featured

Saadet Partisi’nden “Tarım Şurası”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Saadet Partisi Edirne İl Teşkilatı düzenlediği “Tarım Şurası” toplantısıyla Türkiye’nin ve Edirne’nin tarımsal üretimini ve politikalarını masaya yatırdı. Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, “Ecdad yadigarı şehitlerin bize emaneti olan bu toprakları en güzel şekilde korumak hepimizin hakkı. Günü birlik menfaatler için gelecek nesillerin hakkını yemek gbi bir gaflete düşmemeliyiz. Tarım alanları gözümüz gibi kullanılacak hale getirilmeli. Bu devletin en önemli görevlerinden bir tanesidir” dedi.

Saadet Partisi Edirne İl Teşkilatı tarafından Edirne Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda “Tarım Şurası” programı düzenlendi. Edirne’de Tarım sektörünün sorunları ve çözüm önerilerinin konuşulduğu toplantıya Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Saadet Partisi Edirne İl Başkanı Sinan Tekin yaptı. Tekin, Programın Edirne çiftçisine hayırlar getirmesini temenni ederek, “2022 yılı dünyanın resmen Covid-19 salgınından uzaklaştığı ve normalleşme planlarını kurduğu yıl olsa da ardı ardına gelen krizler normalleşmeden ne kadar uzak olduğumuzu bir kez daha göstermiştir. Bu krizlerden en önemlisi gıda krizi. Gıda krizi ne bugün ortaya çıktı nede yakın zamanda da sona erecek gibi gözükmüyor. Dünya gıda programı 49 milyon insanın kritik açlık seviyeleri ile karşı karşıya olduğunu tahmin ediyor. Verilere göre 811 milyon kişi ise her gece yatağa aç giriyor. Tarım sektörü bir ülkenin güvenlik meselesi can damarıdır” şeklinde konuştu.

ŞEHİTLERİN BİZE EMANETİ BU TOPRAKLARI KORUMAMIZ GEREKLİ

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş ise şura öncesi yaptığı toplantıda, şunları söyledi: “ilk insandan beri gıda ne kadar önemliyse bu dünya bulunduğu sürece hep önemli olacak. Hep vardı hep önemliydi. Dünyada sadece tarımda değil pek çok konuda üretimden daha çok bölüşüm problemi var. Dünyada ağır bir sistem sorunu var. Sistemin baştan aşağı değişmesi lazım. Adil paylaşımı çözemediğimiz sürece sorunları doğru düzgün çözemeyeceğiz. Ecdad yadigarı şehitlerin bize emaneti olan bu toprakları en güzel şekilde korumak hepimizin hakkı. Günü birlik menfaatler için gelecek nesillerin hakkını yemek gbi bir gaflete düşmemeliyiz. Tarım alanları gözümüz gibi kullanılacak hale getirilmeli. Bu devletin en önemli görevlerinden bir tanesidir.”

İriş’in konuşmasının ardından, Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz ve Gazeteci – Yazar Sadettin İnan konuşmacı olarak katıldığı ve moderatörlüğünü Saadet Partisi Tarım Komisyonu Başkanı Halil İbrahim İriş’in yaptığı Tarım Şurası toplantısına geçildi.

