featured

Eşinin Böbreği İle Hayata Tutundu

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin çeşitli yerlerinde kaymakamlık yaptıktan sonra emekli olan 65 yaşındaki Lütfullah Gürsoy, böbrek yetmezliği nedeniyle hayati risk yaşamaya başladı. Nakil olmaktan başka çaresi olmayan emekli kaymakam Gürsoy’a 40 yıldır aynı yastığa baş koyduğu noter emeklisi 64 yaşındaki eşi Sermin Yılmazlar Gürsoy, Memorial Hizmet Hastanesi Böbrek Nakli Ünitesi’nde böbreğini vererek hayata ikinci kere tutunmasını sağladı.

“Böbrekleri 12 yıl önce alarm vermeye başladı”

Genç kaymakam Lütfullah Gürsoy ile genç noter Sermin Yılmazlar Gürsoy birbirlerini severek 1979’da evlendiler. Meslekleri nedeniyle Türkiye’nin çeşitli yerlerinde görev yapan Gürsoy çiftinin 2 çocukları oldu. Sağlıklı yaşamaya özen gösteren Gürsoy çifti, her sene Check-up yaptırıyordu. Diyabet hastası da olan kaymakam Lütfullah Gürsoy ise sağlığına daha çok özen gösteriyordu. Lüleburgaz kaymakamlığı yaptığı 2007’de Check up’a giren Gürsoy’un kreatinin seviyesi normalin çok üzerinde çıktı. Doktorları böbreklerinin işlevini kaybetmemesi için diyabet ilaçlarını düzenli kullanması ve diyet yapmasını önerdi. Doktorlarının tavsiyelerine uyan Gürsoy, kaymakamlık görevini yapmaya devam ederken diyabet ilaçlarını aksatmadan kullanarak böbreklerinin sağlığı için diyet uyguladı. Hayatını sağlıklı bir şekilde sürdüren Gürsoy, 2009’da hacca gitti.

“Ya diyalize girmesi ya da nakil olması gerekiyordu”

Kaymakamlıktan emekli olduktan sonra hayatını sürdüren Lütfullah Gürsoy, doktor kontrollerini hiç aksatmıyordu. Tam 12 sene önce kreatinin seviyesinin normalin çok üzerinde çıkması ile alarm veren böbrekleri, geçtiğimiz haziran ayında gittiği son doktor kontrolünde yapılan tetkiklerde yine alarm vermeye başladı. Kreatinin seviyesi normalin çok üzerinde olan emekli kaymakam Gürsoy’a doktorları birçok tetkik yaptı. Doktorları, Gürsoy’un böbreklerinin artık işlevini tamamen yitirdiğini ve yaşamının risk altında olduğunu belirtti. Gürsoy’un hayata tutunabilmesi için önünde iki yol vardı. Ya diyalize girecek ya da nakil olacaktı.

“40 yıl önce gönlümü şimdi de böbreğimi verdim”

Emekli kaymakam Gürsoy, kadavradan nakil için sıraya yazıldı. Hayatını sürdürebilmek için diyalize girmeye başlayan Gürsoy’a kadavradan böbrek sırasının çok zor geleceğini düşünün 40 yıl önce hayatlarını birleştirdiği eşi Sermin Yılmazlar Gürsoy, gönüllü olarak böbreğini vereceğini söyledi. Eşine böbreğini vermek için gönüllü olan 64 yaşındaki Sermin Yılmazlar Gürsoy’un tüm tetkikleri olumlu çıkınca nakil yapılmaya karar verildi. Memorial Hizmet Hastanesi Böbrek Nakli Ünitesi Sorumlusu Op. Dr. Mert Altınel ve ekibi tarafından 25 Eylül’de noter emeklisi Sermin Yılmazlar Gürsoy’dan alınan böbrek başarılı bir şekilde emekli kaymakam eşine nakledildi. Başarılı bir nakilden sonra hastaneden taburcu edilen Lütfullah Gürsoy, “Mesleğim gereği şehir şehir dolaştım. Sağlıklı olduğum dönemde olduğu gibi 12 sene önce böbreklerim alarm yerdiği zamandan sonra da eşim sürekli yanımda oldu. Böbreklerim işlevini kaybedince doktorum hayatımı sürdürebilmem için ya diyalize girmemi ya da nakil olmam gerektiğini söyledi. Bir ay diyalize girdim, kadavradan böbrek içinde sıraya yazıldım. Ama eşim diyalize girmeden hayatımı sürdürebilmem için böbreğini vermek için gönüllü oldu. 40 yıldır aynı yastığa baş koyduğum eşim ile şimdi de böbrek kardeşi olduk. Kendisine sonsuz teşekkür ederim” dedi. Kaymakam emeklisi eşine böbreği ile ikinci kere hayat veren noter emeklisi Sermin Yılmazlar Gürsoy ise “Eşimin böbrekleri 12 yıl önce alarm vermeye başlamıştı. O böbreklerin işlevini kaybetmemesi için birlikte mücadele verdik. Ancak son kontrollerde işlevini kaybettiği ortaya çıktı. Kadavradan böbrek çıkmayacağını anlayınca gönüllü olarak böbreğimi vermeye karar verdim. 40 yıl evvel kalbimi verdiğim eşime şimdi de böbreğimi verdim. Hayatımı paylaştığım Lütfullah Bey ile böbreklerimi paylaşarak bundan sonraki hayatımızı sağlıklı bir şekilde sürdüreceğiz” dedi.

“Bize olmasa da bir yakınımıza organ gerekebilir”

Böbrek yetmezliği hastalarının hayata tutunması için diyaliz ve nakilden başka çaresi olmadığını belirten Op. Dr. Mert Altınel “Lütfullah Gürsoy’un böbrekleri artık işlevini yitirmişti. Hayatta tutunabilmesi için ya haftada 3 kere diyalize girmesi ya da nakil olması gerekiyordu. Nakil için kadavradan organ sırasına yazılmıştı. Ancak ülkemizde yeterli sayıda bağış olmadığı için kadavradan böbrek sırasının gelmesi biraz zordu. Bu nedenle eşi Sermin Hanım gönüllü olarak böbreğini vermek istedi. Yaptığımız tetkikler olumlu çıkınca nakli başarılı bir şekilde yaptık. Nakli yaptığımız Lütfullah Bey artık yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilecek. İnsanlarımızın kendisine olmasa bile bir yakınına bir organ gerekebileceğini düşünerek organlarını bağışlaması gerekir” dedi.

-Haber: Metin KARAKUŞ

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Eşinin Böbreği İle Hayata Tutundu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!