featured

ETUS Tepkisi….

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Trakya Üniversitesi öğrencileri, toplu ulaşım ücretlerinin zamlanması, ETUS hatlarında yapılan güzergâh değişikliği ve Balkan Yerleşkesi içinde öğrencileri taşıyan iki adet ring aracının yetersiz olduğunu gerekçe göstererek imza kampanyası başlattı.

Trakya Üniversitesi öğrencileri ETUS’un zamlanması, güzergah değişiklikleri ve Balkan Yerleşkesi içindeki ücretsiz Ring araçların yetmemesi konusunda Bolca Ana Yemekhanesi önünde topladıkları bin 500 imza ve devam eden kampanya hakkında basın açıklamasında bulundular.

Eski sisteme göre Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi’ne giren ETUS araçları öğrencileri yerleşkeden çıkana ücretsiz şekilde yerleşke içerisinde taşıma ile yükümlüydü. Ancak belediye meclisi kararı ile 15 bin kişilik yerleşkeye 2 adet ücretsiz minibüs aracı tahsis edildi. Diğer yerleşkeye giren araçlar ise öğrencilere yerleşke içinde ücretli oldu. Bunun yanı sıra kentin genelinde ETUS araçlarının güzergah değiştirmesi ve gecikmeleri sebebi ile 6A’dan şikayetçi olan diğer vatandaşlar gibi 7A’dan da öğrenciler geç gelmesi nedeniyle artık imza kampanyası başlatmaya karar verdiklerini belirtti.

“1 YIL İÇİNDE ETUS’A YÜZDE 31,4 ZAM YAPILDI”

Bin 500 imza topladıklarını ve binlerce öğrencinin mağduriyet yaşadığını belirten Trakya Üniversitesi öğrencisi İsmet Berker “ kampanyanın büyüyeceğiniBilindiği üzere Edirne Belediye Meclisi Ağustos ayında ulaşma gelen zammı onayladı. Bununla birlikte 1 yıl içerisinde 10 ay aralıklarla ETUS’a toplamda %31,4 oranda zam yapılmıştır. Üniversitenin Balkan, Sarayiçi, Ahmet Karadeniz Yerleşkeleri ve Güzel Sanatlar Fakültesi gibi birçok alanı; aynı zamanda 2.500 öğrenci kapasiteli Sultan Çelebi Mehmet Yurdu ve Sultan 2. Murat Yurdu şehrin dışında kalmaktadır. Şehir içinde sayılabilecek Kosova Yerleşkesi, Ayşekadın Yerleşkesi ve Mimarlık Fakültesi’nin öğrencileri daha ucuz barınabilmek adına Edirne’nin çeşitli yerlerinde oturmaktadır. Bu durum biz eğitim görmek isteyen öğrencilerin ulaşımı kullanmasını zorunlu hale getirmektedir. Aynı zamanda ulaşımı okumak isteyenlerin ya da çalışmak zorunda olanların hakkı yapar”Dedi

“ÖĞRENCİ DOSTU OLDUĞUNU İDDİA EDEN BELEDİYE MECLİSİ”

Belediyenin özel şirket akıbetini değil, 70 bin öğrenciyi düşünmesi gerektiğini vurgulayan İsmet Berker “Biz öğrenciler eğitim görmek için geldiğimiz Edirne’de barınmaya, yaşamaya, ders malzemelerine, harçlara ya da sosyal hayata büyük masraflar yapmak zorunda kalıyoruz. Zaten eğitim almak için çok fazla masrafa girerken memleketteki ekonomik kriz de bizi zorlamaktadır. Tüm bu tablonun üstüne “öğrenci dostu” olduğunu iddia eden belediyenin meclisi, ulaşıma zam yapmayı kabul ediyor.

Belediye halkın yararına ulaşım hakkını korumaktansa ETUS’un yararına olan zamları onaylamaktadır. Bir de zam yetmez gibi bazı yerlerde “mazot benzin fiyatlarından haberiniz var mı?” ya da “otobüs fiyatlarını şoförler odası belirlesin” gibi sözler duyuyoruz. Bizce belediye özel şirketlerin akıbetini değil de günde ortalama ulaşım kullanan 70.000 kişinin ulaşım hakkını düşünmelidir. Belediyenin görevi onu seçenlerin haklarını korumak ve onlara hizmet etmektir. Belediye başkanı canlı yayında yaptığı hesapla öğrencilerin ayda ulaşıma “160-170 TL” harcadığını söylemektedir. “Kimsenin bütçesini sarsmaz” dense de sadece ulaşım için burs veya kredimizin %35’ini ayırmamız anlamına geliyor”dedi

“15 BİN ÖĞRENCİYE 2 ADET RİNG VE BU RİNGLERİN KAPILARI AÇIK HALDE SEYAHAT EDİLİYOR”

15 bin kişilik öğrenci kapasiteli Balkan Yerleşkesi’nde ki öğrencilerini Ring araçlarının kaldırmadığını söyleyen Berker “Biz öğrenciler ETUS’ların pahalı olmasının yanında aşağıdaki gibi sorunlardan dolayı bir imza kampanyası başlattık: Otobüsler “balık istifi” gibi dolu oluyor ve bu durum bizlerin güvencesiz ve rahatsız bir ulaşımı kullanmak zorunda olmamız demek. Doluluktan kaynaklı bazı zamanlarda otobüsler durakları es geçiyor ve bu sebeple okulumuza geç kalıyoruz. Güzergahların değişmesi yardımcı olacağına ulaşımı bir kaosa sürükledi. Yeni inşa edilen yurt öğrencileri olarak da; 7A’nın saat başı geçmesi bizi mağdur etmekte. Belediye hizmet verdiği Edirne’de 2500 kişi kapasitelik yurdun açılmasını ön göremedi mi? Ya da gÜzergah ve saatler​düzenlenirken bu öğrencilerin mağdur olacağı göz önüne alınmadı mı? Balkan Yerleşlesi içine giren otobüsler ücretsiz ring açıldı diye, artık para almaya başladılar. 15.000 öğrencilik Balkan Yerleşkesi’nin yükünü ücretsiz K1 ringi kaldıramamakta. Okul içinde “Balık İstifi” ringleri kullanıyoruz ve bu sebepten otobüslerin kapısı açık şekilde insanların kapıdan sarkarak seyahat ettiğini görüyoruz”dedi

“1500 İMZAYI GEÇTİK”

Bütün kampüslerde imza toplamaya başladıklarını ve kısa sürede bin 500 imza topladıklarını anlatan İsmet Berker “Biz öğrenciler ulaşım hakkımıza sahip çıkıyoruz. Kolektifler olarak bu sorunların çözülmesini ve aylık tarife uygulamasının başlatılmasını istiyoruz. Aynı zamanda sorunlar üzerine daha ayrıntılı konuşabilmek adına Edirne Belediyesi’nin bu sorun üzerine çalışan bizleri tanımasını ve görüşmesini istiyoruz. Öğrenci Kolektifleri olarak bu talepler çerçevesinde bir imza kampanyası başlattık. Kısa sürede 1500 imzayı geçtik. Kampanyanın ilgi ile karşılanması bizi şaşırtmadı. Çünkü; hiçbir öğrenci ulaşımı pahalı bir şekilde kullanmak istemez. Kolektifler olarak neredeyse bütün kampüslerde ve fakültelerde imza toplamaya başladık. Kampanya ile topladığımız imzaları ve sorunlara dair çevremizden elde ettiğimiz verileri belediyeye teslim edeceğiz ve bu sorunların çözümüne dair olan mücadelemizi başlatacağız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ETUS Tepkisi….

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!