featured

Kuraklık hızla artıyor

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edirne, son 91 yılın en yağışsız dönemini yaşıyor. Gölet ve barajların kurumaya yüz tuttuğu kentte buğday ve ayçiçeğinde verim kaybı yaşayan üretici, toprağın kuraklıktan sertleşmesi nedeniyle de ürün ekmek için tarlaya da giremiyor. 1929 yılından bu yana metrekareye yılda ortalama 601 milimetre yağışın düştüğü Edirne’de bu yılın ortalaması 317’de kaldı. Temmuz ayından bu yana sadece ağustosta metrekareye 1,6 milimetre yağış düştü. Türkiye’nin buğday, ayçiçeği, çeltik gibi ürünlerin en önemli merkezlerinden olan Trakya, son 91 yılın en kurak dönemini yaşı­yor. Ayçiçeği ve buğday gibi ürünlerde kuraklık nedeniyle verim kaybı ya­şayan Edirneli üretici, son günlerde ekimi hazır­lamak istediği tarlalara toprağın oldukça sertleş­mesi nedeniyle giremiyor. Kuraklık nedeniyle top­rakta derin çatlıkların oluştuğu Edirne’de üreti­ciler, yağmur yamaması halinde tarlasını ekime hazırlamama endişesi taşıyor.

Türkiye’nin buğday,ayçiçeği, çeltik gibi ürünlerin en önemli merkezlerinden olan Trakya, son 91 yılın en kurak dönemini yaşı­yor. Ayçiçeği ve buğday gibi ürünlerde kuraklık nedeniyle verim kaybı ya­şayan Edirneli üretici,son günlerde ekimi hazır­lamak istediği tarlalara toprağın oldukça sertleş­mesi nedeniyle giremiyor. Kuraklık nedeniyle top­rakta derin çatlakların oluştuğu Edirne’de üreti­ciler, yağmur yağmaması halinde tarlasını ekime hazırlamama endişesini taşıyor.

Meteoroloji verilerine göre, 1929 yılından buyana yıllık yağış ortala­masının en düşük sevi­yesi bu yıl yaşandı. Edir­ne’ye 2017’de metre kareye 866 mili­metre, 2018’de 801 mili­metre, 2019’da 431 mili­metre, 1 Ocak 2020’den bugüne kadar ise 317 mi­limetre yağış düştü. Yet­kililer, Edirne’de1929’dan bu yana yıllık yağış ortalamasının met­rekareye 601 milimetre olduğunu belirterek, bu yılın temmuz ayında hiç yağış olmazken, ağus­tosta 1,6 milimetre, Eylül ve Ekim aylarında ise hiç yağış düşmediğini söy­ledi.

Trakya’da yaşa­nan kuraklıktan en çok etkilenen Edirne’de DSİ verileri üreticiyi tedirgin ediyor. DSİ verilerine göre bölgede bulunan 6 baraj ve 31 gölette 2019 yılına yüzde 40 doluluk ora­nıyla girildiği, bu yıl ise aynı baraj ve göletlerde su seviyesinin yüzde 20’ye düştüğü bilgisi pay­laşıldı. Tarım arazilerini sulayan göletlerin bazıları sulama yapılmasına ya­saklanırken kaçak sula­malar ile göletlerin su seviyelerinin oldukça düştüğü ifade edildi. Su seviyesi kritik derecede düşen göletlerde balık ölümleri de yaşandığı iddia ediliyor.

 

 

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kuraklık hızla artıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!