerde yaş sebze ile ilgili çalışmalar olmuş. Bunların zenginleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sadece ilin dört ürüne hapsedilmesinin uzun vadede belli sorunlara yol açacağını düşünüyoruz. Tarım arazilerimizin neredeyse tamamında buğday, çeltik, ayçiçeği ve kanola ekili, diğer ürünlerimiz yüzde 1-2’lik bir alana hapsolunmuş durumda. Burada da tarımsal ürün çeşitliliğini sağlamak üzere tarımla ilgili yeni bir proje başlığı açıp, özellikle kapalı meyve bahçeleri olabilir tecrübe ile sabit belli gelişim sağlanmış bölgelerde. Burada yüzde 50 veya yüzde 75 Özel İdare hibesi olacağı, geri kalan kısımda da vatandaşın kendi katkısının olacağı desteklemeleri de gelecek yıl içerisinde başlatalım istiyoruz. 2023 bütçe teklifini buna uygun şekilde hazırlayıp, sizlere sunacağız.” Vali Kırbıyık’ın konuşmasının ardından İl Genel Meclisi Toplantısı basına kapalı olarak devam etti.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Vali Kırbıyık, “2023 yılında tarımın desteklenmesine ağırlık verilecek”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!