featured

Ziraat Müh.Yanılman, “Çiftçimiz Umutsuz”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılman, 14 Mayıs Çiftçiler Günü sebebiyle temsilcilik binasında basın açıklaması düzenledi. Gençlerin çiftçilik ve hayvancılıkta yetiştirilmemesinden kaynaklı sıkıntılar yaşandığını söyleyen Erdoğan Yanılman”Gençler özellikle şehirde “Ne iş bulursak çiftçilikten daha iyidir” mantığıyla hareket ederek tarımdan kopuyorlar. Şu an ülkemizde yaklaşık 2 Trakya büyüklüğünde (3,4 milyon hektar alan) değişik ekonomik nedenlerden ve uygulanan yanlış tarımsal politikalardan dolayı ekilmiyor ya da ekilemiyor. 14 Mayıs Dünya çiftçiler gününde, çiftçi gelecekten umutsuz,  çiftçi mutsuz” şeklinde belirtti.

“GENÇLERİ KÖYDE TUTAMIYOR, TARIMSAL EĞİTİM VEREMİYORUZ”

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılman “Öncelikle alın terini toprağa akıtarak üretim yapan tüm çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kutlu olsunÜlkemizde ikinci dünya savaşından sonra köyden şehre göç; ilk anda artan nüfusun tüketimini karşılamak bir yana, tarımdaki arazi ve makineleşme imkanlarının kırsal nüfusu dışlaması nedeniyle hızlandı. Şimdi ise giderayak Türkiye tarımının dengesini sağlayacak nüfusu tutabilecek yapısının gelişmesine rağmen son yıllarda göçün halen devam ettiği görülüyor. Burada maalesef köylülerin çiftçileşmesi dediğimiz mekanizmaların yetersizliği ve genç nüfusun tarımı sürdürecek özgün bir eğitime kavuşamaması rol oynuyor. Şu anda kırsal nüfus hakkında kesin verilere dahi sahip olmamakla birlikte,  tarımsal faaliyette bulunan nüfusun ve ÇKS ye kayıtlı  çiftçilerin sayısının gittikçe azaldığını görmekteyiz.  Kırsal yerleşimlerin  bir çok yerde Büyükşehir Belediyelerine ve kalabalık kasabalara entegre edilmesi idari gerçeği ifade etmediği gibi bu konudaki yatırım ve planlamayı da engelliyor. Yapısını ve kapasitesini (nüfus ve doğum oranı) iyi bilemediğimiz yerler için konuşmak ve değerlendirme yapmak zordur. Özellikle gençleri köyde tutamıyoruz ve kendilerine de iyi bir tarımsal eğitimi de veremiyoruz. Gençler özellikle şehirde “Ne iş bulursak çiftçilikten daha iyidir” mantığıyla hareket ederek tarımdan kopuyorlar. Bu da son yıllarda tarımda uygulanan yanlış politikaların bir sonucu olarak ortaya çıkıyor ve köylerde sadece yaşlı nüfus kalıyor. 21.yüzyılın içerisinde ülkemiz büyükşehirlerindeki varoşların sorunları bir yönüyle 1950’ lerdeki gecekondu mahallelerinden daha beterdir. Tabii bu yerleşim birimlerine elektrik, su ve diğer benzeri hizmetler artsa da, verilmeye çalışılan eğitim için belki aynı şeyi söyleyemeyiz. Kısacası kırsalda eğitemediğimiz nüfusa, şehirde de gerekli eğitimi veremiyoruz”dedi.

