featured

ETUS Hatlarına meclis onayı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edirne Belediye Meclisi’nin Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Başkanlığı’nda toplanan meclis 5’i gündem 3’üde gündem dışı madde olmak üzere 8 maddeyi görüşerek karara bağladı.Belediye Meclisi gündeminde, Toplu Ulaşım Hat Optimizasyonu tartışılarak, oy çokluğuyla kabul edildi.

Başkan Gürkan bununla ilgili yaptığı konuşmada, “Geçtiğimiz dönem meclisimizde oy birliğiyle bir karar almıştık. Oy birliğiyle aldığımız kararda Edirne’deki toplu ulaşımda kullanmış olduğumuz 18 tane hattın ve Edirne Toplu Ulaşım Sistemi’nin tümünün bir Toplu Taşıma Hat Optimizasyonu yaptırılması kararı almıştık. Meclisin verdiği bu görev Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğümüz tarafından yerine getirildi” dedi.

“UZMANLAR ULAŞIM RAPORU HAZIRLADI”

Edirne’nin Master Ulaşım Planı’nı hazırlayan firmanın 5 ay süreyle sahada çalıştığını ve 7 bin kişiyle yüz yüze anket yaptığını belirten Başkan Gürkan, “Sadece minibüs hatları değil, tüm ulaşım hatları ilgili çok ciddi bir Ulaşım Master Planı ortaya çıktı. Bu master planı ortaya çıktıktan sonra 11 Nisan 2019 tarihli Belediye Meclisi’nde bu ulaşım master planını Ulaşım Komisyonumuza çalışılmak ve görüşülmek üzere havale etti meclisimiz. Ulaşım Komisyonumuz bunlarla ilgili çalıştı ve akabinde oy birliğiyle Ulaşım Master Planı’nın uygulamaya geçilmesi konusunda raporunu hazırladı” dedi.

“226 MİNİBÜS ETUS’UN, 8 TANESİ DİĞER KOOPERATİFLERİN”

Edirne’de 234 tane tahditli minibüs hattının ve plakasının olduğunu belirten Başkan Gürkan şunları söyledi; “Bundan yıllar önce Edirne Toplu Ulaşım Sistemi kurulmadan önce Serhad Birlik, Kirişhane Birlik, Karaağaç Birlik, Kıyık Birlik gibi çeşitli ulaşım kooperatifleri vardı. O zamanda yine tahditli plaka sayısı 234 taneydi. Bundan 10 yıl önce Edirne Toplu Ulaşım Sistemi’nin kurulmasıyla bu kooperatifler kimi toplu olarak kimi hat sahipleri de bireysel olarak Edirne Toplum Ulaşım Sistemi’nin çatısı altında birleşmeye başladılar. Geldiğimiz süreçte 234 tane minibüsün yada hattın 226 tanesinin bugün itibariyle Edirne Toplu Ulaşım Sistemi’nin bünyesinde yer aldığını görüyoruz. Geriye kalan 8 tane aracımız var. Onlar kamuoyunda Tek Araçla Ulaşım olarak bilinen ama bundan yıllar önce fiili varlığı artık sona ermiş olan bir başka ulaşım sisteminde çalışmaya devam eden araçlarımız. Tabi bu araçlara baktığımızda bu sekiz aracın beş tanesinin çalıştığı, üç tanesinin çalışmadığını yani hattın ve plakanın mevcut olduğunu ama o aracın fiilen çalışmadığını da Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğümüz tespit etmiş durumda.

“TÜM ARAÇLAR AYAKTA YOLCU TAŞIMAYA UYGUN OLACAK”

Yine devletimizin çıkarmış olduğu bir kanunla toplu ulaşımda kullanılacak araçların engelli erişimine uygun olma mecburiyeti geçtiğimiz iki yıl önce kanunun uzatma süresi sona erdi. Biz Edirne’de biraz daha elastiki davrandık. 31.12.2019 sonu itibariyle ayakta yolcu taşımaya ve engelli erişimine uygun olmayan araçlar, artık Edirne Toplu Ulaşımı’nda hizmet veremeyecekler.

