featured

Çiğ süte zam talebi..

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Çiğ süt fiyatının 7 buçuk liradan 9 buçuk lira olması gerektiğini söyleyen Edirne Merkez ve Süleoğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTUB) Başkanı Mustafa Suiçmez, 20 kuruşluk desteğinde revize edilerek yükseltilmesi gerektiğini belirtti. 7 buçuk lira fiyat verildiğinde yem çuvalının 280 lira olduğunu ancak şu anda 350 lira olduğunu belirterek sütün 9 buçuk lira olması gerektiğini kaydeden Başkan Mustafa Suiçmez “süt fiyatları 7 buçuk lira geldiğinde sütün yem çuvalı 280 lira civarındaydı. şu anda yemin çuvalına baktığımızda 340 lira görebiliriz. Bizim yaptığımız hesaplamalarla şu anda en az 9 buçuk lira olması lazım. 20 kuruşluk desteğinde revize edilmesini talep ediyoruz” şeklinde ifade etti.
“SÜT 7 BUÇUK LİRA FİYAT VERİLDİĞİNDE YEM ÇUVALI 280 LİRAYDI ŞİMDİ 350 LİRA”
Maliyet hesaplamalarına göre süte 7 buçuk lira fiyat verildiği süreçte maliyetlerin şu anki sürece göre düşük olduğunu ancak şimdiki süreçte fiyatların artmasıyla süt fiyatınında yükselmesi gerektiğini kaydeden Başkan Mustafa Suiçmez “Bildiğiniz üzere geçtiğimiz ay süte bir zam tekrar düzenleme gelmişti. Mayıs ayının 15’inden itibaren 7 buçuk lira gibi Tabii bu üretici fiyatı değil. Üretici fiyatının fiyat çünkü burada soğutma giderleri var. İşte maksimum 7 lira 30 kuruş, 7 lira 40 kuruş gibi değişen rakamlarda girer. Ancak o gün bu süt fiyatları 7 buçuk lira geldiğinde sütün yem çuvalı 270 lira. 50 kiloluk çuvallardan 280 lira civarındaydı. Hani maksimum en iyileri 290 liraydı. Şimdi o günden bugüne geldiğimizde şu anda yemin çuvalına baktığımızda yemin çuvalı 330, 340 hatta 350 liraya varan, daha üstü de var. Onlar artık ekstra yerler. Ama ortalama bunu 340 lira gibi görebiliriz, bir torba yemi, 350 lira gibi. Şimdi burada zaman süreçte tabii herkes hep bu yemden bahsediyor, Biz sadece bizim girdi maliyetimiz değil. Yani burada hükümetimiz tabii çok doğru kararlarla biliyorsunuz bu asgari ücrete tekrar zam yaptı. Yani çok iyi bir şey. Bunu teşekkür ediyoruz bu anlamda da. Asgari ücretle

