27 MAYIS 1960 İHTİLALİ CUMHURBAŞKANLIĞI MUHAFIZ ALAYI HATIRALARIM (2)

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
27 MAYIS 1960 İHTİLALİ CUMHURBAŞKANLIĞI MUHAFIZ
ALAYI HATIRALARIM (2)
İHTİLALİN LİDERİ CEMAL GÜRSEL PAŞA’NIN HOBİLERİ
Bu yazımdan önce katılımcılarıma sunduğum bir hatıramda; 27 Mayıs 1960 ihtilalini Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’nda (Riyaset-i Cumhur Muhafız Alayı) yaşadığım ve ihtilalin ilk aylarında oluşan olaylarından söz etmiştim. Bunda ise; ilgi ile izleyeceğinizi umduğum, ihtilalin lideri Merhum Orgeneral Cemal Gürsel Paşa’nın yaşamının Çankaya’daki ilk günlerinden bir kesit sunacağım.
İhtilal Lideri merhum Orgeneral Cemal Gürsel Paşa, ihtilalin hemen ilk ayları olan (Temmuz ayının sonu veya Ağustos ayının başları olabilir) günlerde kendisine teklif edilen ATA’mızın oturduğu Çankaya Köşkü’nde yerleşip oturmayı reddederek; ‘’Ben seçilmiş bir kimse değilim. Bu nedenle orada oturmaya hakkım yok’’ diyerek teklifi reddedince, Muhafız Alayı’na çok yakın bir konumda olan ve yabancı devlet adamlarının konuk edildikleri ‘’Hariciye Köşkü’’ kendisine teklif edilmişti. Hariciye Köşkü’nde oturmayı kabul eden Cemal Gürsel Paşa, burada ikamet etmeye başladı.
Merhum Cemal Gürsel Paşa’nın Hariciye Köşkü’nde oturmaya başlamasından sonra korunma amaçlı olarak hergün muntazam bir şekilde 200 kişilik bir muhafız askeri, Köşkün çevresinde konuşlandırılıyordu. Buradaki ikameti sırasında Cemal Gürsel Paşa’nın Klasik Batı Müziği düzeyindeki büyük sevgisini de bir vesile ile öğrenmiştim. Bir Cumartesi günü öğleden sonra izinlerin serbest kalması ile Saat 14.00-14.30 sıralarında izne çıkarken, otobüslerle bir grubun Hariciye Köşkü önünde durduğunu ve inenlerin Köşke girmekte olduklarını gördüm.
O gün Ankara’ya inmeyerek, hemen Köşk’ün bitişiğindeki Çankaya Belediyesi tarafından çok güzel düzenlenmiş, içinde beyaz ve renkli ördeklerin yüzdüğü parktaki banklardan birine oturarak, Köşk’e gelenlerin kimler olduğunu öğrenmek için merakla beklemeye başladım. Daha sonra ise Cemal Paşa’ya bir Klasik Batı Müziği Konseri verildiğini ve konserin Ankara Devlet Konservatuvarı Klasik Batı Müziği Flarmoni Orkestrası Topluluğu olduğunu öğrendim.
O gün parkta 30-35 dakika kadar bekledikten sonra Devlet Flarmoni Orkestrası hazırlıklarını tamamlamış ve beklenen konseri verecek duruma gelmişti. Kısa bir süre sonra da, orkestra Cemal Gürsel Paşa’nın sevdiği eserler olan Beethoven, Mozart ve Chopin’den oluşan eserleri Cemal Paşa’ya sunmaya başladı. O gün 10-15 kadar klasik batı müziğinden oluşan parça Cemal Gürsel Paşa’ya dinletilmişti. Bu arada tabi ben de Cemal Gürsel Paşa ile birlikte bu müzik parçalarını dinleme şansını bulmuştum. Doğrusunu söylemem gerekirse başta bende klasik müziğe karşı pek bir ilgi uyanmamıştı. Ancak 2. Ve 3. parçalardan sonra bu müziğe karşı olan bir ilgi bende artmaya başladı. Yaşama karşı olan bakış açım değişmiş ve olumlu olarak bakmaya başlamıştım. Konser 2-2.5 saat kadar sürdü.
İşte sevgili izleyicilerim; sizlere 27 Mayıs 1960 ihtilali sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’nda yaşadığım 2. Hikayemi anlatmış olmanın bugün mutluluğunu yaşıyorum. Beğeneceğinizi ümit ediyorum
Yeni bir hikayemin anlatımında buluşmak üzere hoşça kalın, kendinize çok iyi bakarak sağlıklı kalın.
Şanver ORUNÇ
Araştırmacı Gazeteci-Yazar
Sürekli Basın Kartı Sahibi
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
27 MAYIS 1960 İHTİLALİ CUMHURBAŞKANLIĞI MUHAFIZ ALAYI HATIRALARIM (2)

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!