Mevcut 21 Nolu Taşıma Kooperatifindeki araçların ve bir tanesi Kirişhane’de zannediyorum iki tanesi başka bir kooperatife ait. O kooperatifteki araçların 31.12.2019 sonu itibariyle hizmet verme süreleri de bu bağlamda bu zorunluluktan dolayı sona ermiş olacak.

“ETUS’UN GÜNLÜK BİNİŞ SAYISI 77 BİN”

Araçların 226 tanesini bünyesinde barındıran Edirne Toplu Ulaşım Sistemi, yine 8 araca sahip olan farklı kooperatiflerimiz halihazırda 18 tane farklı hatta şehrin toplu ulaşım hizmetini görmekteler. Yaz ayları üniversitenin kapalı olduğu zamanlar hariç olmak üzere ortalama günlük biniş sayımız 77 bin civarında. Bu 77 bin yolcu anlamına gelmiyor. Bir kişi, üç kez de binebiliyor, iki kez de binebiliyor. Biniş sayısı üzerinden değerlendiriyoruz. Bunun içerisinde 65 yaş ve üzeri ücretsiz binişler, şehit ailelerinin ücretsiz binişleri, gazilerin ücretsiz binişleri, engelli ve engellinin yakınının yanındaki yakının ücretsiz binişleri, emniyet teşkilatı mensupların bir kısmının ücretsiz binişleri gibi bu ücretsiz binişler hepsi bu 77 bin sayısının içerisinde.

Bugün Toplu Ulaşım Master Planı’nda, Hat Optimizasyonuyla beraber uzmanların görüşlerine baktığımızda halihazırda 18 tane olan hat sayısının 24’e çıkarılması önerisiyle karşımıza geldiklerini görüyoruz. Yine Ulaşım Komisyonumuz da profesyonellerin yapmış olduğu bu tavsiyeyi meclisimize sunmuş durumdalar. AK Parti Komisyon Üyesi arkadaşımızın mazereti nedeniyle komisyona katılamaması nedeniyle AK Parti bir bilgilendirme brifingi istedi. Ulaşım Hizmetleri Müdürümüz benim talimatımla giderek AK Parti’deki meclis üyesi arkadaşlarımıza parti binasında bununla ilgili bir brifing verdi. Diğer gruplarımızda bunu ne zaman isterlerse hangi konuda o bilgiyi arkadaşlarımız vermeye hazırdır.

“YENİ ULAŞIM HARİTALARI ŞEHRİN ÇEŞİTLİ NOKTALARINA YAPIŞTIRILARAK”

Meclisimizin takdiri kapsamında bu yeni hatların kabul edilmesi halinde yeni ulaşım haritalarından yeteri kadar bastırılarak şehrin çeşitli noktalarına ve duraklarına asılacak. Bu haritalardan vatandaşlarımıza da dağıtılacak. Vatandaşlarımız bu haritadan hangi hat hangi duraktan geçiyor, hangi noktalardan geçiyor renklerle beraber haritalarda anlatılmış durumda. Haritanın arkasında da yine 24 tane hattın hangi güzergahlarda nasıl çalıştığı yada nasıl hizmet vereceği de tek tek gösterilmiş ve açıklanmış olacak.

Edirne her geçen gün gerek nüfus olarak gerek yerleşim yeri olarak genişlemekte ve büyümekte olan bir kentimiz. Doğal olarak hayatın doğal akışı ve dinamiği içerisinde de toplu ulaşım hatlarının bu büyümeye paralel olarak yenilenmesi, geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerekiyor. Belediyemizin denetim ve hat belirleme görevi de bu noktada devreye girmektedir” dedi.

