featured

Çingenelerin Tencere Bayramı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turan Şallı,Kakavanın Çingenelerin tencere bayramı olduğunu belirterek bayramı kutladı.

Şallı yaptığı açıklamada, “Korona virüsün ölümcül etkisinden korunmak için insanların evde kalınması ve sosyal mesafeye dikkat edilmesi uyarıları devam ettiğinden Edirne’de her yıl kutlanan 5-6 mayıs hıdrellez ve kakava şenlikleri sağlık tedbirleri doğrultusunda bu yıl kutlamalar sembolik olacağı yönünde karar alınmıştır. Kakava geleneği daha çok çingenelere yönelik bir etkinlik geleneği olarak kabul edilir. Kakava tanımı bazı tarihçilere göre yörel bir tanımlama olduğu şeklinde açıklanır. Trakya’da Kırklareli ve Edirne’deki kutlamalarda bu tanımı görebiliyoruz.  Eskiden Kırklareli’nde Şeytandere mevkiinde yapılan kutlamalar çingene yaşam kültürünü yansıtan gerçek bir ritüeldi. Şimdilerde bu ritüel kalmadı. Edirne merkezde bu ritüele sahip çıkanlar Menzilahir Mahallesi sakinleri idi. Halk arasında Gogo Mezarlığı olarak bilinen Hacıçeşme Mezarlığının giriş kısmındaki ön alanda toplanılır. Kalabalıklar mezarların içlerine kadar taşmakta idi. Tozlu topraklı, davullu zurnaların eğlencesinde kutlanırdı. Çeribaşı Salih Küçükcivan özel kıyafetiyle insanları coştururdu. 5-6 mayıs hıdrellez ve kakava kutlamalarında belediye ve yerel makamlar yer almazdı. Kutlamalar tamamen doğaldı. 1990 lı yıların başlangıcında dönemin Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’nin kutlamaların mezarlıkların içine taşması mezarlıklar içinde hoş olmayan görüntüler nedeniyle kutlamaları tarihi Kırkpınar güreş alanında içinde bulunduğu sarayiçi mevkiine taşımasıyla daha düzenli olmasını sağlamıştır. Roman kültürüne özgü bir kutlama olan kakava’nın adının neden kakava dendiği yönünde net bir bilgi olmamasına rağmen, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi’ndeki yayınlanan bir araştırmaya göre Nazif Karaçam’a göre Kakava, “Tencere Bayramı” anlamına gelmektedir. 

Tencere bayramını denmesinin en büyük ihtimali çingeneler bu günlerde özel yemekler hazırlar ve hatta durumu iyi olanların oğlak pişirdiği yaşlılar arasında söylenmektedir. Güne özel tatlılar yapılır, şenlikler düzenlenir. Bakraç veya küp içine maniler bırakılırdı.  En güzel manilere hediyeler verilirdi. Akla yatan en anlaşılır tanım bu olsa gerek. Bir diğer araştırmacı İ. Hakkı Soyyanmaz’a göre ise Ka’kaa kelimesi hem “millî bayram” hem de “silah ve savaş gürültüsü” anlamlarına gelmektedir. Halk arasında ise, kokulu hava ya da kahkaha kelimelerinin bozulmalarıyla kakava kelimesinin yaratıldığı da söylenir. Sonuç olarak aslında kakava çingeneler ile çingene olmayanların arasında sosyal bağların güçlendiği kısa süreliğine de olsa kaynaşma ve heyecana ortak olduğu günlerdir. Bu yıl hıdrellez ve kakava şenlikleri belediye tarafından sembolik yapılması olarak kalsa da, çingene mahallelerinde ateşte yanacak eğlence de olacak. Koronanın ateşe çingene ateşini söndürmeye yetmeyecektir. Bu yaşadığımız ekonomik zorluklarımızın zamanla aşılması dileğimle tüm çingenelerin tencere bayramı kutlu olsun. İnşallah tencerelerimiz etle dolsun. Evlerimizdeki buzdolapları çeşitli yiyecekler dolu olsun. Huzur, mutluluk tüm insanlığın içine dolsun”dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çingenelerin Tencere Bayramı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!