featured

T.Ü.Camisinin temeli atıldı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Trakya Üniversitesi’nin Balkan Yerleşkesine yapılacak olan caminin temeli, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Osman Traşçı ve protokolün katılımıyla dualarla atıldı.

 “EDİRNE CAMİLER ŞEHRİ ”

Temel atma töreninde konuşan Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne’nin camiler şehri olduğunu ve Edirne denildiği zaman hem Edirnelinin hem Edirne dışında yaşayan insanların aklına Selimiye’nin geldiğini belirterek, “Aynı şekilde Bursa dediğiniz zaman akıllara Ulu Cami gelir. Ulu Cami’siz Bursa’yı da kimse düşünemez. Sultan Ahmet dediğiniz zaman aklınıza İstanbul gelir, İstanbul dediğinizde de Sultan Ahmet ve Süleymaniye olmadan insanların zihninde olmadan canlanmaz” dedi.

Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi’ne yapılacak olan cami temel atma töreni gerçekleşti. Bir çok şehrin üniversite yerleşkesinde olan bulunan ve uzun süredir beklenen Trakya Üniversitesi Camisi’nin temel atma törenine Edirne Valisi Ekrem Canalp, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Mümin Şahin, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Osman Traşçı, Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm, Trakya Üniversitesi dekanları, kamu müdürleri ve çok sayıda İlahiyat Fakültesi öğrencisi katıldı. Konuşmalar öncesinde ise Üç Şerefeli Cami Hocası Sefa Taşkesenoğlu Kuran tilaveti gerçekleştirdi.

“BURADA BÜYÜK FIRSAT VAR”

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, “ İkinci Beyazıt Han’ın Edirne’de çok güzel bir külliyesi var. Bu külliyenin ortasında cami vardır, inanç, ruh, şifahane, medrese, herkesi doyuracak imalathane, hamam, mehteran takımı yani bu külliyenin ortasına inancı koymuştur bizim ecdadımız. Balkan şehirlerine bakın ortada cami vardır. Onun yanında çarşılar ve mahalleler gelir. Burada hemen karşımızda Tıp Fakültesi Hastanesi hemen yanında günümüzün medreseleri üniversitemiz, kütüphanemiz, öğrencilerimiz ve günde 50 bin kişinin girip çıktığı bu yere camimiz eksikti.

Üniversitemizin kalbi hükmündeki bu yere inşallah bu camimizi de koyarak bu eksikliğimizi de tamamlıyoruz. Özellikle hastanede yatan hastalarımız için bir yazar diyor ya ; çok yalnızım çok kimsesizim diye düşünüldüğünde bir ezan sesi duyar uyanırım diyor. İşte o ezan seslerini duyacağı o maneviyi güçlü olarak hissedeceği bu mekanları burada oluşturmaktan, buna vesile olmaktan ve emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Burada büyük bir fırsat var diyorum. Bizimle ancak hayırlı sanat, hayırlı evlat gelecek. Bıraktığımız sadakayı cariye dediğimiz eğitim kurumlarına ve Allah’ın evlerine verdiğimiz destekler gelecek. İnşallah burada ki fırsatı görüp bu camiyi tamamlamak nasip olur. Katkı sunan ve sunacaklara şimdiden teşekkür ediyorum”dedi

“BU CAMİLERİN İNŞA EDİLMESİ ÖNEMLİ AŞAMADIR”

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Osman Traşçı’da konuşmasında, “Hepinizi Allah’ın selamıyla selamlıyorum. Böylesi güzel bir şehrimizde kadim başkentlerimizden birisi olan Edirne’de şehirlerin sultanı olan bir kentte bizleri sizlerle buluşturan rabbime tekrar hamd- ü senalar ediyorum. Aslında bir hayli not tutmuştum notlarımı da almıştım ama mevsim normallerinin üzerinde sıcaklık olunca duygularımı birkaç cümle ile toparlamak istiyorum. Bu programı esasen sayın Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş hocamız teşrif edeceklerdi.

 Ama içinde bulunduğumuz camiler ve din görevlileri haftasının yoğunluğundan sebebi ile katılamadı. Bu cami şerifin temel atılması ve sonrasında inşaatının en kısa sürede tamamlanıp hizmete açılması noktasında hayırlı olması dileklerini iletti onları da sizlerle özellikle paylaşmak istiyorum.

