featured

Yiğitler meydana çıkıyor…

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2 bin 380 pehlivan Er Meydanı’na güreşmek için çıkacak. Güreşlerde geçen yılın Başpehlivanı Orhan Okulu’nun yanı sıra İsmail Balaban, Ali Gürbüz ve Mehmet Yeşil Yeşil’de başpehlivanlık için favori isimler arasında gösteriliyor.

Başpehlivanlar, kural değişikliğini değerlendirdi 658. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde çayıra çıkacak başpehlivanlar puanlama sistemindeki değişikliğin pehlivanları yorabileceğini belirtti.

UNESCO, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesinde yer alan Türk güreşinin en büyük organizasyonu olarak kabul edilen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri bugün başlıyor.

KIRKPINAR AĞASI SEYFETTİN SELİM KARŞILANACAK

Kırkpınar Yağlı Güreşleri bugün Saat: 09:00’da Sarayiçi Er Meydanında başlayacak. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın, saat 10:00’da Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim’i temsili olarak şehre girişinde karşılamasıyla başlayacak etkinlikler kapsamında, Pehlivanlar Mezarlığı ziyaret edilip, cihan pehlivanı Adalı Halil ve Çömlek köylü Kara Emin’in kabirlerinde dua edilecek. Ayrıca saat 12.00’de Selimiye Camii’nde yine pehlivanları için mevlit okutulacak. Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin resmi açılışı ise saat 18:30 Sarayiçi Er Meydanında düzenlenecek. Açılış konuşmalarının gerçekleştirileceği programda ayrıca güreşe katılan tüm pehlivanlar tarafından resmi geçit töreni düzenlenecek.

14 KATEGORİDE GÜREŞECEKLER

6 Temmuz Cumartesi Günü; güreş müsabakaları Kırkpınar Er Meydanında Saat: 09.00’da başlayacak. Güreşler gün boyu devam edecek. Başpehlivanlık güreşlerinin ilk üç turu, aynı gün düzenlenecek.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde pehlivanlar, minik 1, minik 2, minik 3, teşvik, tozkoparan , ayak, deste küçük boy, deste orta boy, deste büyük boy, küçük orta küçük boy, küçük orta büyük boy, büyük orta, başaltı ve baş kategorilerinde mücadele verecek.

KIRKPINAR’IN BAŞPEHLİVANI VE AĞASI BELİRLENECEK

  1. Kırkpınar Güreşleri Ağası’nın belirlenmesi için düzenlenecek koç satışlı ihale 7 Temmuz Pazar günü saat 15.00’te Sarayiçi Er Meydanında Belediye Encümeni huzurunda yapılacak. Saat 17.30’da ise 658. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanının belirleneceği başpehlivanlık güreşinin startı verilecek.

FAVORİLER İSİMLER

Güreşlerde geçen yılın Başpehlivanı Orhan Okulu’nun yanı sıra Mehmet Yeşil Yeşil, İsmail Balaban ve Ali Gürbüz, başpehlivanlık için favori isimler olarak gösteriliyor. Kırkpınar’ın 2004, 2007, 2008 ve 2016 yılları başpehlivanı Recep Kara ise Er Meydanında bu yıl güreşmeyeceğini ancak güreşleri izleyeceğini söylemişti.

SON ŞAMPİYONLAR

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde son 10 yılın şampiyonları şöyle: 2009 Mehmet Yeşil Yeşil, 2010 Mehmet Yeşil Yeşil, 2011 Ali Gürbüz, 2012 Ali Gürbüz, 2013 İsmail Balaban, 2014 Fatih Atlı, 2015 Orhan Okulu, 2016 Recep Kara, 2017 İsmail Balaban, 2018 Orhan Okulu

MUSA AYDIN, “KIRKPINAR 658 YILLIK MEDENİYETİMİZ”

Öte yandan Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin “UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası” listesinde yer aldığını belirterek “Kırkpınar, 658 yıllık medeniyetimiz, kültürümüz. Aynı zamanda inancımızın bir parçası. Yağlı güreşin en büyük organizasyonu. Geçen yıl buraya 2 binin üzerinde pehlivan katıldı. Bu sene yeni bir katılım rekoru kırılacağına inanıyorum” dedi. Yağlı güreş seyircisine Kırkpınar’a gösterdikleri ilgi için teşekkür eden Aydın, seyir zevkini daha da artırmak için Kırkpınar’da bu yıl kural değişikliğine gidildiğini hatırlattı.

