featured

“Çiftçi varsa pancar var, pancar varsa fabrika var”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KIRKLARELİ’nin Babaeski İlçesi’nde Ziraat Odası Başkanlığı, Binbir Gıda Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile birlikte Alpullu Şeker Fabrikası 2020 – 2021 Kampanya dönemi 95. Kampanya sezonu öncesi pancar ekimi ve üretimi ile ilgili çiftçilere bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Belediye Sarayı Tansa Düğün salonunda gerçekleşen toplantıya, CHP Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan, Babaeski İl Genel Meclis Üyeleri Hüseyin Taşkın,  İlhan Okumuş, CHP Babaeski İlçe Başkanı Erol Mutlu, Ziya Organik Tarım İşletmeleri Anonim Şirketi Genel Müdür Vekili Kadir Bingöl, Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan, Ziraat Odası Meclis Başkanı Turgut Abalı ve pancar üreticileri katıldı

Bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını Babaeski Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan, yaptı. Arslan, yaptığı konuşmada; “Şeker gerçekten bölgemiz için çok önemli, pancar önemli, sizlere gönderdiğimiz mesajlarda belirttiğimiz gibi, çiftçi varsa pancar var, pancar varsa fabrika var. Buda bizim çalışmalarımızdan, bizim deneyimizden geçecektir. Dolayısıyla pancarı ekmeliyiz ki üretimi artıralım ve şekere dönüştürelim. En önemli konulardan bir tanesi pancarın bu mevsimde ekilmesinden kaynaklı, artı tabiî ki yağış faktörü önemli ama ben önceki dönemlerde de söyledim. Kendi bölgemizde, Babaeski, Pehlivanköy ve havzaları dahil olmak üzere ergene nehri malum, onun bir an önce temizlenip, tertemiz pırıl pırıl akması sağlanmalıdır. Yeter mi, yetmez, çeltik son günlerde iyi prim yaptığından dolayı pancar paralarının çoğu çeltiğe dönüştü. Kaldı ki tekrar bu çeltik tarlalarını pancar ekimine dönüştürsek en az 4-5 yıl bu toprak düzenlenmesi gerçekleşemez.  Dolayısıyla oralarda bizim pancar üretme şansımız bayağı bir zor. Ne yapmak lazım, o zaman bizim bölgesel de olsa normal sulama göletlerimizi bir an önce kapalı şebeke geliştirmemiz lazım. Oda yetmez belli vadilerde sulanabilir alanları tekrardan oluşturabilmemiz için en azından devlet tarım bakanlığı o bölgeye bize enerjiyi getirmesi lazım. Yunanistan kapımızın dibinde daha önce ki ziyaretlere gittiğimde sordum. Dedim ki ya burada bu kadar elektriği vatandaş çiftçimi getirdi. Hayır, devlet daha kırk yıl, elli yıl önce araziye elektriği getirmiş. İki komşu bir olmuş bir sondaj yapmış ve orada on yıl sıfır faizle kredilenmiştir. Bu imkanlar bizlere tanınırsa biz bu pancarı üretiriz. Ben sözlerimi çok fazla uzatmak istemiyorum teknik anlamda Kadir Bey sizlere gerekenleri söyleyecek ama tekrar ediyorum, pancar gerçekten ekonomik değeri, katma değeri yüksek bir ürün. Biz buna sahip çıkmamız lazım kaldı ki son günlerde pancar üreticisine belki daha ucuz ama şu an benim bildiğim kadarıyla küspe fiyatları şu an ton başına 200 lira arkadaşlar. Yani bu sadece küspeyle alakalı değil şeker fiyatları üreticiye ucuz olacak kendisi söyleyecek zaten burada nakliyeciler para kazanacak, zaten çok anlatmama da gerek yok sizler bizler biliyoruz. Binlerce emekli etti bu fabrika yüzünden dolayısıyla tekrardan dönüş yapmak zorundayız ve bu gün ki teknolojiyi de kullanmak zorundayız. Pancarda biraz geç kalmış olabiliriz. Modernizasyon makineleşmede çeltikte bunu yakaladık ama o konuda da kendileri ekimden söküme kadar kendileri yardımcı olacak. Dolayısıyla ben toplantının hayırlara vesile olmasını temenni eder hepinize geldiğiniz için teşekkür ederim.”dedi.

Binbir Gıda Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. adına Ziya Organik Tarım İşletmeleri Anonim Şirketi Genel Müdür Vekili Kadir Bingöl, pancar üreticilerine verdiği bilgide şunları kaydetti.“Şimdi biz buraya niye geldik? Biz buraya Alpullu şeker fabrikasının 2019-2020 yılının kampanya şartlarını anlatmaya geldik. Ama hani bugünden başlamayacağım bir yıl önceden başlayacağım. Bir yıl önce biz yine bu şekil kampanya şartlarımızı belirledik ve sahaya çıktık. Yaklaşık 149 tane köyde gezdik. Toplam çiftçiye 5400 dekar alan şeker pancarı ektirdik. Bu ektirdiğimiz 5400 alanın 3000 dekarı bizim kendi arazimizdi. İnsanları ve çiftçileri tanıdığımız için biraz hatır gönül işiyle ektirdik. Niye ektirdik fabrikayı çalıştırmak için ektirdik ama 5400 dekar fabrika için çok az bir rakam. Fabrika için bizim istediğimiz 30 35 40 bin. Yani 40.000 dekarlık alan bile bizim başımızın üstünde yeri var. Hiçbir problem yok bizim açımızdan. Ne yapalım dedik biz kendimiz ekelim dedik 8700 dekar sarımsaklı çiftliğinde 2900 dekarda muhtelif köylerde toplam 11600 dekarda biz ektik. Toplam 17.000 dekar pancar ektik. Bu 17000 dekar pancardan da 100000 tona yakın şeker pancarı ürettik. Bundan da 7000, 7500 civarında şeker ürettik. Ama bu tabi bizi tatmin etmedi, tatmin etmedi derken fabrikayı tatmin etmedi. Bu fabrikanın çalışması için yaklaşık 300, 350 bin ton şekere şeker pancarına ihtiyacı var.”

Bingöl, daha sonra, Alpullu Şeker Fabrikası’nda, Türkşeker tarafından açıklanan alım fiyatlarının uygulandığını belirterek, Kampanya Fiyatları, Avans Ödeme, Ödeme Planı, Pancar Alım Şartları ile ilgili bilgiler verdi.

Haber: Metin KARAKUŞ/BABAESKİ  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“Çiftçi varsa pancar var, pancar varsa fabrika var”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!