featured

Veteriner İşleri, çalışmaları anlattı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Keşan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nden 21 Ağustos 2019 Çarşamba günü yapılan açıklamada, karasinek ve sivrisinek üreme alanları ile Keşan Belediyesi’nin yürüttüğü bu kapsamda yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler verildi.

Açıklamada ayrıca sokak hayvanları konusunda hem vatandaşların yapabileceği çalışmalar hem de belediyenin yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgiler verildi.Ahır, ağıl ve kümeslerde biriken gübre ve hayvan atıkları, kapağı açık bırakılan çöp konteynerleri ve bidonları ile hayvan kesim yerlerinde kesim sonrası oluşan ve açığa bırakılan atıkların karasineklerin üreme alanı olduğu ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi: “Keşan Belediyesi olarak karasinekler için sabah erken saatlerde araç üstü soğuk sisleme yapıyoruz. Belediyemiz sınırları içerisinde ahır, ağıl, kümesle, çöp konteynerleri, çöp bidonları, açıkta bırakılan çöpler, organik atıklar, hayvan kesim yerlerinde kesim sonrası oluşabilecek karasinek üreme alanları vb. her türlü alanı düzenli aralıklarla kontrol ediyor, Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylı ürünler ve yöntemlerle larva ve ergin karasinek mücadele çalışmaları yürütüyoruz.”

Çöp konteyleri ve çöp toplama araçlarının periyodik ve düzenli olarak ilaçlandığının aktarıldığı açıklama şöyle sürdü: Çöp konteynerlerinin çevresine hiçbir şekilde çöp atılmamalıdır. Belediye olarak vatandaşlarımızdan beklentilerimiz var. İnek, keçi ve koyun gibi hayvan yetiştirilen veya bakımı yapılan alanların zemini düzenli temizlenmeli, yıkanmalı, dışkı ve idrar birikmemesine özen gösterilmelidir. Hayvan barınaklarından açığa çıkan gübreler belirli bir alanda biriktirilmeli, üzeri naylon veya plastik örtü ile kapatılmalıdır. Tavuk kümesleri düzenli temizlenmeli, dışkıların toplandığı alanda kuruması sağlanmalı ve üzeri naylon veya plastik örtü ile kapatılmalıdır. Çöp konteynerlerinin kapakları kapalı tutulmalı, çöpler poşetlenmiş ve ağzı bağlı olarak çöpe atılmalıdır. Dut, incir, yemiş gibi meyve ağaçlarının altları düzenli olarak süpürülmeli, dökülen meyveler periyodik olarak temizlenmelidir. Kurbanlık ve adalık gibi hayvanların kesim yerlerinde açığa çıkan sakatatlar açığa bırakılmamalı, derine gömülmeli ve üzeri toprak ile örtülmelidir. Çevreye çöp atılmamasına özen gösterilmelidir. Çöpleri çevreye atanları uyarınız. Karpuz, kavun vb. meyve atıklarını gelişigüzel çevreye atılmamalı, kapalı şekilde çöp konteynerine atınız. Evcil hayvanlarınızın dışkılarını toplayarak kapalı şekilde çöp konteynerlerine atınız.”

Müdürlükten yapılan açıklamada sivrisinek ile mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında da şunlar paylaşıldı: “Kanalizasyon arızaları ve su patlaklarının ALO 153’ü arayarak haber verilmesi, larva alanlarının oluşmaması yönünden önem arz etmektedir. Çevrede atık otomobil lastiği, boş varil ve boş saksı, kova, bidon, yağmur olukları, su borusu vb. malzemelerde, teras, bodrum ve balkonlarda üreme kaynağı oluşturulabilecek su birikintisi oluşmasını engelleyiniz. Bahçesinde beslediğiniz ya da sahipsiz kedi, köpekler için bıraktığınız su kaplarını sık sık değiştiriniz. Bozuk olan fosseptik çukur kapaklarını onarılmasını sağlayınız, aralık olmamasına dikkat ediniz. Atık sularınızı arıtmadan derelere vermeyeniz. Fosseptiğiniz varsa düzenli olarak vidanjör ile çektiriniz. Fosseptiklerin taşmasını engelleyiniz, engellemeyenleri ALO 153’ü arayarak haber veriniz. Karasinek ile mücadelede çöplerinizi kapalı bir şekilde çıkartınız. Konteynerlerinizin kapaklarını kapalı ve temiz olmasına dikkat ediniz. Bahçenizde bulunan meyve ağaçlarının yere düşen meyvelerini toplayınız. Bahçe düzenlemesi sırasında ortaya çıkan atıklarınızı gelişigüzel atmayınız. Ahır, ağıl, kümeslerinizin gübrelerini düzenli toplayıp, tamamını branda vb. yardımıyla örtünüz.”