“KURAL DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİLDİ ”

Aydın , yeni uygulamaya göre pehlivanların 40 dakika serbest güreşeceğini, galip gelenin olmaması durumunda direkt altın puanlamaya geçileceğini belirterek, “Daha önce 30 dakika sonrasında ara veriliyordu. Bu arada her güreşçinin başına en az 5 kişi geliyordu. Arkadaşı, ustası, babası, kardeşi geliyordu. Dolayısıyla Kırkpınar meydanı bir panayır alanına dönüyordu. O kargaşayı, görüntü kirliliğini engellemek için bunu kaldırdık. Aslında geleneğinde bu var. Rakip müsaade ederse yağ, su isteyebilir. Orada bir sıkıntı yok, birkaç kez de alabiliyor. Ancak bu performans sporu. Dayanıklılığı gerektiren bir spor. Bir güreşçi rakibini yormuş sa, tam yeneceği vakit diğer güreşçi, ‘Ben su istiyorum derse.’ bu olmaz. Bu geleneğine de uygun değil.” ifadelerini kullandı.

“PUANLAMAYI KALDIRARAK YAĞLI  GÜREŞİ ÖZÜNE DÖNDÜRMEK İSTİYORUZ”

Yağlı güreşte yapılan oyun tekniklerinin puanlama sistemiyle giderek azaldığını belirten Aydın, “Kademeli olarak puanlamayı kaldırıp yağlı güreşi özüne döndürmek istiyoruz. Yağlı güreş, süre daralınca minder güreşine döndü. Pehlivanlar yarım saat bekliyor, oyun yapmıyor. Yarım saat sonra bir puan alıp işi bitiriyor. Şimdi zaman biraz daha uzayınca özellikle iddialı güreşçiler, o sıcağın altında çok beklemek istemeyecek ve rakiplerini yenmeye çalışacak. Yağlı güreşte iç kazık, paça kazık, dış kazık, sarma, künde, kılçık gibi oyunlarımız yok oldu. Seyir zevki düştü. Süre azalınca güreşçiler, ‘Bir puan alıp galip gelirim, bu teknikleri yapmama, bu kadar enerji harcamama ne gerek var.’ diyor. Dolayısıyla yağlı güreşi, özünden de koparmış oluyoruz. O unuttuğumuz teknikleri yeniden yağlı güreşe kazandırmak istiyoruz” dedi.

KIRKPINAR TARİHİ

Tarihi kaynaklara göre Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin başlangıcı, Rumeli’nin fethini gerçekleştirecek akıncıların öncü kuvvetlerini oluşturan 40 namlı askerin, mola zamanlarında hem eğlenmek hem de kuvvetten düşmemek için bir anlamda idman saydıkları güreşe tutuşmalarına dayanır. Şu anda Yunanistan’ın topraklarında kalan Simavina’da (Samona) mola sırasında Ali ve Selim adındaki iki kardeş, saatlerce güreşmesine rağmen yenişemez. Israrla birbirini kündeye getirmek üzere verdikleri mücadelede her ikisi de oldukları yerde canlarını verir. Akıncılar iki kardeşi bir söğüt ağacının altına defnederek, vazifeleri gereği yollarına devam eder. Yıllar sonra akıncılar arkadaşlarının mezarını ziyaret için gittikleri iki pehlivanın mezarlarının bulunduğu yerde bir pınar görürler ve burası bundan sonra “Kırkpınar” olarak anılır. Edirne’yi fetheden 1. Murat’ın güreşçiler tekkesi kurması sonrası, dönemin başkenti Edirne’de her yıl güreş yapılması gelenek haline geldi. Osmanlı-Rus Savaşı, Balkan Savaşı ve 1. Dünya Savaşı sırasında kesintiye uğrayan organizasyon, geçmişte Kırkpınar ağaları tarafından düzenlenirken, 1946 yılından bu yana Edirne Belediyesinin organizasyonunda gerçekleştiriliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yiğitler meydana çıkıyor…

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!