Herhangi bir Müslüman beldeye gittiğiniz zaman onların Müslüman olup olmadığını Müslümanlığı simgeleyen yapılardan binalardan bir tanesi cami ve minaresidir. Eğitim ibadethanelerin içerisindeydi şimdi mabetler eğitim yuvalarının içerisinde anlayışla üniversitelerimizin Kampüslerinde böylesine cami ve mescitler inşa edilmesi ve buralarda gençlerimiz başta olmak üzere burada çalışan kardeşlerimizin ibadetlerini daha farklı şekilde sunması bakımından bu camilerin inşa edilmesi önemli bir aşamadır diye düşünüyorum”dedi

“CAMİLER KENTİN DOKUSUNUN PARÇASIDIR”

Vali Ekrem Canalp “Edirne’miz camiler şehridir. Edirne dediğiniz zaman hem Edirnelinin hem Edirne dışında yaşayan insanların aklına Selimiye geliyor. Aynı şekilde Bursa dediğiniz zaman akıllara Ulu Cami gelir. Ulu Cami’siz Bursa’yı da kimse düşünemez. Sultan Ahmet dediğiniz zaman aklınıza İstanbul gelir, İstanbul dediğinizde de Sultan Ahmet ve Süleymaniye olmadan insanların zihninde olmadan canlanmaz. Camiler bizim kentlerimizin yaşayan sembolleridirler. Her şeyleri ile o camiler o kentin dokusunun parçasıdırlar ve kentin yaşayan alanlarıdır ve merkezi noktalarda bulunurlar. Dönüp baktığınız zaman geleneksel olarak camiler bütün yolların kesiştiği bir noktadır. Bu camilerin fiziksel olarak yolları kesiştiği nokta olması gibi aynı zamanda sosyolojik olarakta insanların aslında yollarının kesiştiği nokta olması gerekir.

Kelime anlamı bugünkü toplum kavramına esas teşkil eden kelimenin kökeninde toplanma vardır. Cami kelimesi toplanmadan geliyor. Yani insanları toplayan insanları bir araya getiren bir yapıdan hem maddi anlamda hem manevi anlamda insanları bir araya getiren bir yapı. Hz. Peygamber Mekke’den Medine’ye göç ettiği zaman yapmış olduğu Medine’de ki ilk uygulama cami inşaa etmektir. Ve caminin yanında aynı zamanda eğitim müessesi inşa etmektir. Hz. Peygamber’in yapmış olduğu bu uygulama daha sonra ecdadımıza esas itibari ile eşlik etmiştir. Sayın Rektörümüz Edirne’de ki bir güzel örneğini Beyazıt Külliyesi olarak vermektedir. Pek çok yerde de ecdadımız aynı şeyi yapmıştır.

Yapılmış olan merkezdeki cami, caminin yanında bir mederese, bir imaret ve bir hamam. Bu şekilde külliye olarak yapılan yapılar geleneksel olarak kurulmuş yapılardır. Bireysel fonksiyonaların yanı sıra camiler böyle bir toplumsal fonksiyon ifa edildi. Geleneksel bir fonksiyon olan eğitim fonksiyonunda burada üniversite içerisinde en güzel şekilde ifa edileceğini düşünüyorum. Bir tarafından fakültelerimiz bir tarafından kütüphanelerimiz aynı zamanda camimizinde bu geleneksel eğitim fonksiyonundan ifa eden kurumlar haline gelmesi toplumsal olarakta çok ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Yapılmış olan temeli atılacak bu eser Türkiye’de 81 vilayette camiler nasıl yapılıyorsa 80 vilayetin tamamında üniversitelerde camiler nasıl yapıldıysa o şekilde yapılacaktır. Belki kısmen devlet belki Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sağlayacağı kısmi desteklerle ama temel olarakta Edirneli’nin sağlayacağı desteklerle yapılmış olacaktır. Şimdiden kısa sürede bitmesi temennisi ile temelini atacağımız caminin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum”dedi.

TEMELE İLK ÇİMENTO DÖKÜLDÜ

Konuşmalar sonrasında kurban kesimi gerçekleşirken ardından Edirne Valisi Ekrem Canalp, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Osman Traşçı ve Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun butonuna basması ile caminin temeline ilk çimento döküldü.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
T.Ü.Camisinin temeli atıldı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!