featured

Kırklareli Ovası Kömürden Kurtuldu

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kırklareli ili Merkez ilçesi Tekkeşeyhler ve Dokuzhöyük mevkiinde yapılması planlanan entegre termik santral (atık düzenli depolama sahası, kömür stok sahası, kırma eleme tesisi ve beton santrali dahil) projesinin ÇED raporu mevzuattan iade edildi ve böylece projenin ÇED süreci iptal edilmiş oldu.

Konuyla ilgili olarak ortak açıklama yapan TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal ve Kırklareli İl Temsilcisi Mehmet Cüneyt Güvenç; bu gelişmenin bölgedeki ekolojik dengenin korunması açısından olumlu bir adım olduğunu ve kararın alınmasında emeği geçen tüm yetkililere ve bölge halkına teşekkür ettiklerini ifade ettiler.

TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal ve Kırklareli İl Temsilcisi Mehmet Cüneyt Güvenç, Kırklareli ili Merkez ilçesi Tekkeşeyhler ve Dokuzhöyük mevkiinde yapılması planlanan entegre termik santral projesinin ÇED raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından mevzuattan iade edilmesini sevinçle karşıladıklarını belirterek, bölgenin tarımsal önemine dikkat çektiler. Ortak açıklama yapan Edirne ve Kırklareli İl Temsilcileri, Kırklareli Büyük Ovası yakınlarında kurulması planlanan entegre termik santral projesinin hayata geçirilmesi durumunda bölgedeki tarım ve hayvancılığın geri döndürülemez bir biçimde olumsuz etkileneceğini ve bölgedeki hava, su ve toprak kalitesinde düşüş yaşanmasının kaçınılmaz olacağını belirtti. TEMA Vakfı temsilcileri “Proje kapsamında kullanılması planlanan 50 hektarlık alanın %83’ü verimli tarım arazilerinden oluşuyordu. Proje hayata geçseydi, planlanan tüm üniteleri ile birlikte Kırklareli Merkez ve Babaeski ilçeleri ile Edirne Havsa ilçesinin sınırları içerisinde yer alan büyük bir coğrafi alanı etkisi altına alacaktı. Kömürlü termik santralden kaynaklanan hava kirliliği bölgeyi yaşanılmaz kılacaktı. Bölge insanlarının çoğunun geçimi bölgedeki ekosistemin sağlıklı bir şekilde varlığını devam ettirmesi ile doğrudan alakalı. ÇED iptal kararının alınmasında emeği geçen tüm yetkililere ve bölge halkına çok teşekkür ediyoruz” dediler.

İklim krizinin etkilerini yakından hissetmekte olan ve gelecekte de iklim krizinden en çok etkilecek kuşaklardan birinde yer alan ülkemizin su ve tarım alanlarında zor bir döneme gireceğini; bununla birlikte pandemi koşullarında su ve tarımda ülke olarak kendine yetebilmenin önemini bir kez daha hatırladığımızı belirten TEMA Vakfı Temsilcileri; “Bugün tüm dünyanın gündeminde olan sağlıklı gıdaya ve temiz suya erişim gibi problemler, iklim krizinin yıkıcı etkileriyle her geçen gün daha da derinleşecektir. Hem Türkiye’nin hem tüm ülkelerin fosil yakıtlara yatırım yapmaktan vazgeçmelerinin zamanı gelmiştir. Yanlış arazi kullanımı, çevresel kirlilik, doğal varlıklar üzerindeki insan kaynaklı tahribat dünyayı bir kez daha üretim ve tüketim biçimleri hakkında düşünmeye zorlamaktadır. Yaşanılabilir, güvenli bir gelecek; temiz hava, sağlıklı gıda, yeterli su hakkımız için bu topraklarda termik santrale değil toprağa, tarıma ve doğanın bir bütün halinde korunmasına ihtiyacımız var. Umuyoruz bir sonraki adım, bölgedeki kömürlü termik santral yatırımlarından tamamen vazgeçilmesi ve alternatif enerji kaynakları üzerine yapılacak çalışmalara destek sağlanması olur” dediler.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kırklareli Ovası Kömürden Kurtuldu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!