featured

Gürkan, Habertürk Ekranlarında Kentsel Dönüşüme Hazır Olduklarını Açıkladı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Habertürk ekranlarında yayınlanan Noyan Doğan’ın sunduğu Bakış Programı’nın konuğu oldu. Başkan Gürkan, Noyan Doğan’ın sorularını yanıtlayarak, projelerini, yatırımlarını, turizm hedeflerini ve Edirne’yi anlatırken Kentsel Dönüşüme hazır olduklarını söyledi..

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Habertürk ekranlarında yayınlanan Bakış Programı’nın konuğu oldu. Noyan Doğan’ın sorularını yanıtlayan Gürkan, iklim değişikliklerinin kent üzerindeki etkisini anlattı. Depremle ilgili yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler veren Gürkan, “Enez, Keşan ve İpsala ilçelerimiz birinci ve ikinci derece deprem kuşağı bölgesinde. Edirne’ye doğru geldikçe bu 4. Derece deprem bölgesine kadar azalıyor. Kaç şiddetinde deprem olacağını bilemediğinizden dolayı biz de her türlü tedbiri almak zorundayız. Yaşanan depremler bize aynı zamanda neleri yapmamızı ve neleri yapmamamız gerektiğini de göstermeli, yol gösterici olmalı. Edirne’de 22 toplanma bölgemiz var. Bunları tekrardan kontrol ettik. Şimdi vatandaşlarımıza noktaları ile bu bilgileri cep telefonlarına indiriyoruz, önceden bilgi sahibi olmalarını sağlıyoruz. 1970’li yılların sonu ile 1980’li yılların başlarında Türkiye’de çok ciddi bir kooperatifçilik hamlesi başlamıştı. Türkiye’de bugün asılında yapı stokunun büyük bölümü de bu yıllarda yapıldı. Ama o dönemde depreme uygun olmayan imar mevzuatları vardı. Bugün beton testlerini yaptığımızda binaların yorulmuş olduğunu gördük” diye konuştu.

8 BİN 300 KONUTUN BULUNDUĞU ALANDA KENTSEL DÖNÜŞÜM

Bu nedenle Edirne’de kentsel dönüşümün yapılması için çalışmalara başladıklarını aktaran Gürkan, “Kentsel Dönüşümle ilgili hazırlıklarımızı tamamladık, bütün altyapı, fizibilite, testler yapıldı. Yaklaşık 8 bin 300 konutun bulunduğu 1400 dönümlük bir alanda kentsel dönüşümümüzü hazırladık. Yakında mahalle toplantılarını, halk toplantılarını yapacağız. Bir taraftan da resmi tarafını yürüterek, belli bir plan dahilinde kentsel dönüşüme başlayacağız” dedi.

Kentsel dönüşümün özellikle hazırlık sürecinin çok fazla zaman aldığını ifade eden Gürkan, “Altyapısı, planlaması, teknik ve hukuki çalışmalarının ardından halkın katıldığı toplantılar düzenleyeceğiz. Bu toplantılarda her şeyin açık açık konuşulması, halkın önüne net bilgilerle çıkılması önemli, çünkü çok fazla sorular var. Son vatandaşa kadar son soruya kadar vatandaşın kafasında hiçbir soru kalmayana kadar bu sürece başlamak önemli bu da çok kolay bir süreç değil” ifadelerine yer verdi.  16 Ocak tarihinde Paris’te UNESCO binasında bir ödül törenine katıldıklarını ifade eden Gürkan, “Türkiye’den başka belediyeler, sivil toplum örgütleri, resmi kurumlar vardı. Orada yapılan ödül töreninde İdeal Kentler Birliği’nin düzenlediği yarışmaya sunulan projeler uluslararası jüri tarafından değerlendirildi. Ödül alanlar da davet edildi. 2 proje ile katılmıştık. O toplantıdan 2 ödül birden aldık. 2 proje ile katılıp 2 projesi de ödül alan tek belediye, kurum, ve sivil toplum örgütü biziz. Bizden başka 2 ödül alan olmadı.  UNESCO dünya Mirası Listesi’nde yer alan muhteşem bir ibadethane ve muhteşem bir anıt eser olan Mimar Koca Sinan’ın eseri olan Selimiye Camii’nin etrafına bir rekreasyon projesi yaptık. Ödül alan projelerimizden ilki buydu. Selimiye Camii’nin etrafını 360 derece yaya bölgesi haline getiriyoruz. Selimiye’nin muhteşemliği daha da ön plana çıkacak. Diğer bir proje ise Tarihi Elektrik Fabrikası’nın Restorasyon Projesi. Bu bina 30 yıldır metruk bir binaydı. Bu proje ile aldığımız 5. ödül. Burası şuanda çok fazla gürültülü eğlence içermeyen kültür salonu ve nikah salonu olarak kullanılıyor.  Aslına sadık kalınarak restore edildi. Muhteşem bir bina” şeklinde konuştu.

Edirne’nin yükselen turizm potansiyeli ile ilgili de bilgiler veren Başkan Gürkan, “Edirne’de kum, deniz turizmi yok ama Edirne’de UNESCO Dünya Mirasına giren eserleri nedeniyle tarihi ve kültür turizmi çok güçlü. 2014 yılında göreve başladığımda Edirne’nin turizm potansiyeli çoğu yerli olmak üzere 2 milyondu. Ama bu 2 milyonun büyük çoğunluğu da çevre belediyelerden günübirlik gelen vatandaşlarımızdı. Elbette biz bundan mutlu oluyoruz ama o turist profili kente çok fazla katkı sağlamıyordu” ifadelerine yer verdi. 2014 yılında turizm mastar planı yaptıklarını ve çalışmalarını da bu plana göre gerçekleştirdiklerini ifade eden Gürkan, “2018 yılının sonunda şehre gelen turist sayımız 5,5 milyona çıktı. Biz son 3 yıldır hem Turizm Bakanlığı’nın hem de turizmi takip eden STK’ların istatistiklerine baktığımızda Türkiye’de İstanbul ve Antalya’dan sonra en çok turist ağırlayan şehiriz. Bulgaristan ve Yunanistan gelen turistlerin büyük bir çoğunluğu kentte kalıyor. Ticarete de inanılmaz bir katkısı var. Türkiye’de ekonomik krizden etkilenmeyen iki şehir var; biri Van diğeri de Edirne. Küçük ve orta ölçekli esnafımızda ekonomik kriz yok gibi” diye konuştu.

Edirne’de turizm destinasyonlarını artıracak projelerin hayata geçirildiğini anlatan Gürkan, “Mesela, Mimar Sinan’ın Ustalık Eseri Selimiye’den hareketle 42 bir metrekarelik bir alana Sinan’ın Türkiye’deki ve dünyadaki 99 eserinden oluşan Mimar Sinan Eserleri Miniapark yapacağız.” dedi. Gürkan, programa  ‘Edirne’yi görmeden bu dünyadan göçerseniz bilin ki boşa yaşamışsınız” sözleriyle son verdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Gürkan, Habertürk Ekranlarında Kentsel Dönüşüme Hazır Olduklarını Açıkladı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!