TARIMDAKİ İSTİHDAM 2021 TÜİK VERİLERİNE GÖRE 5 MİLYON 21 BİN KİŞİDİR

Tarım Şurası moderatörü Saadet Partisi Tarım Komisyonu Başkanı Halil İbrahim İriş “Bilindiği gibi Saadet Partimiz tarım ve hayvancılığa ayrılı özel bir önem vermektedir. Sayın Genel Başkan Yardımcımız yıl içerisinde genel merkez faaliyetleri yanında konusunda Edirne’mizde üç ayrı Basın toplantısı gerçekleştirildi. Ülkemiz 3 tarafı denizlerle çevrili, dört mevsim çok çeşitli tarımsal üretimlere müsait bir yapıdadır. Tarımsal üretim faaliyetleri ülkemizin yüzde 30’una yakın bir kısımda 230 bin kilometrekarelik bir alanda sürdürülmektedir. Bunun yanında tarımdaki istihdam 2021 TÜİK verilerine göre 5 milyon 21 bin kişidir. Bir ailenin de yaklaşık üç kişi olduğunu düşünürse bu rakam 15 milyona çıkar ki bu da nüfusumuzun önemli bir bölümünü ifade etmektedir. Tarımsal ihracatımız 2021 yılında 22.9 milyar dolar, ithalatımızla 17 milyar dolar olarak gerçekleştirildi. Edirne özelinde tarımsal verilerimizi incelediğimizde ise tarımsal faaliyet yapabildiğimiz alan 3 milyon 300 bin dekardır. İlimizde yetiştirilen ürünler arasında üç ürün öne çıkmaktadır. Bunlar sırasıyla buğday, ayçiçeği ve çeltiktir. Ülkemizde üretilen buğdayın yüzde 3.63’ü, ayçiçeğinin on dönüm yüzde 11.8’i, çeltik üretiminin de yüzde 41.15’i Edirne’mizde gerçekleşmektedir. Özetleyecek olursak ülkemizde tarım 230 bin kilometrelik bir alana 15  milyon nüfusu direkt ilgilendiren 23 milyar dolarlık bir ihracat kapasitesi kapasitesine sahip hayati bir alandır” şeklinde konuştu.

SULAMA PROJELERİNİ GELİŞTİRMELİYİZ

Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk de yaptığı konuşmada, “Edirne Türkiye’deki en önemli tarımsal üretimin yapıldığı şehirlerden bir tanesi. Geçen yılın istatistik rakamlarına baktığımız çeltik üretiminde birinci sıradaydık, kanola üretiminde ikinci sıradaydık, ayçiçek üretiminde Türkiye’de üçüncü sıradaydık, buğday üretiminde de dördüncü sıradaydık. Bu seneki veriler için harmanlarımız devam ediyor, tam olarak netleşmedi. Ama bu verilere bakıldığında da Edirne’nin ne kadar önemli olduğunu da hep birlikte görmüş oluyoruz.  Gıda konusunda tarımsal ve hayvansal üretim konusunda tedbirler almamız gerekiyor. Bu tedbirleri alırken de yapabileceklerimiz var, yapamayacaklarımız var. Tarıma bakıldığında bir yere kadar yönetilebilir bir sektör. Bir yerden sonra iklim faaliyetleri yönetilebilirliğin dışında kalıyor. Bunlarla ilgili ülkemizde yapılabilecek şeyler var. Özellikle ilimizin genelinde yapılacak işlerimiz var. Sulama projelerini geliştirebiliriz” şeklinde konuştu.

EDİRNE’NİN MARKALI ÜRÜNLERİ OLMASI GEREKLİ

Ziraat Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz,Edirne’de kaliteli üretim olmasına rağmen markalı ürünlerin çok fazla olmadığın ifade ederek, şunları söyledi:

“Ayçiçek ve çeltik üretimde ilk sıralarda yer almaktayız. Hayvancılık faaliyeti açısından da süt inekçiliği konusunda önemli bir yere sahibiz. Fakat peynir üretiminde markalaşamadık. Kalite ve üretimde ön sıralarda yer almaktayız ama bir ezine peyniri gibi markamız tescil edilmedi.  Buda bizim bir eksikliğimiz diye düşünüyorum.

TÜİK’İn açıkladığı 2022 yılı 2. Çeyrek büyüme verilerine göre tarım sektörü yüzde 2,9 oranında küçülürken SGK verilerine göre de 2008’de 1,1 milyon olan çiftçi sayısı 2021 yılında 512 bine düştüğü, 2001 yılında 26,3 milyon hektar olan ekilebilir tarım arazisi de 23,1 milyon hektara gerilediğini görmekteyiz. 20 yıl içeresiden değişik nedenlerle ekilemedi. Bunun en büyük nedeni tarım dışı kullanım. Tarım dışı kullanımın önüne geçmemiz gerekiyor.

Gençleri köyde tutamıyoruz. Kendilerine yeterli tarımsal eğitimi de veremiyoruz. Gençler şehirde iş bulursak çiftçilikten daha iyidir mantığıyla hareket ederek tarımdan kopmaktadırlar. Buda son yıllarda tarımda uygulanan yanlış politikaların bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Köylerde sadece yaşlı nüfus kalmaktadır.” Konuşmaların ardından Tarım Şurası sona erdi.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Saadet Partisi’nden “Tarım Şurası”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!