Vektörle mücadele kapsamında da 12 ay boyunca açık alanlarda 20 günlük periyotlarla üreme alanlarında motorlu, motorsuz sırt pompaları ile mücadele edildiğinin altı çizilen açıklama şöyle sürdü: “Dünya Sağlık Örgütü’nün onayladığı biyolojik larvasitler ile hedef dışı canlılara zarar vermeden larva mücadelesi yapıyoruz. Araç üstü sistemler aslında, noktasal mücadeleye göre pahalı bir metotdur. Paranızı çöpe atmıyoruz. Havada asılı kalan biyosidal ürün partikülleri elbet balkondaki çayınıza, kıyafetinize, yemeğinize ulaşır. Sizi zehirlemiyoruz. Sinekler sürekli kullanılan bu maddelere bağışıklık kazanır, bu maddelerin de başarısı giderek azalır. O yüzden sineği güçlendirmeden, uçurmadan, larvadayken etkisiz hale getiriyoruz. Larva mücadelesi insan ve çevre sağlığı için en az zararlı aynı zamanda en ekonomik mücadele yöntemidir. Sağlığınızı önemsiyoruz, larva mücadelemize destek verin. Unutmayın ki hiçbir mücadele halk desteği olmadan başarıya ulaşamaz.

Açıklamanın son bölümünde ise sokak hayvanları konusunda Keşan Belediyesi’nin yürüttüğü çalışmalar ve vatandaşların yapabilecekleri konusuna değinildi.

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre kontrolsüz üremeyi önlemek amacıyla toplu yaşanan yerlerde beslenen ve barındırılan kedi ve köpeklerin sahiplerince kısırlaştırılmasının esas olduğu belirtilen açıklamada şunlar yer verildi: “Sahipli hayvanlara mikroçip takılmalı ya da bulundukları belediyelere kayıt altına aldırmalıdırlar. Sahipli hayvanlar sokaklarda başıboş bırakılamaz. Sahipleri çevreye verdiği zararı karşılamalı ve dışkılarını toplaması gerekmektedir. Sahipli hayvanlara belediyeler tarafından veterinerlik hizmeti verilmemektedir. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 12. Maddesi’nde pitbull, terrier, Japanase ToSA, Dogo Arjentino, Fila Bresileorro ve melezleri gibi çevresine tehlike arz eden hayvanlar sahiplenemez, üretilemez ve satılamaz. 5199 Sayılı Kanunu’nun  28. Maddesi’nde belirtilen bu kanunun hükümlerine aykırı davrananlara uygulanacak idari para cezası yetkisi ilçe kaymakamlıklarındadır. Keşan Belediyesi olarak 5199 Sayılı Kanun’a göre sahipsiz sokak hayvanları bulunduğu ortamdan alıp, kısırlaştırma, aşı, işaretleme, mikroçip ve tedavilerini yaparak alındığı ortama geri bırakıyoruz. Müdürlüğümüz sadece sahipsiz sokak hayvanlarına müdahale edebilmektedir. Sahipli hayvanlara müdahale ile ilgili kanunen bir yetkisi yoktur. Sokakta yaşayan canlarımıza sahip çıkalım, çocuklarımıza hayvan sevgisi aşılayalım.”

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Veteriner İşleri, çalışmaları anlattı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!