featured

Balya makinesini uygulamalı tanıttılar..

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yem Bitkileri Ekilişinin Arttırılması Projesi ve Mekanizasyonun Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında streçlemeli kombi rulo balya makinasının tanıtım programı Değirmenyeni Köyü’nde gerçekleşti. Tarım Bakanlığı desteğiyle İl Tarım Orman Müdürlüğü ve Edirne Ziraat Odası’nın iş birliği ile ot rulo balya makinası Edirne’ye kazandırıldı. Streçlenen balyaların artık hava şartlarından etkilenmeden açık alana da 1 buçuk 2 sene kalabilmesini sağlayan makinenin aynı zamanda insan emeğini düşürerek maliyet külfetinden ve zaman kaybı yaşanmasından kurtulanacağı da belirtildi.

“MALİYETLERİ DÜŞÜREBİLMEK İÇİN TARIMDA MEKANİZASYONA İHTİYAÇ VAR”

Edirne Valisi Ekrem Canalp “Tarım Bakanlığı’mızın desteğiyle inşallah Edirneli çiftçilerimizin hizmetine sunuyoruz. Bu cihaz bize hayvancılıktaki en temel girdi maliyeti yemdir. Dolayısıyla ucuz kaba yem ihtiyacını karşılayabilmek en önemli husus. Bunun dışında maliyetleri düşürebilmek içinde tarımda mekanizasyona şiddetle ihtiyaç var. Bu cihazda bize bunu sağlayacak. Edirne’de inşallah bu cihazı yaygınlaştırdığımız zaman bütün köylerimizde ihtiyaç duyulan her yerde bu cihaz kullanılmaya başlandığında çiftçilerimiz öncelikli olarak çok daha rahat şekilde yemi işleme imkanı bulacak. Plastik kapların içerisinde turşu gibi oluyor. İçerde fermantasyon hızlanmasıyla bu kaba yemimiz hayvanların en sevdiği hem et hem süt için bir besin haline geliyor. Bu avantajı da inşallah bu şekilde kullanma imkanı bulacağız. Muhtarlarımız köylerine gittiği zaman bunu kendi köylerinde anlatsınlar. Çünkü bu hem çok ucuz kaba yem sağlayacak hemde Edirne’de biz genel olarak tarım arazilerini tek ürün olarak kullanıyoruz. Edirne’mizin büyük bir kısmında emin olun ki çift ürün almak mümkün. Bunlardan bir tanesi tarımsal aktiviteye bağlı ürünler öteki de kaba yem ihtiyacını karşılayabilecek ürünleri almamız mümkün. Bunu yapabilmek için mümkün mertebe insan emeğinin az olması gerekiyor. Çünkü insan emeği fazlalaştıkça maliyet anlamında külfet oluyor , aynı zamanda insan emeği fazla olduğunda aradaki ekim zamanlarında zaman kaybı fazla oluyor. Ama bu şekildeki aletlerin sağlamış olduğu avantajlardan biri bu. Arada çok kısa süre içinde ürünü toplama imkanı sağlıyor. Dolayısıyla kritik zaman olan ikinci ürünün ekilmesi ve toplanmasında da bize destek sağlamış olacak. Emeği geçenlere teşekkür etmek istiyorum”dedi.

“BU MAKİNA ÜRÜN KAYBININ ÖNÜNE GEÇECEK”

Hava şartlarının etkili olduğu kaba yemde üreticilerin kuru ota ihtiyacı olduğunu ve bunu bu makineyle rahatlıkla karşılayacaklarını dile getiren Edirne Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Beyazıt “ işimiz saha, gücümüz saha. Gücümüzü biz sahadan almaktayız. Sahada olduğumuz sırada üretici ve yetiştiricilerimizin problemlerini, ihtiyaçlarını görme fırsatı yakalıyoruz. Böyle bir saha ziyareti esnasında bunları gözlemledik. Bu projenin doğuşu da saha ziyaretleri esnasında oldu. Bu projeyi o şekilde hazırladık. Bugünde beraber hizmete geçireceğiz. Üreticilerimiz kaba yem ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için yem bitkileri geliştiriyorlar. Yem bitkisi yetiştirmede herhangi bir sorun yok, fakat hasat döneminde şöyle sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Hava şartları uygun olmazsa ki kaba yem ihtiyaçlarını kuru ot olarak karşılıyorlar, hava uygun olmayınca bu otu kurutamıyorlar. Dolayısıyla ürünlerin kaybına neden oluyor. Emek boşa çıkıyor. Bu makinamız ürün kayıplarının önüne de geçecek. Bu süreyi biraz daha kısaltmış olacağız. Kuru otta üreticilerimiz genelde depolama sorunu çekiyorlar, kapalı bir depoları olması lazım hava şartlarında etkilenmemesi için. Ama bunda öyle bir sıkıntı olmayacak. Streçleyip rulo yaptıktan sonra herhangi bir yerde açık arazide de muhafaza edebiliyorsunuz. Bir buçuk iki sene dayanabiliyor” dedi.

“280 ÜRETİCİYE YÜZDE 75 HİBELİ YEM BİTKİ TOHUMU”

Üreticilere yem bitki tohumu da hibe ettiklerini aktaran Beyazıt “Biz bu projeyi il müdürlüğümüzde hazırladık bakanlığımıza gönderdik. Bakanlığımız tarafından da onaylandı. 920 bin liralık bir ödenek sağlandı. Yem bitkilerinin ekilişlerinin arttırılması ve mekanizasyonu yaygınlaştırılması projesiydi bu. Bu proje iki kısımdan oluşuyor. Birinci kısım şu anda tamamladık. 289 üreticimize yüzde 75 hibeli yem bitkisi tohumu dağıtımı yaptık. Bu yem bitki tohumu, yem bezelyesi tohumu, reglas dediğimiz İtalyan çimi, yulaf ve Macar Fiğ’ilinden oluşmaktaydı. Bu tohumların dağıtımını üreticilerimize yaptık onlarda ekilişi yaptı ve yetiştiriyorlar. Diğer bir ayağı ise bu mekanizasyonun yaygınlaştırması kısmıydı. Bu kapsamda da bakanlığımızın yüzde 75 desteği ile yine Edirne Ziraat Odası Başkanlığı’nın yüzde 25 desteği ile bu makinayı almış bulunmaktayız. Ziraat odamızla bir protokol gerçekleştirdik. Bu protokol neticesinde makinamızın işletimini ziraat odasına devretmiş bulunmaktayız. Bir program dahilinde işletilecek”dedi.

“MAKİNA UFAK  AMA YAPACAĞI İŞ BÜYÜK”

Edirne’nin böyle bir makinaya ihtiyacı olduğunu ifade eden Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı “ 2 yıl önce bu projeyi hayata geçirebilir miyiz diye düşünüyorduk. Müdürümüzün emeği ve bakanlığımızın desteğiyle bu projeyi hayata geçirdik. Böyle bir makineyi Edirne’mize kazandırdık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Makine ufak gibi gözüküyor ama yapacağı iş çok büyük. Edirne’mizin böyle makinaya ihtiyacı vardı. Üreticilerimizi bu makinada buluşturma şansı yakaladık. Edirne’mize hayırlı olsun”dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Balya makinesini uygulamalı tanıttılar..

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!