featured

Aksal, “Selimiye için en kapsamlı restorasyona başlandı”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mimar Sinan’ın ustalık eseri olan Selimiye Camii için bgüne kadar yapılan en kapsamlı restorasyon çalışmasına başlandı. Yaklaşık 40 ay sürmesi beklenen ve 109 milyon 300 bin liraya ihalesi yapılan restorasyon işi için ihaleyi alan firma çalışmaya başladı bile. AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, “Selimiye Cami Restorasyonu Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün eliyle yapılan en büyük restorasyon projesi. Çok uzun süre en büyük proje olarak kalacak” dedi.

AK Parti Milletvekili Fatma Aksal ve Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, Selimiye Camii bahçesinde, Selimiye Camiinin tarihteki en büyük restoresi hakkında bilgiler verdi. Milletvekili Fatma Aksal, gazetecilere yaptığı açıklamada Selimiye Cami Restorasyonu’nun Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün eliyle yapılan en büyük restorasyon projesi olduğunu belirterek,”Çok uzun süre en büyük proje olarak kalacak. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bugüne kadar yaptığı en büyük proje” dedi.

Selimiye Camii’nin Türk İslam mimarisinin baş yapıtı olduğunu ifade eden Aksal, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu baş yapıtı koruyup kollamak hepimizin görevi. Selimiye Camii için dönem dönem restorasyonlar yapıldı. Şimdi yine çok kapsamlı bir restorasyona başlıyoruz. İhalesini yaptık, yer teslimi yapıldı. Şimdi minarenin en ucundan en küçük noktasına kadar her şey elden geçecek. Minareleri, hasar gören hat yazıları hepsi tek tek elden geçecek. İnşallah 2021-2025 yılları arasını kapsayan bir dönemde Selimiye Camii’ni elden geçireceğiz. Bu süreçte de mümkün mertebe ibadete kapatmadan bunu yapacağız. Restorasyon süresi çok uzun.  Ne, Edirneli hemşerilerimizi nede ziyaretçilerimizi mağdur bırakmak istemiyoruz. Ama doğal olarak bir kısmı kapanmış olacak.

ÖNCEKİ RESTORELERDE DOĞRU OLMAYAN YERLER VAR

Cami daha öncede restorasyon çalışmaları yapıldı. O dönemin imkanlarıyla veya anlayışıyla yapılanları bugün doğru bulmadığımız yerler de var. Onlar orijinaline dönecek. Halısında kurşun kaplamalarına kadar her şey kaldırılacak. Her yer elden geçirilecek. Kapıları ve camları da elden geçirilecek. Dünya Mirasına yakışır bir şekilde restorasyonunu yapmış olacağız.

Selimiye Camii’nin şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı restorasyonu olacak. Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camii’ne yakışır bir restorasyon olacaktır. Sadece camiyi restore etmiyoruz. Uzun süredir beklenen Selimiye Meydanı düzenlemesini de yapıyoruz. Çevre düzenlemesi ve restorasyonla beraber Selimiye’ye ve Edirne’ye yakışır bir restorasyon olacaktır.”

SÖZLEŞME 25 KASIM’DA İMZALANDI

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren de basın mensuplarına restorasyon ile ilgili bilgiler verdi. Güneren Selimiye Camii’nin restorasyonu için sözleşmenin 25 Kasım günü imzalandığını hatırlatarak, “Edirne’nin düşman işgalinden kurtulduğu gündü. 26 Kasım’da da yer teslimini yaptık. Yüklenici firma bugün itibariyle sahada aksiyonuna başladı” dedi.

Restore işinde çok ciddi bir iskele imalatı işinin olduğunu dile getiren Güneren, sözlerini şöyle sürdürdü: “İskele kurulduktan sonra her kotada müdahale edilebilir duruma gelecek. Eğer ulaştığımız kot taş ise onla ilgili yapılacak işlemler yapılacak. Kalem işleri, çini işleri var. Özellikle kubbenin çimento sıva olduğunu biliyoruz. Kubbeye dokunabilir hale geleceğiz. Kubbedeki kalem işlerini yapacağız. Statik açıdan kubbenin durumuna bakacağız. Gözlemlediğimiz kadarıyla bir sorun yok, ama, tam soyulduğu zaman bu anlaşılacak. Kurşun örtü kaldırılacak. Kurşun örtü kaldırıldığı zaman çatlak var mı? Yok mu? yapısal açıdan bir sorun var mı? yok mu? anlaşılacak. Minarelere çok ciddi iskeleler kurulacak. Taş bozulmaları, imitasyonlar gerekirse yeni taş tamamlamaları gerçekleştirilecek.

CAMİNİN HER SANTİMİNE DOKUNULACAK

Yani böylece caminin her santimetrekaresine diyebileceğimiz anlamda, iskelelerimizi kurup, orada ne gerekiyorsa o bölgede o yapılacak. Şu anki programlamamız sürecin 40 ay süreceği yönünde. 2025 yılının Mart ayına tekâmül ediyor. Çok güzel bir projelendirme geçirdik. Projemize güveniyoruz. Sürpriz yaşanabilir. Tarihi eserlerde bunlar doğaldır. Ben sürede fazla bir aşımın olmayacağını düşünüyorum. İbadet ve ziyaretlere engel olmadan tüm alt yapımızı hazırladık. Yüklenici firmada hızlı bir şekilde sahada çalışmalarına başladı. En kısa zamanda da bitirmeyi ümit ediyoruz.

YENİ IŞIKLANDIRMA İLE ÇOK GÜZEL OLACAK

Çok özel bir ışıklandırma projesi üzerinde çalışıldı. Şu anda sadece minarede şerefelerde bir ışıklandırma var. Cami dış duvarlarının da kubbenin de aydınlatılacağı, minarenin aydınlatılacağı bir model üzerinde çalışıldı. Bunların simülasyonları yapıldı. Şimdiki görüntüsünün çok çok ötesinde profesyonel bir şekilde Selimiye Cami’nin aydınlatılması da yapılmış olacak. Şu anda Selimiye Camii yurt dışından, özellikle Yunanistan’dan, 30-40 kilometre öteden dahi görülebiliyor. Çok daha iyi görünür olacak. Cami’nin elektrik tesisatında, ısıtma ve ses sistemlerinde sıkıntılar vardı. Caminin bir de Saray Hamamından beslenen Altan ısıtma sistemi mevcut. Bunları halıyı, zemini kaldırmadan çözmemiz mümkün değildi. Bunların hepsi elden geçecek. Bu konuda heyecanlıyız. Şu ana şadırvanlı avlunun ortasındayız. Şadırvanlı avluya nerden ve nasıl su geliyor, bunların hepsini çözümlemiş olacağız. Şadırvanlı avluda sıcak suyla abdest alınan bir düzeneği mutlaka ve mutlaka yapacağız. Yandaki hamamla alt yapı bağlantısı çözülmüş olacak.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Aksal, “Selimiye için en kapsamlı restorasyona başlandı”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!