“ATTAY: “ULAŞIMDA REVİZEYE GİTMEMİZ GEREKİYOR”

İYİ Parti Grubundan Necamettin Attay’da söz alarak şunları söyledi;

Geçen ay ETUS’un zam oranını tartıştık, bugünde yine ETUS tartışıyoruz. Yeni duraklar açtık yeni güzergahlar açtık. Fakat sıkıntı şu. Edirne’de ulaşımı ETUS’la yapan halkın şikayetleri gittikçe artıyor. Bizim o zaman bu sistem çalışırken bu sistemle halkımızı da memnun etmek için bir revizeye gitmemiz gerekiyor. Edirne’de gündem şuan maalesef ama maalesef ETUS. Şoförlerden genelde şikayet geliyor. Tamam onlarında sorunları var onlarında sıkıntıları var. Ama ben bile bindiğim an rahat bir şekilde bir duraktan bir durağa gitmek isterim. Bu benim en doğal hakkım. Bizim görevimizde halkımızı bu sistem yoluyla gitmek istediği yere en rahat ve huzurlu bir şekilde ulaştırmaktır. Ama basından da takip ediyoruz. Kaloriferlerle ilgili veya soğutma sistemleriyle ilgili sıkıntı var. Duraklara gidip-gelmelerle ilgili sıkıntılar var. Bunları nasıl çözerizi düşünmemiz lazım”dedi.

ÇAPOĞLU: “NEDEN ETUS’A VERİLİYOR”

AK Parti Grubu’ndan Mehmet Çapoğlu mecliste söz alarak yaptığı konuşmada, “Yine geçen ay ETUS’la ilgili görüşmemiz olmuştu. Bu kez de hatlarla alakalı yine bir görüşmemiz var. Müdür beye de teşekkür ederiz partimize gelerek bizi de bilgilendirdi. Fakat yeterli olduğunu düşünmediğimiz bazı noktalar var. Birde en önemli husus o yeni açılacak olan hatların direk ETUS’a verilmesi konusu. İhale neden yapılmıyor?, Belediye’ye bir gelir getiremez mi bu? Diğer konuda yapılan hatlar insanların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik mi? yoksa ticarete yönelik mi? O konuda bazı tespitlerimiz var bizim.

 Hattın 10 tanesi yaklaşık Ziraat Bankası ve DSİ kavşağından. 10-15 tanesi direk Ziraat Bankası etrafından geçiyor. Yani buralarda epey bir yoğunluk oluşuyor. DSİ’nin bulunduğu kavşaktan oradaki ışıklardan eski SSK’nın bulunduğu yere kadar araç trafiğinin uzadığını, araçların orada durduğunu görüyoruz.

Çünkü Carrefour’dan Erasta’nın bitimine kadar yaklaşık dokuz tane giriş çıkış var. Buralara birde dolmuşlar ve toplu taşıma araçlarının girmesi durumunda akacak olan trafik gelen araçların, sola döneceklere yer vermesi, ışıkların yeterli olmaması yüzünden baya bir sıkıntı yaşanıyor orada. Bu konuda bir çözüm üreten bir hat optimizasyonu göremedik burada” dedi.

ÇAPOĞLU’NA YANIT

Daha sonra Başkan Gürkan, Çapoğlu’nun sorularını cevaplandırarak şunları söyledi:“Siz mimarsınız. Mimarlık eğitimi almış bir insansınız. Bende eğitimciyim. Dolayısıyla uzmanlıklara benimde, sizinde saygılı olduğunuzu zaten yakinen biliyorum. Bu hat optimizasyonu raporunu hazırlayan profesyonel kişiler bu konunu uzmanları. Yani bu konunun uzmanları şehrin ihtiyaçlarını ve şehrin yapısına göre bunu hazırlıyor.