çalışanlarımıza da verdiği işte emeklilere zam yapıldı. Burada bizde de çalışanlarımız da var yani aynı zamanda. çiftliklerde çalışan işçilerimiz var. burada çeşitli sadece yer değil diğer giderler de girdiler de bunun üzerine. Süt fiyatlarının biz acilen tekrar revize edilmesini talep ediyoruz. Bu sabah buraya gelmeden önce birliğe gelmezden önce merkez birliğimiz başkanına Tevfik Keskin’le görüştük. Onu da işte bakanlıklarda girişimlerde bulunduğunu hatta benim aradığımda Maliye Bakanlığı’na kapısında olduğunu söyledi. Buradan Tarım Bakanlığına geçeceğini ciddi bir şekilde Şu türeşleri birliği merkez birliği düzeyinde merkez birliğimiz düzeyinde sayın bakanlarımızla görüşmeler devam ediyor. aldığım bilgiler bana umut verdi. değerlendirme yapılacağını, tekrar revize edileceğini. İnşallah bütün bu sorunlar gündeme gelir”dedi.
“SÜT 9 BUÇUK LİRA FİYAT OLMASI LAZIM”
Başkan Suiçmez “Üreticinin çünkü ciddi anlamda bu hayvancılıktan kaçış var. Bu gerçeği herkes kabul etsin. Özellikle beni en fazla üzüldüğüm bu dişi hayvanların kesime gitmesi ve hala devam ediyor. Maalesef. Burada. Tabii bunun tek nedeni hayvancılığın gerilemesi bunu fiyata bağlayamayız. Gençlerimiz de yapmıyor bu işi. Sevmiyor yani. Burada maalesef bu da bir acı bir gerçek. Ama en azından mevcut işletmelerimizi daha farklı desteklemelerle yani fiyat anlamında söylüyorum. Burada makul para kazandıracak fiyatlara getirirsek şu anda mevcut işletmelerimizi korumamız lazım. Onun için ben umutluyum. Bir fiyat talep etmek gerekirse bizim yaptığımız hesaplamalarla şu anda en az 9 buçuk lira olması lazım şu üretici fiyatından bahsediyorum. Şu anda 7,50 lira. En az 9 buçuk lira bir fiyat olması lazım. Bunun üzerine zaten bakanlığımız çeşitli dönemlerde desteğe veriyor. Burada dediğim gibi Edirne Süt Üreticileri Birliği olarak o şeyli süreci takip ediyoruz.
Herkes birliği düzeyinde. Merkez Birliği Başkanımıza da ben teşekkür ederim. Gerçekten Tevfik çok uğraşıyor bu işlerle. Mücadele ediyor yani burada. Sürekli tabii bunlar görüşmeler olmadan gerçekleşmesi çok kolay değil. Burada ama girişimlerde bulunan da baktığımızda bizim merkez birliğimiz. Sayın Bakanımızla geçenlerde görüştüler. Onu biliyorum. Şimdi bakan yardımcılarımızla görüşüyor. Bugün Maliye Bakanlığı’ndaydı. aldığım izlenimler dediğim gibi haberler olumlu yönde. bekleyeceğiz. Mutlaka fiyatlar yeniden revize edilmeli”dedi.
“20 KURUŞLUK DESTEK REVİZE EDİLMELİ”
Süte verilen 20 kuruşluk desteğinde revize edilmesi gerektiğini vurgulayan Suiçmez “Bu yirmi kuruşluk destek şu anda baktığımızda çok düşük kalıyor. Burada kanunda yazdığı o tebliğde bakanlık uygun gördüğü dönemlerde süte ihtiyaç olduğunda bunu bir liraya da çıkardı bakanlığımız. 40 kuruşa da çıkardı. 30 kuruş da yaptı. 10 kuruş da oldu. Bu 20 kuruş olan desteklemenin de tekrar güncellemesi çok faydalı olur diyene düşünüyorum. Çünkü süt 1 lira 80 kuruşken de 20 kuruştu destek. Bugün süt buralara geldiğinde o orantıda bir destek. Bu mutlaka gündeme gelecektir. Bu da mutlaka düzenleme içerisine girecektir denemelerini umut ediyorum. Bunun da revize edilmesini talep ediyoruz. Yani sabah Merkez Birliği Başkanımız da bu yönde görüştük. Tabii şimdiden önlem alınmazsa arkadaşlar önümüzde kış harman bitmek üzere yani en azından buğday harmanı bitmek üzere. Bölgemizde tabii Türkiye’nin çeşitli yerlerinde daha devam edebilir. Bu sene bölgemize baktığımızda verim iyi Allah’a çok şükür hububat anlamında. Ama önümüzde gelen kış mevsimine giriyoruz. Hayvanlar daha fazla yem tüketecek, daha fazla ihtiyaç olacak. Ve şu anda süt üretiminin de en düşük dip seviye hem sıcaklar var, hem hayvanların işte o laktasyon dönemleri artık bitiyor. Azalıyor tekrar. Kuruya çekilecek hayvanlar. En düşük olduğu dönemlerde bütün bunların hepsinin değerlendirilmesi lazım. Hep şunu söylüyoruz. Bizim yani zam talebimiz

keşke girdi maliyetleri artmasa da bize de zam olmasa tüketiciye de bu yansımasa. Ya o günlerde gelecek mi? Gelecek inşallah. Her taraftan bütün bakanlığımız bu enflasyon denen lanet işle mücadele ediyorlar. Ha bu bir süreç. Ama bu süreçte de biz mevcut işletmelerimizi korumamız lazım. Bizim gerçek talebimiz o. Bu süreç düzelecektir. Rayına oturacak. Ben buna yürekten inanıyorum.
Üreticilere de yani üretimden çekilmek çok doğru değil. Zaman zaman her alanda kötü zamanlar geçiriliyor. Yani hayvancılıkta da diğer işlerde de, sanayide de işte bir sürü örnek verebilirsin. Hemen bırak Hemen bırakmamak lazım bunu. biraz gayret etmek lazım. bundan hiç kimsenin endişesi olmasın. Ben yüzde yüz inanıyorum. Ben de bir üreticiyim burada. bakanlığımız çok zor dönemlerde de bize hemen yardım etti. Gene de yardım edecektir. Bundan eminim. Bu zor dönemleri atlatacağız. Gayretli olalım, sabırlı olalım. Ben diyorum. üretim birinci önceliğimiz olması lazım”şeklinde konuştu.
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çiğ süte zam talebi..

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!