TÜRKİYE TARIMI DA GÖÇMENLERE MUHTAÇ

Türkiye’de 2 Trakya büyüklüğünde tarım arazilerinin yanlış tarım politikaları sebebiyle ekilemediğini dile getiren Yanılman “Bugünün Türkiye’sinde bir çok batı ülkesinde bulunmayacak kadar geniş tarım arazileri mevcut. Sayın Tarım Bakanı Kirişçi, ülkemiz dışında bazı ülkelerde tarım arazileri kiralayarak tarımsal faaliyetten bahsetmektedir. Şu an ülkemizde yaklaşık 2 Trakya büyüklüğünde (3,4 milyon hektar alan) değişik ekonomik nedenlerden ve uygulanan yanlış tarımsal politikalardan dolayı ekilmiyor ya da ekilemiyor. Bence bazı ürünlerin tercih edilerek bu alanlarda ekilmesi teşvik edilebilir.  Örneğin şu anda ülkemizde ayçiçeği yağı tüketimi 3 milyon ton iken, üretim ise 1.850 bin ton civarındadır. Stratejik ürün haline gelen ve dışa bağımlı durumda olduğumuz ayçiçeğinin ekim alanlarının genişlemesi hususunda desteklemelerin artırılması ve teşvik verilmesi de önemli hale gelmiştir. Ne var ki halen ülkemizin bazı yörelerinde uygulanan sulama yöntemleri ve su kaynaklarının kullanışı hiçte ilmi ve bilimsel değil. Yapılan hatalı planlamalar sonucu ekilen ürünler gereksiz ve aşırı su tüketen ürünlerin kazancının yüksekliğinden ötürü tercih edilmesinden dolayı tarım arazilerinin çoraklaştığı, verimlerin azaldığı ve o bölgelerde yer altı suyu seviyesinin düşmeye başladığı gibi olumsuzluklarla da karşılaşılmaktadır. Konya, Aksaray illerinde ve civar bölgelerde bunu görebilmek mümkün. Ayrıca Türkiye’nin diğer sulu tarım alanlarında da bu gibi olumsuzlukları görebiliyoruz.  Niçin tarımsal ürünlerde dışa bağımlı hale geldik,? Tamamen yıllardır uygulanan hatalı tarım politikaları yüzünden. Ayrıca bizim paramız var, her ürünü ithalat ile ülkemize getiririz mantığıyla. Ancak Rusya’ nın Ukrayna’ yı işgal ettiği bu dönemde bu düşüncenin kabul görmediği bir kez daha ortaya çıktı. Buğday ve ayçiçeğinin eksikliğini yaşadık ve gördük. Fiyatların hızlı bir şekilde yükseldiğini yaşadık. Rusya ile Ukrayna savaşırken sanki bombalar ülkemize düşüyordu. Ekmek ve yağ fiyatları beklenenin çok üzerinde ve hızlı bir şekilde yükselişe geçti. Buğday ve ayçiçeğinde dışa bağımlılığımız ortaya çıktı. Ekmek fiyatları halen artmaya devam etmekte ve güvenilir ve ucuz gıdaya ulaşmada sorunlar yaşanmaktadır”dedi.

“ÇİFTÇİ UMUTSUZ, ÇİFTÇİ MUTSUZ”

Hayvancılığın genç nüfus olmaması sebebiyle göçmen nüfusa kaldığını aktaran Yanılman “14 Mayıs Dünya çiftçiler gününde, çiftçi gelecekten umutsuz,  çiftçi mutsuz. Bir kez daha ifade etmek istiyorum ki köylümüzü çiftçi yapamadık ve yeteri kadar tarımsal eğitim veremedik. Bitkisel üretimin gerilediği kadar hayvancılığında bu şartlarda gerilediğini, piyasadaki et ve süt fiyatlarının yüksekliğinden görebiliyoruz. Ülkemizde çoğu bölgede hayvan bakıcıları ya Afganlı ya da Suriyeli göçmenlerden oluşmaktadır. Hayvancılıkta köylerde genç nüfusun bulunmayışından dolayı tamamen göçmen nüfusa kalmış durumda. Bu olumsuz örnekleri çoğaltabiliriz”şeklinde noktaladı.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ziraat Müh.Yanılman, “Çiftçimiz Umutsuz”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!