Biz uzmanlığa hangi konuda olursa olsun saygı duymak zorundayız diye düşünüyorum, kendi adıma düşünüyorum bunu başkasının adına düşünmek gibi bir yetkim yok. Bu raporu hazırlayan firma sadece Edirne’nin değil bir çok şehrin ulaşım master planını ve ulaşım planlarını hazırlayan bir kuruluş. Bünyesinde bununla ilgili çok uzun yıllardır çalışan bunun eğitimi almış insanlar var. Uygulamada hepimizin kendimize ait görüşleri var, değerlendirmeleri var, yargılamaları var olumlu yada olumsuz. Ama ben uzmanlığa olan saygımdan dolayı kendi adıma bu değerlendirmeyi yapma hakkını kendimde görmüyorum.

Toplu ulaşımımız mükemmel mi? Elbette hayır. Toplu ulaşımdaki enstrümanlarımız yeterli mi? Elbette hayır. Şoförlerimiz yolculara kötü davranıyor mu? Hepsini söylemesek bile kötü davrananlar var. Bu konularda eksikliklerimiz var mı? Var. Telafi etmemiz, gidermemiz gereken eksiklerimiz var mı? Var. Hatalarımız var mı? Var. Bütün bunlara evet.

Ama bütün bunlarla beraber şunu da kabul etmemiz gerekiyor, şunu görmemiz gerekiyor. Doğruları söylemekten de kaçınmamamız gerekiyor.

“ETUS BABAMIZIN OĞLU DEĞİL”

ETUS bir kooperatif değil, sistem. Bu sistem günde 77 bin biniş taşıyor. Bu 77 bin binişi Edirne’de taşıyabileceğimiz başka bir sistemimiz var mı? Yok. Az önce dediniz ki, Niye ETUS’a veriyoruz. Biz ETUS’a filan vermiyoruz. Kimseye bir şey verdiğimizde yok. Edirne’deki mevcut toplu ulaşım sistemi bu. ETUS babamızın oğlu değil. Şimdi ETUS’a vermedik. Şu sorunun gelmesi lazım. Bu 77 bin binişi kim yapacak? Yada kime yaptıracağız? Edirne Toplu Ulaşım Sistemi’nin dışında kalan araç sayısı 8. Bakın onlarda şuanda hizmetlerine devam ediyorlar. Hangi hatlarda devam ediyorlar. Üç tanesi çalışmıyor Kirişhane tarafındakiler. Diğerleri’de, Yeniimaret-Çarşı, Çarşı-Yeniimaret. Bunun dışında bir hatta çalışmıyorlar.

5C diye bir hat var. 5C’de bu arkadaşlar çalıştı mı? Çalışmadılar. Nerede çalıştı bu arkadaşlar? Ben size söyleyeyim. Görüyoruz biz. Sabah 07.30-09.30, akşam 16.30-18.30. Niçin? Çünkü yolcuların en yoğun saatleri. Diğer saatler? Yok. Üniversite kapandığında, yok. Niçin? Çünkü o zaman işletme maliyeti artıyor, yolcu sayısı azaldığı için. Burada bizim ETUS ile organik bir ilişkimiz yok Belediye olarak. ETUS’la bir kar ilişkimizde yok, bir ticari ilişkimizde yok. Biz Edirne’nin ulaşım planını yapmak, yaptırmak, bunun işlemesini sağlamak ve denetlemekle görevli kurumuz. 

Hatları ihale edemeyiz. Edirne Toplu Ulaşım Sistemi yapılırken yapılmış olan bir sözleşme var. Bu Belediye Meclisi’nde zannediyorum oy birliğiyle o zamanlar alınmış bir karar var. Devlette devamlılık esas”dedi.

OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

Bu konuşmanın ardından Belediye Başkanı Recep Gürkan Hatlarla ilgili maddeyi oylamaya sundu.Madde Ak Parti  ve MHP’li üyelerin ret boyuna karşı oy çokluğu ile kabul edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ETUS Hatlarına meclis onayı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!